"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Šana Gilberta, "Viņa sāka pirmā".

Šana Gilberta, "Viņa sāka pirmā". No angļu valodas tulkojusi Ieva Zālīte. Vāka mākslinieciskais dizains Emīls Garjānis. "Latvijas Mediji".

Kad četras bērnības labākās draudzenes no klasesbiedrenes Popijas saņem ielūgumu uz vecmeitu ballīti, viņas ir apmulsušas, jo nesaprot, kāpēc vispār tiek aicinātas. Skolas laikā četrotne pret Popiju izturējās nejauki, bet vai tas ir iemesls, lai atteiktos no ielūguma doties uz eksotisko Bahamu salu, uz kuru aizvedīs privātā lidmašīna? Tomēr, kad draudzenes nonāk svinību vietā un satiek Popiju, drīz vien kļūst skaidrs, ka nekas nenotiks, kā cerēts.

"No šūpuļa līdz zeltam. Latvijas dzimtsarakstu sistēmai 100".

"No šūpuļa līdz zeltam. Latvijas dzimtsarakstu sistēmai 100". Satura autore Guna Roze, korektore Liene Akmens, dizainere Lolita Kalniņa-Ozoliņa. Izdevējs Latvijas Dzimtsarakstu darbinieku asociācija "DZINDA".

"Šūpuli pirms pieciem gadiem iekustināja dažas dzimtsarakstu sistēmas darbinieces, tostarp Tukuma nodaļas bijusī vadītāja, brīnišķīgā Smaida Kokina. Par autori izvēlējās mani, jo sistēmas 95 gadu jubilejai biju veidojusi filmiņu," grāmatas tapšanas sākumu atceras Guna Roze.

"Mana pirmā iecere bija romāns. Gribēju sižetu būvēt tā, ka kādas izdomātas dzimtas cilvēki simt gadu laikā dažādu iemeslu dēļ – dzimšanas, miršanas, laulības, adopcijas, paternitātes, izziņas privatizācijai utt. – apmeklē šo iestādi un lasītājs uzzina peripetijas. Bet drīz vien sapratu, ka ļoti daudz faktu, ko desmitiem sistēmas darbinieku man izstāstīja intervijās, paliktu aiz borta. Izvēlējos retrospekciju un sāku meklēt cilvēkstāstus. Ieliku ierakstu "Facebook", ar ko bija dalījušies vairāk nekā tūkstoš lietotāju, un sāku saņemt unikālu materiālu gūzmu: kāzu bildes četrās paaudzēs, dokumentus, stāstus. Visu zeltu pat nevar uzskaitīt – no tautas nāca tas, kas vēsturi padara dzīvu."

Arnolds Auziņš, "Jautras nebūšanas".

Arnolds Auziņš, "Jautras nebūšanas". Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis, vāka noformējumā izmantots Uģa Mežavilka zīmējums. "Dienas grāmata".

"Visu mūžu uz notikumiem un parādībām esmu raudzījies no komiskās puses, un daudzi mani uzskata par vieglprātīgu. Senču gudrība māca, ka, skatoties atpakaļ, grūti tikt uz priekšu. Bet, ja krietna gadu nasta plecos, atmiņās tiekamies ar draugiem, kuri jau viņsaulē. Manā atmiņā visspilgtāk saglabājušies tieši jocīgi atgadījumi. Varbūt tie uzlabos garastāvokli arī lasītājiem," teic grāmatas autors.

Gunārs Bībers, "Astoņas lekcijas par drāmu, traģēdiju un komēdiju, Ibsenu un Brehtu".

Gunārs Bībers, "Astoņas lekcijas par drāmu, traģēdiju un komēdiju, Ibsenu un Brehtu". Redaktors Raimonds Briedis. Literārā redaktore Ligita Bībere. Dizains: Klāvs Priedītis. "Neputns".

Gunāra Bībera lekcijas ir daļa no viņa lasītā kursa "Drāmas teorija" aktieru specialitātes studentiem Latvijas Kultūras akadēmijā 2000. gada rudens semestrī. Tās ir studiju kursa daļa un vienlaikus – ieskats būtiskos jautājumos drāmas teorijā un vēsturē. "Gunāra Bībera lekcijas, lasītas Latvijas Universitātē un Latvijas Kultūras akadēmijā, ir kļuvušas par leģendu, tās vienmēr atmiņās piemin viņa studenti, viņa veidotie studiju materiāli ceļo no rokas rokā vairākās studējošo paaudzēs," teic grāmatas redaktors Raimonds Briedis.

Eleonora Troja, "Krīzes menedžere".

Eleonora Troja, "Krīzes menedžere". "Zvaigzne ABC".

Elīza ir izskatīga, labu izglītību ieguvusi un karjerā veiksmīga sieviete, kurai ir pilnīgi skaidrs, kas ir un kas nav pareizi un kādai būtu jāizskatās viņas perfektajai dzīvei. Nesen izšķīrusies no vīra, kurš šiem priekšstatiem īsti neatbilda, viņa uzsāk darbu perspektīvā mediju uzņēmumā. Darba piedāvājumā teikts, ka viņas uzdevums ir izvest šo uzņēmumu no krīzes. Tomēr realitātē viss izrādās pavisam citādi... Eleonorai Trojai, kas dzimusi drēgnā 2004. gada novembra vakarā kādreiz tik populārajā Stabu ielas restorānā "Sarkans", ir divas galvas, divas sirdis, četras rokas un divas dzīves. Jo reālajā dzīvē autore ir nevis viena persona, bet radošā apvienība. Inga Gorbunova (žurnāla "I’mperfekt" izdevēja un "ReTV" galvenā redaktore, raidījuma "Personības kods" vadītāja) un Dana Sinkeviča (žurnāla "Lauku Māja" galvenā redaktore) savu radošo savienību balsta uz līdzīgu humora izjūtu un vērtību izpratni, bet Eleonora Troja ir viņu kopīgais "alter ego".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.