27. septembrī plkst. 19.00 Likteņdārzā norisināsies literāri muzikālā cikla "Likteņzīmes" jau ceturtais, pēdējais, koncertuzvedums "Likteņzīmes. Māris Čaklais" ar īpaši spēcinošu programmu. Tajā skanēs Imanta Kalniņa dziesmas ar Māra Čaklā vārdiem, kuras izdziedās Artūrs Skrastiņš, Marts Kristiāns Kalniņš, Līva Kalniņa, Kristiāna Stirāne, Jānis Bērziņš, Valters Sprūdžs, Ivars Kalniņš.

Reklāma

Dzīvē šīs personības bija ne tikai sadarbības partneri – viņus vienoja īstas draudzības saites. Viņu radītais kopdarbs ir kā vēstījums nākamajām paaudzēm, apliecinot vēlreiz un vēlreiz cilvēcisko pamatvērtību spēku cauri laikiem.

Māris Čaklais (1940–2003) – dzejnieks, esejists, prozaiķis, atdzejotājs, žurnālists un laikraksta "Literatūra un Māksla" (1987–1991), žurnāla "Karogs" (2000–2003) redaktors. 

Par viņa dzeju Jānis Peters saka: "Māris bija ļoti oriģināli domājošs – viņš nav tik po­ētisks jeb dzejisks tādā jutekliskā latviešu klasiskās dzejas stilā. Izlasi pirmo rindu un prāto, ka drusku velk uz prozu. Un tad aiziet tik aizgrābjoši emocionālas lietas. Viņš nemaldās pa taciņām, bet pa taisnu ceļu dodas uz dzejoļa un domas mērķi. Skaidrība ir ārkārtīgi nozīmīga viņa dzejā."

Māris Čaklais daudz darbojies arī žurnālistikā, visbiežāk rakstīdams par literatūras un kultūras dzīves notikumiem. Jau studiju gados M. Čaklais strādāja vairākās redakcijās, bijis laikrakstu "Literatūra un Māksla" (1960–1966), "Padomju Jaunatne" (1962–1963) un izdevniecības "Liesma" līdzstrādnieks (1966–1969). Strādājis arī par laikraksta "Literatūra un Māksla" dzejas nodaļas vadītāju (1969–1973), bijis galvenais redaktors (1987–1991), kurš pirmais Latvijā atļāvies uz avīzes vāka nodrukāt Brīvības pieminekļa fotogrāfiju. Pēdējos dzīves gados ražīgi darbojies prozā, sarakstījis grāmatas par komponistu Imantu Kalniņu, arhitektu Gunāru Birkertu, Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Dzejnieks Māris Čaklais katram no mums saistās ar kaut ko savu, vienam ausīs ieskanēsies "Dzeguzes balss", citam – "Uzsniga sniedziņš balts", vēl citam – "Lilioma dziesma" vai "Viņi dejoja vienu vasaru". Tieši Čaklais ir autors Liepājas himnai – "Pilsēta, kurā piedzimst vējš". Māra Čaklā dziesmu teksti ir pavisam īpašs gadījums, dziesmas, kas tapušas, sadarbojoties ar Imantu Kalniņu nu jau ir klasika. Taču, kā vēlāk Māris Čaklais teiks tajā pašā intervijā Andrievam Ezergailim, "man vienmēr ir interesanti strādāt, kad lietas ir uz robežlīnijas".

Aptauja

Kā vērtējat LASI.LV rakstu kvalitāti?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.