"Jaunā sezona būs latviska, ar daudzām pasaules pirmizrādēm un tieši Liepājas teātrim rakstītām lugām," tā, prezentējot jauno 117. Liepājas teātra sezonu, preses konferencē Rīgā sacīja teātra valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins.

Vispirms priecē ziņa, ka nākamgad Liepājas teātrim beidzot sāks būvēt Mazo zāli, kas atradīsies laukumā blakus teātrim. Pilsētas mērs Herbertam Laukšteinam stingri apsolījis – šogad "zīmējam" (projektējam), nākamgad būvējam. Līdz šim kā Mazo zāli teātris izmanto telpas koncertzālē "Lielais dzintars". Otrs jaunums ir tāds, ka, acīmredzot iedvesmojoties no nu jau sen par tradicionālu un skatītāju iecienītu kļuvušā Valmieras festivāla, arī Liepājas teātris 2025. gadā iecerējis rīkot savu, Liepājas festivālu, darba grupai jau tagad konsultējoties gan ar šajā jomā pašmāju zinošiem režisoriem, gan aizrobežu speciālistiem. Un vēl teātris pamatoti var palepoties ar to, ka izrāde "Vilki" devusies viesizrādēs uz Ameriku.

Ne tik iepriecinošs teātrim ir divu aktieru zaudējums. Madara Viļčuka ar šo sezonu pārgājusi darbā uz Dailes teātri, savukārt Egons Dombrovskis – uz Nacionālo teātri. Tiesa, līdz šim Liepājas teātrī iestudētajās izrādēs viens no līdzšinējiem teātra premjeriem vēl spēlēs, taču no jauna iestudētās izrādēs Liepājā viņu vairs neredzēsim. No vienas puses, ja teātri var atlaist aktierus, arī aktieri ir brīvi savā izvēlē. Taču, 

no otras puses, ja aktieru pārvilināšana un pārpirkšana no viena teātra uz otru pieņemsies vērienā, teātri zaudēs savu identitāti.

Kā uzskata Herberts Laukšteins, tie kļūs arvien vienādāki.

Jaunā 117. sezona solās būt vērienīga. Ieplānoti deviņi jauniestudējumi – seši Lielajā zālē un trīs Mazajā, kas iekārtota, kā jau minēts, "Liepājas dzintarā". Sezonas pirmais jauniestudējums būs "Svešā āda", kas pirmizrādi piedzīvos mazajā zālē 22. septembrī. Dramatizējums tapis pēc Daces Rukšānes atzinību ieguvušā romāna "Krieva āda" motīviem Ingas Krasovskas režijā. Dramatizējumu izveidojusi Liepājas teātra aktrise Laura Jeruma, kura ieguvusi arī maģistra grādu rakstniecībā. Izrādē mātes un meitas attiecību likteni izspēlēs Inese Kučinska un Agnija Dreimane. Ar Ingu Krasovsku Liepājas teātris dažādos formātos sadarbojies jau iepriekš, bet režisores statusā šis iestudējums Ingai Krasovskai būs debija. "Un ļoti patīkami, ka mana debija režijā notiek tieši Liepājas teātrī, jo tas ir mans teātra šūpulis, tieši te iesākusies mana darbība teātrī," sacīja Inga Krasovska. "Un šis iestudējums radies liktenīgas sakritības rezultātā. Izlasīju Daces Rukšānes grāmatu un biju sajūsmā, satiku Herbertu Laukšteinu, kurš arī bija sajūsmā par to un teica, ka vēlētos, lai šāda izrāde taptu Liepājas teātrī. Pēc divām nedēļām teicu, ka vēlētos šo darbu iestudēt pati. Ar gan diezgan lielām bailēm, jo tas tomēr ir mans pirmais dramatiskais darbs. Esmu veidojusi kustību izrādi bez vārdiem, kas tomēr ir tuvāk manai tiešajai specialitātei, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī. Mani piesaistīja, ka romāna darbības vieta ir Liepāja, Daces Rukšānes ārkārtīgi izteiksmīgā valoda un tas, ka šajā izrādē galvenajā lomā spēlēs mana mīļākā aktrise Inese Kučinska."

Turpinot bērnu izrāžu iestudēšanas tradīciju, 5. oktobrī priekškaru Mārtiņa Kalitas režijā vērs Rasas Bugavičutes-Pēces luga "Patakoļako un teātra visums". Šī būs muzikāla izrāde, kurai mūziku rada Renārs Kaupers. Savukārt pirmā Lielās zāles izrāde pieaugušajiem gaidāma 11. novembrī, kad Dmitrija Petrenko režijā pirmizrādi piedzīvos Ingas Ābeles luga "Jasmīns". 

Kā saka režisors, jaunībā viņš esot tā iemīlējies Ingas Ābeles lugās, ka tās rosinājušas viņa interesi par teātri. 

"Jasmīns" Petrenko uztverē esot par lielu izmisumu, kas iestājas, kad šķiet, ka dzīvē nekas labs vairs nenotiks, un vai kaisle, kam izvēlamies sekot, var dot jaunu dzīvību vai tikai nonāvēt? Šī nav pirmā Petrenko sastapšanās ar dramaturģes Ingas Ābeles daiļradi, šis iestudējums top ar viņas svētību, ko režisors saņēma pēc "Tumšajiem briežiem" Daugavpils teātrī. Lomās būs Edgars Ozoliņš, Karina Tatarinova, Sintija Stūre. Poētisku un metaforām bagātu kā pati luga režisors sola arī jauno iestudējumu.

Ļoti īpašs iestudējums gaidāms 7. decembrī Mazajā zālē – uz patiesiem notikumiem balstīta izrāde par trim vīriešiem Liepājas cietumā, kas, vēl būdami jaunieši, nokļuvuši ieslodzījumā. Viņu dzīvesstāstos iejutīsies Liepājas teātra jaunie aktieri. Izrāde "Gaišās naktis" būs režisores Kristīnes Brīniņas otrais darbs, kas tapis sadarbībā ar Liepājas jaunajiem aktieriem. Lielais jautājums iestudējumā būšot – vai pēc desmit gadiem ieslodzījumā iespējams sākt dzīvi no jauna?

Uz dokumentāliem pamatiem tapis arī Regnāra Vaivara iestudējums "Latviešu raķetes", kas atklās latviešu kamaniņu sporta tradīcijas un tā fenomenu. Stāsts būs par to, kā mazā Latvija kļuva par šī sporta veida lielvalsti pasaulē. Materiāls tapis, intervējot divdesmit vistuvākos notikumu vēstniekus. Aktieri iejutīsies visnotaļ pazīstamu personību ādā. Galvenajā lomā būs Mārtiņš Kalita, kurš atveidos Rolandu Upatnieku, PSRS izlases treneri. Vēl uz skatuves mēs redzēšot aktierus valstsvīra Leonīda Brežņeva, žurnālistes Mairitas Solimas, pilotu Zinta Ekmaņa, Jāņa Ķipura, Māra Poikāna, stūmēja Aivara Šnepsta un citu slavenību lomās.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.