"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Beka Adamašvili, "Šajā romānā visi mirst".

Beka Adamašvili, "Šajā romānā visi mirst". No gruzīnu valodas tulkojusi Nona Tauriņa. Vāka grafiskais noformējums – Emīls Garjānis. "Latvijas Mediji".

Jaunā gruzīnu autora Bekas Adamašvili romāns ir literārs stāsts par to, kā darbojas literatūra. Te mokās nogurusi Nāve, izdomāts tēls Memento Mori, pašpasludināts detektīvs Metjū, feministe Lea, profesors Arno un citi. Romāns iegremdēs lasītāju pasaules glābšanas misijā ar dažiem negaidītiem izaicinājumiem un pavērsieniem. Piemēram, kā Hemingvejs izturētos pret Virdžīniju Vulfu un Silviju Plātu? No kā nogura Šekspīrs? Ko Zemei nodarījusi Kokošanes planēta? Eiropeiski skarbs un intelektuāls humors ar Gruzijas kultūras piegaršu.

Makss Sēks, "Nomale".

Makss Sēks, "Nomale". No somu valodas tulkojusi Gunta Pāvola. "Latvijas Mediji".

Somu rakstnieka, producenta un scenārista grāmata turpina sēriju par izmeklētāju Džesiku Niemi. Vientuļa sala. Tumša nakts. Meitenīte zilā mētelī. Ikviens, kas viņai tuvojas, mirst. Kad pārkāpuma dēļ izmeklētāju uz laiku atstādina no darba policijā, viņa, cerot tikt prom no problēmām, dodas uz vientuļu Ālandu salu. Atpūsties tā arī nesanāk, jo piestātnē tiek atrasts līķis. Vietējie ir pārliecināti, ka slepkavībā vainojama pirms daudziem gadiem pazudusī meitenīte, kas spokojas salā un ir atgriezusies, lai viņus pa vienam nogalinātu...

Lilija Berzinska, "Kā Mizgrauzis atrada mīlestību".

Lilija Berzinska, "Kā Mizgrauzis atrada mīlestību". Ar autores ilustrācijām. Mākslinieks Jānis Esītis. "Dienas Grāmata".

Rakstniece un māksliniece Lilija Berzinska, staigādama pa lībiešu jūrkantes takām, allaž sastop kādu neparastu būtni. Viņa paguvusi tās iemūžināt trīs stāstu grāmatās. Nu tām piepulcējusies ceturtā, kurā atkal sastopam ņipro Sipriki, bākas uzraugu Boiku, zinātņu fanu Acaini, gardēdi Krakānu, negausīgo Plikadīdu un citus vāvuļus un aizkrāciešus. Tagad rakstniece priekšplānā izvedusi arī jaunus jūrmalas iemītniekus: Mizgrauzi, kura dzīvi maina ķērpjos ieķērusies dzintaraini vizošā mīlestība, Ulfu, kurš koferī krāj visus iedomātos pāridarījumus un aizvainojumus, Mazlietiņu, kurš ķer krītošas zvaigznes, un pārējos.

Edvarts Virza, "Straumēni".

Edvarts Virza, "Straumēni". Oskara Norīša ilustrācijas no 1942. gada apgāda "Zelta ābele" izdevuma. Grāmatas teksts sagatavots pēc 2015. gada apgāda "Zvaigzne ABC" izdevuma. "Zvaigzne ABC".

"Straumēni" ir ticības dziesma. Te dzied simtiem pārliecību. Debesu čurkstes, Lielupes straumes, nabagie un bagātie te savu pārliecību saved vienā svinīgā kopu ziņā. Kas tā ziņa? Dzīves ziņa. Nemainības baušļi," tā par "Straumēniem" reiz rakstījis Imants Ziedonis. ""Straumēnos" dzejnieks Edvarts Virza nosauca vārdā ideālās Latvijas morālās vērtības. Gadsimtiem ilgi Darbs, Mājas un Gods ir bijuši pamati, uz kuriem būvēta Latvija. Tāpēc mums būt latviešiem, lai šos vārdus izrunātu un piepildītu. Latviskums ir Zemes un Debesu saskaņa," teic Diāna Jance, Edvarta Virzas muzeja "Billītes" vadītāja.

Donna Tarta, "Ciglītis".

Donna Tarta, "Ciglītis". No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice. "Zvaigzne ABC".

Teo Dekers trīspadsmit gadu vecumā zaudē māti katastrofā, kurā pats brīnumainā kārtā izglābjas, taču šī nelaime satricina viņa dzīves pamatus. Teo paliek Ņujorkā pilnīgi viens, un viņu savā paspārnē uzņem bagāta drauga ģimene. Zēnu mulsina jaunā mājvieta Parka avēnijā, skolā viņš jūtas vientuļš, sāpīgi ilgojas pēc mātes un daudzus gadus paliek sirsnīgi pieķēries mazai, savādi valdzinošai gleznai, kura viņam visvairāk saistās ar māti... Donna Tarta, amerikāņu rakstniece, par saviem romāniem, kas tulkoti jau četrdesmit valodās, saņēmusi gan literāro kritiķu, gan lasītāju atzinību. Par šo, jaunāko romānu viņai piešķirta Pulicera balva un "Andrew Carnegie" medaļa par labāko daiļliteratūras darbu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.