Clear 15.1 °C
P. 16.09
Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs
SEKO MUMS
Reklāma
Dailes teātra jaunās sezonas preses konference.
Dailes teātra jaunās sezonas preses konference.
Foto: Marko Rass

Dailes teātris jaunajā sezonā iestudēs Māras Zālītes un Raimonda Paula mūziklu "Meža gulbji", otrdien preses konferencē atklāja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Reklāma

Žagars klāstīja, ka izrādes tapšanā tika uzaicināti jauni mākslinieki, kuriem nav nekāda priekšstata par to, kā šī izrāde tika spēlēta deviņdesmitajos gados un kuri uz Raimonda Paula mūziku skatās pavisam citādi, un, iespējams, arī tā stāstu redz pavisam citādi. Režisors - Klāvs Mellis, horeogrāfs - Rūdolfs Gediņš, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces - apvienība "Grāfienes", libreta autore - Zālīte, komponists - Pauls.

Tāpat teātra direktors atklāja, ka izrādē Paula mūzika būs jaunās aranžijās, kā arī Zālīte un maestro ir papildinājuši iestudējumu ar jaunām dziesmām.

Dailes teātra muzikālas daļas vadītājs Juris Vaivods norādīja, ka nākamgad mūziklam "Meža gulbji" apritēs 30 gadi, un šis mūzikls ir Dailes teātra liela vērtība. 

"Tas bija latviešu mūzikā pirmais caurkomponētais mūzikls, turklāt, hiti, ko Pauls šim mūziklam bija radījis jau dzīvo atsevišķu dzīvi," 

sacīja Vaivods.

Dailes teātra jaunās sezonas preses konference. Juris Vaivods.

"Šis stāsts ir ne tikai par dzīvniekiem, bet arī par to, kā nepazaudēt šajos laikos cilvēcību - tas ir filozofisks stāsts, kas nebūs tikai bērniem, bet visai ģimenei," pauda Vaivods.

"Meža gulbji" - Hansa Kristiana Andersena stāsts par burvestības un fantāzijas pasauli, kā arī ģimenes spēju turēties pretī visām nelaimēm, savu pirmizrādi piedzīvos 29.novembrī.

Žagars norādīja, ka jaunajā sezonā teātrī nedominēs viena tēma, kā arī repertuārs veidots dažāds. "Mēs mēģinājām saprast, kas rezonē sabiedrībā, auditorijā, un šīs rezonanses ir ļoti dažādas, cilvēki domā un jūt daudz un dažādas lietas, tāpēc tādam lielam teātrim kā Dailes teātris dzīvot vienā tēmā, manuprāt, nebūtu pareizi," sacīja Žagars.

Teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs pauda, ka, strādājot pie jaunās sezonas, teātris vēlējies skatītājiem dot citu perspektīvu, dziļāku analīzi par to, kas ir aiz konfliktiem, kas notiek pasaulē, bet sabiedrībai ir jārod iespēja dzīvot tālāk. "Līdz ar to šī sezona izvēršas par daudzveidīgu, arhitepisku modelēšanu dzīvei tālāk par ikdienu. Tā būs iešana dabā, cilvēka dabā, meklējot to, kas slēpjas aiz tā, ko mēs neredzam," sacīja Kairišs.

Reklāma
Reklāma

Līdztekus Kairišs atklāja, ka uz Dailes teātra lielās skatuves tiks piedzīvotas trīs latviešu scenogrāfu debijas.

Žagars pauda, ka teātra sezona tiks iesākta ar Jura Joneļa koncertizrādi "Kodiens", kas pirmizrādi piedzīvos "Tabakas fabrikā" 28.augustā un kas būs stāsts par rakstnieku Čārlzu Bukovski. Koncertizrādē piedalīsies muzikālā apvienība "Uzvaras bulvāris" un lomās būs redzams aktieru pāris Eglija-Grāvele un Gints Grāvelis, kā arī aktieris Juris Bartkevičs.

Tāpat uz Dailes teātra skatuves jaunajā sezonā būs redzams lielās skatuves inscinējums bērniem un jauniešiem - skolēnu izrāde "Zilā lapsa". Izrādi veidojis lietuviešu režisors Jons Tertelis. "Tas ir pilnīgs jaundarbs - gan dramaturģiski, gan idejiski, gan arī animācijas ziņā, domāju, ka nekas tāds vēl nebūs redzēts," pauda Žagars, piebilstot, ka uz skatuves būs ļoti daudz animācijas. Galvenās lomas atveidos Madara Viļčuka un Arturs Krūzkops. Iestudējuma pirmizrāde būs 13.septembrī.

"Viena no lielajām vizītkartēm, kas nesīs šo izrādi būs vizuālais tēls, ko skatītāji varēs tulkot paši - gan ar Reiņa Pētersona animācijām, gan Pamelas Butānes scenogrāfiju, kostīmiem, kas noteikti būs kaut kas spilgts un neredzēts,"

 sacīja Viļčuka.

Līdztekus Dailes teātris jaunajā sezonā iestudēs lugu "Efekts", kas būs stāsts par paradoksālu eksperimentu, kur divi gudri, manipulēt spējīgi psihiatri eksperimentē ar diviem brīvprātīgajiem jauniešiem, mēģinot saprast, vai viņi iemīlēsies zināmu zāļu iedarbībā, klāstīja Žagars. Režisore - Diāna Kaijaka, bet galveno lomu atveidos Dārta Daneviča. Iestudējuma pirmizrāde - 14.septembrī.

Dailes teātra jaunās sezonas preses konference.

Tāpat teātra jaunajā sezonā Kairišs iestudēs angļu dzejnieka un dramaturga Viljama Šekspīra komēdiju "Sapnis vasaras naktī". Izrādē uz Dailes teātra skatuves debitēs scenogrāfs Kristaps Kramiņš, izrādes komponists būs Jēkabs Jančevskis, kostīmu māksliniece - Baiba Litiņa. Pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 15. februārī.

Līdztekus uz teātra skatuves būs skatāms jauniestudējums "Dzen savu arklu pār mirušo kauliem", kura pamatā ir Nobela prēmijas laureātes, poļu rakstnieces Olgas Tokarčukas romāns. Izrādi režisējusi holandiešu režisore Ola Mafalani. Galvenās lomas izrādē atveidos Čulpana Hamatova un Artūrs Skrastiņš.

Iestudējuma scenogrāfiju veido starptautiski atzītais latviešu dizainers Germans Ermičs. Savukārt kostīmu mākslinieki jauniestudējumam būs modes mākslinieku duets -"MAREUNROL’S" - Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops, bet komponists- Krists Auznieks. Tāpat iestudējumā uz skatuves būs koris un īsta virtuve, kur tiks gatavots ēdiens, atklāja Žagars.

Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis, režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī pavasarī iestudēs muzikālu izrādi "Kalifornijas pakalni". Lomās - Vita Vārpiņa, Ieva Segliņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Eglija-Grāvele.Izrādes pirmizrāde gaidāma 21.martā.

Savukārt 22. maijā uz "Tabakas fabrikas" skatuves teātrī atgriezīsies režisors Toms Treinis, kurš ar komandu interpretēs provokatīvo Mariusa fon Maienburga komēdiju "Nachtland".

Dailes teātra jaunās sezonas preses konference.

Līdztekus tika izziņotas arī "Stulbā dzīve" papildizrādes, uz kurām jau šobrīd var iegādāties biļetes. Muzikālajā izrādē apvienojās britu grupa "The Tiger Lillies" un ukraiņu "Dakh Daughters", kā arī Dailes teātra aktrises - Segliņa, Eglija-Grāvele un Ķuzule-Skrastiņa. Izrāde būs atkal skatāma 16. decembrī un 17. decembrī.

Aptauja

Cik bieži lasi/klausies tiešsaistes mediju LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
PAR SVARĪGO
Reklāma