Šajā nedēļas nogalē, sestdienas, 12. augusta, vakarā vēsturiskajā suitu centrā Alsungā notiks klasiskās mūzikas brīvdabas koncerts "Suitu kods mūzikā". 1372. gadā būvētās Alsungas Livonijas ordeņa pils iekšējā pagalmā, koncerta mākslinieciskā vadītāja, diriģenta Māra Sirmā aicināti, vienkopus pulcēsies mūziķi, kuru saknes vai dzīve un talanta attīstība ir cieši saistīta ar suitu novadu.

Latvijas kultūrkartē suitu novads iezīmējas ar spilgtām vēsturiskajām tradīcijām – kopš 2009. gada suitu kultūrtelpa ir iekļauta UNESCO Pasaules nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā, kam ir nepieciešama neatliekama glābšana –, taču ne mazāk interesanti parādīt, ka suitu novads izauklē un mākslinieciski rosina arī spēcīgus profesionālos mūziķus. Koncerta apmeklētājiem būs iespēja baudīt Latvijā un pasaulē pazīstamas un iemīļotas melodijas, kā arī iepazīties ar mazāk pazīstamiem Kurzemi apdziedošiem latviešu komponistu radītiem opusiem sirdij patīkamā un profesionāli augstvērtīgā izpildījumā.

Koncerts iesāksies ar suitu autentisko skanējumu, ar skanīgajām suitu dziesmām klausītājus sagaidīs un priecēs folkloras ansambļi "Suitu sievas," "Suitu vīri" un "Suitu dūdenieki", kurus papildinās Gruzijas folkloras ansamblis "Didgori". Tā dziedātāji gan diriģentam Mārim Sirmajam, gan Latvijas klausītājiem jau ir pazīstama grupa, jo pirms desmit gadiem Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla laikā viņi koncertēja Rīgas Doma baznīcā. Toreiz diriģents Māris Sirmais, kurš ansambli jau iepriekš bija saticis Gruzijā, uzsvēra, ka tā esot unikāla grupa, kura ar milzīgu cieņu kopj savas tautas tradīcijas, 

"viņi rokas visos iespējamos variantos gan ierakstos, gan arhīvos. Tas patiešām ir nenormāli apbrīnojami fanātiski, kā viņi to dara." 

Būs iespēja dzirdēt gruzīnu vīru daudzbalsīgos dziedājumus, kuros spilgti savijas pasaules mūzika ar improvizāciju, senatnīgums ar mūsdienu skanējumu, maiga lirika ar ugunīgu kaisli.

Pēc "Didgori" uz skatuves kāps diriģents Māris Sirmais, kurš ap sevi pulcējis varenu komandu – Liepājas Simfonisko orķestri, komponistu un mūziķi Raimondu Tigulu un solistus – suitu novadā dzimušos, augušos, profesionālos mūziķus. Priecēs operdziedātāja, soprāns Anta Jankovska un tenors Juris Vizbulis, ģitāras virtuozs Miks Akots, skanīgā dziedātāja Ance Krauze, akordeoniste Anta Puķīte un vijolniece Elza Siliņa. Koncertu turpinās kuplināt arī īpaši koncertam izveidots koris – "Sirmā Kamērs".

"Mūs ar suitu novadu saista liela sirdssaite. Apbrīnojam viņu eiropeiskumu, vienlaikus spilgti saglabājot nacionālo identitāti. 

Man liekas, ka globālajā pasaulē, kur mazas tautas, arī latvieši, sajūt risku izšķīst kopējā putrā, katra šāda saliņa ir iedvesmas avots – mēs ar savu spilgto raksturu spējam palikt un izdzīvot. Suiti ir ļoti spēcīgs paraugs," "Latvijas Avīzei" teic Liepājas simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

"Apvienojot simfonisko orķestri un Latvijas profesionālos mūziķus, kurus saista suitu saknes, tapis spēcīgs apliecinājums Kurzemes identitātes un kultūras sejai. Kurzeme, jūra, suitu un apkārtējo novadu ļaudis – tā visa ir Latvija, un, veidojot koncertprogrammu, kas saistīta ar mūsdienu latviešu profesionālajiem mūziķiem ar suitu saknēm, ir iespēja ieraudzīt suitu kultūrtelpas krāsu visas valsts kultūras audeklā. Suits nav sinonīms pagātnei, būt par suitu ir dzīvas identitātes jautājums, Latvijas kultūras bagātība," saka koncerta producente Kristīne Zvirbule.

"Suitu kods mūzikā" skatītājus priecēs ar fragmentiem no Džuzepes Verdi pasaulē, iespējams, populārākās operas "Traviata", Astora Pjacollas darbiem, daļām no Raimonda Tigula oratorijas "Jūras grāmata", fragmentiem no Riharda Dubras operas "Suitu sāga," kā arī Ērika Ešenvalda, Imanta Kalniņa, Kārļa Lāča un Raimonda Paula skaņdarbiem. Daļa no šīs vasaras lielkoncerta "Suitu kods" dalībniekiem kopējo sadarbību sākuši jau sen – diriģenta Māra Sirmā vadītais Valsts akadēmiskais koris "Latvija" daudzkārt koncertējis kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, Māris Sirmais bijis koncertuzveduma "Kurzemes gredzens" mākslinieciskais vadītājs, arī – diriģents Latvijas valsts simtgades programmā tapušās Riharda Dubras operas "Suitu sāga" iestudējumā Liepājas koncertzālē 2019. gada nogalē. Toreiz operā dziedāja arī tenors Juris Vizbulis, kurš, atveidojot operas galveno vīriešu lomu – baronu Johanu Ulrihu fon Šverinu –, par sevi teicis, ka pats "esmu dzimis suits, un manī rit suitu asinis, līdz ar to tā ir dubultliela atbildība". Arī operdziedātājas Antas Jankovskas tēva mājas ir Alsungā, turklāt – tāli senči esot no Itālijas, viņas vecvecvecvectēvs bijis itālis, iespējams, jūrasbraucējs Kurzemes hercogistes laikā.

Savukārt diriģents Māris Sirmais, lai gan sevi par suitu nesauc un agrāk ar suitiem bijis mazāk saistīts, kopš kora "Kamēr" laikiem vasarās atradis Jūrkalni. 

Kā pirms vairākiem gadiem diriģents atklāja intervijā "Latvijas Avīzei", viņš savulaik bijis arī Talsu rajona virsdiriģents un toreiz "varēju nojaust, kāds varētu būt īsts kurzemnieks. Iekarot viņa uzticību nav viegli, bet, kad izdevies, šķiet, uz mūžu".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.