"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Lūsija Vērslija, "Karaliene Viktorija: meita, sieva, māte, atraitne".

Lūsija Vērslija, "Karaliene Viktorija: meita, sieva, māte, atraitne". No angļu valodas tulkojusi Līva Kukle. Nataļjas Kugajevskas vāka mākslinieciskais noformējums. "Latvijas Mediji".

Britu vēsturnieces biogrāfiskais romāns rosina vaicāt – kas bija slavenā karaliene Viktorija, kuras vārdā nosaukts vesels laikmets? Veca, drūma sieviņa, kura vienmēr ģērbās melnā? Vai arī kaislīga jauna sieviete ar romantizētu pasaules uztveri, kurai tik ļoti patika dejot? Vai tomēr neapšaubāmi veiksmīga karaliene, kura radīja pilnīgi jaunu monarhijas veidolu?

Andris Grīnbergs, "Viens mazs punktiņš kartē".

Andris Grīnbergs, "Viens mazs punktiņš kartē". Vāka mākslinieks: Indulis Martinsons. "Latvijas Mediji".

Paradokss! Viens mazs punktiņš, bet "Latvijas Avīzes" žurnālists, dzejnieks un publicists Andris Grīnbergs teic – vēl viena grāmata Latvijai. Bet nekāda paradoksa nav, tas mazais punktiņš Latvijas kartē – neliela apdzīvota vieta Prižu Avēnija starp Jēkabpili un Zeļķu tiltu, pie kura vai katru pavasari sastrēgst Daugavas ledi – ir spilgts simbols visiem mūsu zemes darbīgajiem punktiņiem, kas sīksti turas un attīstās. Grāmata nav tikai autora izpētes darbs, tā ir kopā ar Prižu Avēnijas neparastajiem cilvēkiem 40 gados izdzīvots sirdsdarbs ar bagātām atziņām.

"Grāmata kā meistardarbs. Apgāda "Zelta Ābele" ilustrēts bibliogrāfisks izdevumu katalogs" un monogrāfija "Ideālists merkantilā pasaulē. Grāmatizdevēja Miķeļa Goppera dzīve".

"Grāmata kā meistardarbs. Apgāda "Zelta Ābele" ilustrēts bibliogrāfisks izdevumu katalogs" un monogrāfija "Ideālists merkantilā pasaulē. Grāmatizdevēja Miķeļa Goppera dzīve". Katalogu sastādījis, komentējis un monogrāfiju sarakstījis Laimonis Osis. Abu sējumu redaktors, kataloga priekšvārda autors Raimonds Ķirķis. Attēlu apstrāde: Jānis Pauzers. Dizains: Anta Pence. "Neputns".

Bibliofila un grāmatu kolekcionāra Laimoņa Oša desmitgadēm ilgusī interese par leģendāro izdevniecību "Zelta Ābele" un tās dibinātāja Miķeļa Goppera dzīvi ir īstenojusies apjomīgā monogrāfijā un izsmeļošā apgāda izdoto grāmatu katalogā. "Zelta Ābeles" ieguldījums latviešu grāmatu mākslā ir neatsverama un paliekoša vērtība, tās noteiktais standarts un kvalitātes zīme jau vairāk nekā pusgadsimtu kalpo par atskaites punktu.

Maira Dobele, Rebeka Lukošus, "Es tevi gaidīju".

Maira Dobele, Rebeka Lukošus, "Es tevi gaidīju". "Liels un mazs".

Komikss stāsta par cilvēka un viņa mīļdzīvnieka attiecībām. Katram suņa saimniekam atpazīstamās, vienkāršās dzīves situācijās galvenais varonis ir suns Švamme, kurš vienmēr uzticīgi gaida savu saimnieci Vilmu. Stāsta varoņu sirsnīgā kopā dzīvošana atgādina, ka dzīvniekiem (tāpat kā bērniem) ir sava domu gaita un vajadzības – ne vienmēr cilvēkam saprotamas un nolasāmas. Vilma ir vecāka sieviete ar lielu dzīves pieredzi. Viņa vienmēr atrod veidu, kā Švammes suniskos nedarbus virtuvē vai priekšnamā uztvert pozitīvi. Viņi abi viens otram palīdz nomierināties un sakārto ikdienu. Maira Dobele veidojusi komiksa sižetu, Rebeka Lukošus komiksa vizuālo struktūru, ilustrācijas. Grāmata iekļaujas izdevniecības nospraustajā darbības virzienā – attīstīt komiksa žanru Latvijā.

Žilija Bijē, Klēra Fovela, "Katrīnas karš".

Žilija Bijē, Klēra Fovela, "Katrīnas karš". No franču valodas tulkojusi Gita Grīnberga. "Liels un mazs".

Grāmata vēsta par kādas meitenes, talantīgas jaunas fotogrāfes likteni Francijā Otrā pasaules kara laikā, turpinot kvalitatīvu, saturiski bagātu izdevumu virkni, ko izdevniecība "Liels un mazs" aizsāka ar grāmatām "Sibīrijas haiku" un "Kinderlande". Tie ir Eiropas vēstures stāsti, kas, veidoti komiksa žanrā, paplašina jauniešu izpratni par Otro pasaules karu un holokaustu, kas skāra visu Eiropu, par cilvēku izvēlēm un rīcību. Grāmatas izdošana ir daļa no izdevniecības īstenotā projekta "Bērnu Eiropa", kas saņēmis atbalstu ES programmā "Radošā Eiropa". Šī projekta laikā latviešu valodā tiks tulkotas un izdotas 15 grāmatas.

Aptauja

Par kuru tēmu LASI.LV vēlētos uzzināt un lasīt vēl vairāk?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.