Šogad Osokina Brīvības festivālā Ukrainai pirmo reizi norisināsies vasaras nometne ukraiņu mūzikas skolu bērniem, dokumentālā kino diena, kā arī koncerts smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā, preses konferencē informēja festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, pianists Andrejs Osokins.

No 5. aprīļa līdz 12. maijam Rīgā un citviet Latvijā norisināsies piektais Osokina Brīvības festivāls. Tas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā trešo reizi tiks veltīts Ukrainas armijas, iedzīvotāju un īpaši ukraiņu bērnu atbalstam. Šogad pirmo reizi tā laikā tiks vākti līdzekļi arī smagi slimu bērnu vecākiem Latvijā.

Tāpat pirmo reizi kā festivāla atskaņas pasākums vasarā, jūlijā, norisināsies mūzikas instrumentu spēles meistarklašu nometne ukraiņu mūzikas skolas bērniem no Čerņihivas un citiem kara skartajiem apgabaliem.

Festivālā piedalīsies arī ukraiņu mūziķi, kā arī pirmo reizi norisināsies dokumentālā kino diena.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols, atsaucoties uz kādreizējā Apvienotās Karalistes politiķa Vinstona Čērčila atziņu, norādīja, ka arī kara laikā ir svarīgi investēt kultūrā un izglītībā, jo bez kultūras un izglītības nav iespējams pateikt, par ko tu cīnies.

Tāpat vēstnieks akcentēja, ka ļoti svarīga festivāla tēma ir atbalsts ukraiņu bērniem, jo karš viņiem ir zadzis bērnību.

"Ir ļoti svarīgi, ka valstis, kuras no pirmās dienas ir atbalstījušas Ukrainu, turpina to darīt nepagurstoši. Šī cīņa ir pret tumsu, pret bezkultūru, un tāpēc kultūra un gars ir tas, kas palīdzēs uzvarēt," sacīja festivāla lieldraugs "Elektrum", AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Labdarības organizācijas "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne atklāja, ka lepojas, ka šogad teju gandrīz katrs koncerts veltīts kādai citai tēmai, gan atbalstot ukraiņu bērnus, organizējot nometni Latvijā, gan sniedzot atbalstu Ukrainas armijai, tāpat arī neaizmirstot Latvijas iedzīvotājus, veltot koncertu rūpju bērnu ģimenēm Latvijā. "Atnākt uz koncertu un sajust, ka bez rūpēm ir arī prieks, mīlestība un laiks sev, kas varbūt mums liekas pašsaprotami, bet smagi slimu bērnu vecākiem tā diemžēl ir ekstra," sacīja Ošāne.

Festivāla ieskaņas koncerts notiks 14. martā plkst.18 Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem. Tajā piedalīsies "Kremerata Lettonica" vijolniece Madara Pētersone, čelliste Madara Ceple, etnomūziķe Viktorija Prituļaka, mūziķe Anastasija Vasilenko, dziedātāja Anastasija Jačmenkina, kā arī pats pianists Osokins.

"Kremerata Lettonica" vijolniece Madara Pētersone.

"Ukrainas tautai noteikti šobrīd ir viens sapnis - brīvība, viņi par to cīnās. Un mēs varam palīdzēt, mēs varam dāvāt, lai viņiem ātrāk būtu iespēja atgriezties pie citiem dzīves sapņiem. Šis festivāls ir īpašs tieši ar šo dalīšanās prieku. Atnāciet, un jūs varbūt būsiet patīkami pārsteigti, cik daudz mums spēj dot kopābūšana, kopābūšana mūzikā," pauda Pētersone.

Festivāla ieskaņa turpināsies 23. martā kultūrtelpā "Ola foundation", kur notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Sergeja Osokina, NMV Emīla Dārziņa mūzikas skolas pedagoģes Ilzes Treijas un Osokina klavierspēles meistarklases Latvijas mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņiem.

Festivāla atklāšanas koncerts norisināsies 5. aprīlī, plkst.19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Tajā piedalīsies vokālā grupa "Latvian Voices", ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, pianists Dainis Tenis, ukraiņu kontrabasists Jurijs Gavriļuks, vijolniece Zane Kalniņa, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš un arī pats Osokins.

Festivāla dibinātājs atklāja, ka šogad organizatoriem dalībai festivālā bija ļoti svarīgi uzaicināt arī mūziķus no Ukrainas, kas esot bijis ārkārtīgi grūti, jo vīrieši nevar tik vienkārši izbraukt no Ukrainas, kā arī daudzi ir frontē.

Osokins norādīja, ka dalībai izdevies sarunāt Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijivas kamerorķestra solistu kvartetu, kas kopā ar Osokinu piedalīsies koncertā 11.aprīlī plkst.18.00 Daugavpilī, Vienības namā, un 13. aprīlī plkst.19 Rīgā, Melngalvju namā. Šajā koncertā izskanēs arī divu ukraiņu dzejnieku, kuri gājuši bojā karā, dzeja. Latviski un ukraiņu valodā dzeju lasīs aktrise Zane Daudziņa un etnomūziķe Prituļaka.

Savukārt 17. aprīlī plkst.19 Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā norisināsies koncerts "Ainava ar putniem", kurā piedalīsies ukraiņu mūziķis, klarnetists no Ļvivas Nazars Hižijs, pianiste Marija Bobrika, latviešu flautiste Liene Denisjuka-Straupe. Šis koncerts kalpos kā atgādinājums, ka Ukrainu nepieciešams pēc iespējas ātrāk uzņemt Eiropas Savienībā un NATO, norādīja Osokins. Pats pianists koncertā izpildīs Friderika Šopēna mūziku.

27. aprīlī plkst.18 mūzikas namā "Daile" notiks folkloras un mūsdienu mūzikas sintēzes koncerts, kurā piedalīsies etnomūziķe Prituļaka un "Jumalo Jazz Orchestra", duets ZeMe (Laima Jansone un Monsta (Uldis Cīrulis)), ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka, kā arī Osokins.

Prituļaka bija arī bērnu nometņu idejas iniciatore. "Mums ir jau vesela paaudze, kas nav redzējusi dzīvi bez kara, jo mēs uzskatām, ka karš sākās 2014. gadā ar Krimas aneksiju. Tādēļ ir ļoti nozīmīgi atbalstīt, un šajā kontekstā vēl vairāk ir nepieciešams bērniem dot iespēju atpūsties, pavadīt kaut divas nedēļas bez sirēnu skaņām," sacīja Prituļaka.

28. aprīlī plkst.16 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks dokumentālā kino diena. Šajā dienā kā pirmā filma tiks rādīta žurnālistu Ievas Vārnas un Sergeja Medvedeva dokumentālā filma "Karš Ukrainā. 730 dienas".

Ieva Vārna.

"Filma ir stāsts par ukraiņu nesalaužamo garu, spītu, lielo spēku vēl viena gada garumā stāties pretī šai [Krievijas] agresijai. 

Mēs šo stāstu stāstām gan caur cilvēkiem, kas dzīvo pie frontes, gan caur karavīriem, kuri katru dienu sargā debesis virs mums. 

Vienlaikus tas ir arī stāsts par mani un operatoru pašiem, jo mēs arī esam tikai cilvēki, kas šo karu redz caur saviem pārdzīvojumiem, sajūtām, bailēm un līdzpārdzīvo," sacīja Vārna.

Savukārt kā otrā tiks rādīta Ukrainas filma "Kultūra pret karu", kas vēsta par mākslinieku, kultūras darbinieku dzīvi kara apstākļos.

10. maijā plkst.19.00 Melngalvju namā izskanēs Jaunzēlandē dzimušās amerikāņu vijolnieces Ženēvas Lūisas (Geneva Lewis) un pianista Georgija Osokina vienīgais koncerts Latvijā. Mūziķi atskaņos daudzpusīgu un monumentālu programmu, pievēršot īpašu uzmanību romantisma un skaistuma ekspresijai, kā arī retāk spēlētiem opusiem.

Festivāls noslēgsies 12. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur īpašā Mātes dienai veltītā koncertā latviešu un ukraiņu mākslinieki vienosies kopīgā atbalstā ģimenēm un bērniem Latvijā un Ukrainā. Mūziķu vidū būs Ieva Akuratere, Zigfrīds Muktupāvels, grupa "Citi zēni", Ingus Ulmanis/Lādezers, vokālā grupa "Midnight Five", Anastasija Jačmenkina, Osokins un citi mākslinieki.

Sadarbībā ar "Biļešu paradīze" un "Ziedot.lv" festivāla koncertu biļešu ieņēmumi un īpašā akcijā portālā "Ziedot.lv" savāktie līdzekļi tiks izlietoti izvēlētajiem labdarības mērķiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.