"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Mārtiņš Volfs, "Bēgšana".

Mārtiņš Volfs, "Bēgšana". Nataļjas Kugajevskas vāka mākslinieciskais noformējums. "Latvijas Mediji".

Tikai uzvara, nekādu kompromisu, nekādu "arī otrā vieta ir labs rezultāts" – tā ir audzināta Ieva, talantīga vijolniece, grāmatas galvenā varone. Viņa, saskaroties ar dažādiem izaicinājumiem, spēj pieņemt pareizos lēmumus gan savās pirmajās nopietnajās attiecībās, gan tad, kad saprot, ka viņas mākslinieces dzīvi Padomju Savienībā noteiks nevis pašas talants, bet gan attiecības ar čeku.

Zane Nuts, "Džekpots".

Zane Nuts, "Džekpots". Nataļjas Kugajevskas vāka mākslinieciskais noformējums. "Latvijas Mediji".

Ko tu darītu, ja laimētu milzu naudas summu loterijā? Evelīna un Reinis mācās vidusskolas pēdējā klasē. Kādu dienu garlaikojoties, viņi nopērk divas loterijas biļetes un vienojas iegūto dalīt uz pusēm. Abi nemaz nenojauš, ka, laimējot galveno naudas balvu, dzīve sagriezīsies kājām gaisā. Kārotā bagātība atnesīs ne tikai iespējas, bet arī izaicinājumus, kas liks no jauna paskatīties vienam uz otru un apkārtējiem. Vai abu attiecības izturēs pārbaudījumus?

Inga Grencberga, "Marija / deɪʒɑ v(j)u".

Inga Grencberga, "Marija / deɪʒɑ v(j)u". "Zvaigzne ABC".

"Pēc šīs grāmatas izlasīšanas rodas vēlme daudz lasīt, dzīvot viegli, jutekliski un impulsīvi, atrast savas izjūtas un domas. Romāns lasās franciski viegli un vasarīgi ātri. Grencbergas valodai piemīt Sagānas skumjais siltums un brīvība," tā par šo grāmatu raksta Una Rozenbauma, režisore un radošā direktore. "Sākumā stāsts slēpjas un koķetē ar lasītāju, atklājoties vien tam, kas uzticīgi dodas Marijai līdzi tālajā un arī mežonīgi skaistajā ceļā. Tomēr izšķiroši nozīmīgi nav viņas ārējie piedzīvojumi. Tie ir tikai iesaiņojums Marijas iekšējam ceļam pie sevis," teic aktrise Dārta Daneviča. Bet kino producente un rakstniece Lelde Kovaļova piebilst: "Neaizmirstami skaists ir šis ceļojums kopā ar Mariju. Valoda un noskaņa kā glezna, ko baudīt. Romāns kā lēna deja, kam ļauties." Inga Grencberga ir rakstniece, grāmatu lasītāja un vēstniece.

Guna Rukšāne, "Tas nav nopietni".

Guna Rukšāne, "Tas nav nopietni". "Zvaigzne ABC".

"Es vāru zupu, un ēdiena gars smaržas veidolā izplatās pa visu telpu. Tas visu laiku ir bijis zupā un tad atstāj to, jo vai tad garu drīkst apēst. Mums visapkārt ir kāds gars. Jebkurā vietā. Jaunā mājā tas vēl ir bikls un nedrošs, bet paiet gadi, un ir pilnīgi skaidrs, kāds gars te valda," raksta autore. Viņas darbos valda dzīvespriecīgs gars. Šajā grāmatā Guna Rukšāne aicina pasmieties par sevi un citiem, uztvert dzīvi caur humora un ironijas prizmu, pat ja amizanta neveiksme sākumā šķiet ļoti nopietna.

Aina Rakstiņa, "Tilža un tilženieši".

Aina Rakstiņa, "Tilža un tilženieši". Izdevējs: biedrība "Upītes jauniešu folkloras kopa" sadarbībā ar Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centru "Upīte".

Autore šo grāmatu rakstījusi un Balvu novada Tilžas ciema vēsturi un stāstus par tās iedzīvotājiem apkopojusi daudzu gadu garumā, strādājot par vēstures skolotāju Tilžas skolā. Neatlaidīgais darbs ir vainagojies ļoti vērtīgā un izzinošā vairāk nekā 300 lappušu biezā grāmatā. "Ilgus gadus biju vēstures skolotāja un sapratu, ka nav grāmatas par Tilžu. Ar skolēniem bieži braucām ekskursijās uz muzejiem. Braucām apskatīt piemiņas vietas, kapus, dažādojot bērnu redzējumu par mūsu vēsturi. Man kļuva skaidrs, ka uzrakstīts vārds saglabājas ilgāk, lai to var lasīt nākamās paaudzes, tā uzzinot bagāto Tilžas un tilženiešu vēsturi," stāsta autore.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.