"Viens mazs punktiņš kartē" – tā "Latvijas Avīzes" ilggadējais žurnālists Andris Grīnbergs nosaucis savu jaunāko Prižu Avēnijai veltīto grāmatu, kuru autors uzrakstījis ar mīlestību un vienlaikus gluži vai ar zinātnisku precizitāti.

Reklāma

Atklājot sarīkojumu Zinātņu akadēmijas Senāta zālē, Andris Grīnbergs sacīja, ka šī ir īpaša diena – ko tas nozīmē, to vislabāk zinot tikai grāmatas autors un izdevējs, šajā gadījumā izdevniecība "Latvijas Mediji" un redaktore Linda Kusiņa-Šulce.

Prižu Avēnija ir ļoti rosīgs mazciems starp Jēkabpili un pazīstamo Zeļķu tiltu ļoti apdraudētā Daugavas krastā, kuru cilvēki varonīgi glābj. 

Ar viņiem esot kopā četrdesmit gadus, Andris Grīnbergs ne vien saklausījies daudz vērtīga, bet ir arī autors dažai labai savai dzīves atziņai. Tā, piemēram, – arī viens cilvēks ir tauta, un arī viens cilvēks ir vēsture. Bet kurš gan rakstīs grāmatu tikai par vienu cilvēku! Un tikai viens no grāmatas varoņiem ir "Vīnkalnu" saimnieks Andris Felss, kurš linsēklu un rapšu eļļas spiešanai uzcēlis Eiropas Savienības prasībām atbilstošu rūpnīcu, no darba brīvajā laikā muzicē ar ģitāru rokās un vēl ir arī savas puses kaimiņu kustības ģenerators, dzinējs un iedvesmotājs.

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā "Latvijas Avīzes" žurnālista, dzejnieka un publicista Andra Grīnberga grāmatu “Viens mazs punktiņš kartē”.

"Pirmoreiz redzot plašo un kopto "Vīnkalnu" saimniecību, es nodomāju – kas gan te strādā? Izrādās, pats Andris Felss un viņa četri dēli… Ja mums Latvijā būtu vairāk tādu kārtīgu un savu zemi mīlošu cilvēku kā Andris, mēs visi dzīvotu daudz labāk," sacīja latviešu juriste un politiķe Ilma Čepāne. Starp citu, visi četri Felsu juniori – Mārtiņš, Kristaps, Jānis un Andris Dziesmu svētkos pārstāvējuši Zasas kori.

Rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs, kas apmeklējis simtiem Latvijas lauku sētu un vienmēr interesējies par dzīves procesiem lauku mainībā, tiklīdz piemin Prižu Avēniju, kur viesojies vairākkārt, uzreiz stāsta, cik uzlādējošs izvērties brauciens uz Andra Felsa "Vīnkalniem", kad kopā ar Imantu Ziedoni un Aivaru Berķi apmeklējuši konkursa "Pagrabs lauku sētā" dalībniekus.

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža atcerējās, kā pirms divdesmit diviem gadiem kopā ar Andri Grīnbergu gatavojuši grāmatu "Lauki – Latvijas sirds". 

Un tas punktiņš kartē ir arī Latvijas lauki, profesore uzsvēra, un mūsu zemes laukiem Andris palicis uzticīgs visus šos garos gadus. 

Grāmata arī iznākusi, pateicoties tieši lauku cilvēku nesavtīgam atbalstam. Un te vispirms minams pazīstamais lauksaimnieks Juris Cīrulis no Zaļeniekiem, kurš grāmatu nu raksturo kodolīgi: savdabīgs rakstudarbs!

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā "Latvijas Avīzes" žurnālista, dzejnieka un publicista Andra Grīnberga grāmatu “Viens mazs punktiņš kartē”.

Autoru par lielo padarīto darbu sveica kādreizējais Organiskās sintēzes institūta direktors, tagad Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš: "Varu teikt, ka grāmata ir interesanti un saistoši uzrakstīta, tā attēlo stiprus cilvēkus, viņu dzimtas gaitas, to, kā cilvēks ieaug Latvijas zemē kā liels ozols. Un vēlēsim sev, lai viens mazs punktiņš kartē kļūst par punktu, kas apzīmē Eiropas centru."

Te vietā citēt vēl vienu Andra Grīnberga atziņu – ar piederības sajūtu tu esi dzīves karalis. Un Ērika Hānberga secinājumu – Andrim Grīnbergam ir talants uztaustīt, pamanīt, saskatīt mazos punktiņus, kuri patiesībā ir lieli. Tā ir visas šīs grāmatas sūtība un būtība.

Aptauja

Par kuru tēmu LASI.LV vēlētos uzzināt un lasīt vēl vairāk?

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit