Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs jaunajā sezonā iestudēs angļu dzejnieka un dramaturga Viljama Šekspīra komēdiju "Sapnis vasaras naktī", pavēstīja režisors.

Reklāma

Viņš atzina, ka tieši šis Šekspīra darbs ir viena no režisora iecienītākajām lugām, kuru Kairišs iestudējis jau iepriekš. Dailes teātra mākslinieciskais direktors pauda cerību, ka komandai izdosies atklāt skatītājiem kaut ko jaunu un interesantu par šo lugu. Tāpat Kairišs atzīmēja, ka izrādes tapšanā viņš pirmo reizi sadarbojas ar scenogrāfu Kristapu Kramiņu.

"Jārēķinās, ka šim iestudējumam ir jābūt atraktīvam, asprātīgam, ar brīnišķīgām aktierlomām, ja tas tā nav, tad iestudējums nestrādās. Katru reizi tu saskati Šekspīru citādāku. Lai gan lugas žanrs ir komēdija, tās slāņi un dziļums pieļauj plašas interpretācijas iespējas. 

Es ārkārtīgi cienu Šekspīru. Viņa darbus katrā laikā var interpretēt no jauna, tie vienmēr atraisa bezgalīgu fantāziju, kas man ir svarīgi," 

teica režisors.

Karišs norādīja, ka ir atradis Šekspīra darbā to dzīslu, kas atbild uz jautājumu, kāpēc tieši šobrīd šī luga ir jāiestudē, bet plašāku redzējumu režisors neatklāja. Viņš apliecināja, ka neiestudē "vienkārši kaut ko atraktīvu un jauku". Režisors aicināja ņemt vērā to, kādā valstī un kādā situācijā mēs dzīvojam.

"Konteksts man ir ļoti svarīgs, bez tā es izrādes neiestudēju. Runa ir par tēmām, par kurām ir jārunā, jāmeklē, jāpriecājas, jāierauga skaistums, jāpēta, tostarp arī konflikts un ļaunuma daba, kā arī visas citas tēmas, kuras ieslēptas šajā lugā. Šī luga norezonēja ar mani šodienas kontekstā, tāpēc arī es to iestudēju," sacīja Kairišs.

Dailes teātris sāk jauno sezonu.

Taujāts, vai jaunajai Dailes teātra sezonai ir vienota saturiskā koncepcija, teātra mākslinieciskais direktors uzsvēra, ka sezona būs interesanta un aizraujoša, taču teātra darbību mazliet ierobežots Mazās zāles pārbūves darbi. Kamēr Mazā zāle tiks pārveidota par Jauno zāli, Mazās zāles izrādes un jauniestudējumi būs skatāmi Tabakas fabrikā, Rīgā.

"Jaunās sezonas koncepciju es varētu raksturot kā lidojumu sapnī un īstenībā. Mums būs fantāzijā, sapnī un dabas metafizikā balstītu izrāžu pārbagātība," 

uzsvēra Kairišs.

Viņš norādīja, ka jauno sezonu atklās ar lietuviešu režisora un dramaturga Jona Tertela iestudējumu "Zilā lapsa", kas paredzēts bērniem. Pēc Kairiša paustā, tieši šāda žanra izrādes teātris grib attīstīt arvien vairāk.

Savukārt sīriešu izcelsmes nīderlandiešu režisore Ola Mafālani iestudēs izrādi, kuras pamatā ir Nobela prēmijas laureātes, poļu rakstnieces Olgas Tokarčukas romāns "Dzen savu arklu pār mirušo kauliem". Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis, režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī iestudēs muzikālu izrādi "Kalifornijas pakalni".

Dailes teātris otrdien sāka jauno, 105. sezonu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.