Pašu cepti Ziemassvētku cepumi piepilda māju ar saldu smaržu.

Reklāma

Viesu nama Baltā māja kafejnīcas pavārei Irēnai Genītei patīk darboties virtuvē. “Konditoreja ir mans hobijs. Ja esmu atradusi jaunu recepti un ir brīvs brīdis, nespēju mierīgi nosēdēt. Steidzami dodos uz virtuvi darboties,” stāsta pavāre. “Esmu radoša – ja kaut kas receptē nepatīk, sastāvdaļas pamainu. Ja izdodas garšīgāk pagatavot, esmu bezgala laimīga.” 

Irēna atzīst, ka viņai patīk smilšu mīkla – tai var pievienot dažādas garšvielas un izcept vairāku veidu cepumus.

Smilšu mīkla.

Smilšu mīkla (pamatmīkla)

  • 580 g kviešu miltu
  • 100 g kukurūzas miltu
  • 250 g sviesta
  • 250 g pūdercukura
  • 3 olas
  • 8 g vanilīna cukura
  • 6 g sāls

Sviestu saputo ar pūdercukuru. Pa vienai piesit olas un saputo. Atsevišķā traukā sajauc miltus, kukurūzas miltus, sāli un vanilīna cukuru. Pēc tam sviesta masā pakāpeniski iemaisa miltu maisījumu. Samīca mīklu, sadala četrās daļās un veido cepumus.

Mīklai pievieno pūdercukuru, jo tas izšķīst labāk par smalko cukuru.

Cepumi ar ievārījuma pildījumu

Cepumi ar ievārījuma pildījumu.
  • pamatmīkla
  • 60 g mandeļu miltu
  • biezas konsistences ievārījums
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Pamatmīklu samīca kopā ar mandeļu miltiem, noliek stundu atpūsties istabas temperatūrā. Tad to izveltnē uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem. Ar apaļu formiņu izspiež cepumus. Pusei no tiem ar zvaigznes, eglītes, sirsniņas vai kādu citu formiņu vidū izspiež tukšus vidiņus. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 7–8 minūtes. Gatavos cepumus atdzesē. Apaļajam cepumam uzsmērē biezu ievārījuma kārtu, virsū liek otru cepumu ar tukšo vidiņu. Apkaisa ar pūdercukuru.

Šokolādes cepumi

Šokolādes cepumi.
  • pamatmīkla
  • 30 g kakao pulvera
  • šokolāde
  • cukura rotājumi

Mīklu samīca ar kakao pulveri, atstāj stundu istabas temperatūrā. Pēc tam to izveltnē. Ar formiņām izspiež cepumus, cep cepeškrāsnī 180 grādos 7–8 minūtes. Dekorē ar izkausētu šokolādi un cukura rotājumiem.

Kokosriekstu skaidiņu cepumi ar balto šokolādi

Koksriekstu cepumi.
  • pamatmīkla
  • baltā šokolāde
  • tumšā šokolāde
  • 2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu

Mīklu izveltnē. Ar apaļu formiņu izspiež cepumus. Pusei no tiem vidū izspiež mazu aplīti. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 7–8 minūtes. Ļauj cepumiem atdzist. Izkausē balto šokolādi. Apaļajam cepumam uzsmērē balto šokolādi, virsū liek cepumu ar tukšo vidu. Uzber kokosa skaidiņas un dekorē ar izkausētu tumšo šokolādi.

Magoņu–citronu cepumi

Magoņu-citrona cepumi.

Pamatmīkla

  • 2 ēdamkarotes magoņu
  • rīvēta citrona miziņa
  • baltā šokolāde
  • drupinātas pistācijas

Mīklai pievieno magones un citrona miziņu, samīca. Ļauj stundu atpūsties. Mīklu izveltnē, ar eglītes formiņām izspiež cepumus. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 7–8 minūtes. Pēc tam katliņā izkausē balto šokolādi, ar to apsmērē cepumus. Pārkaisa ar drupinātām pistācijām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem