Kinokritiķu prognozes rāda, ka vislielākās cerības šogad saņemt "Oskaru" ir Kristofera Nolana biogrāfiskajai filmai "Openhaimers", taču tas, ko lems Amerikas Kinoakadēmijas biedri, būs zināms svētdienas, 10. marta, vakarā.

Kopš 2001. gada "Oskara" pasniegšanas ceremonija notiek Holivudas kinoteātrī "Dolby Theatre", kura 3400 sēdvietu ietilpība ļauj uzņemt gan filmu zvaigznes, gan profesionāļus, žurnālistus un arī "parastus skatītājus", kuri loterijas kārtībā tiek izlozēti, lai piedalītos šajā tik plaši atspoguļotajā pasākumā. Taču galvenā uzmanība, protams, pievērsta vienai no pasaules "slavenākajām modes skatēm", kad balvai nominētās vai citādi pietuvinātās zvaigznes soļo pa sarkano paklāju, cita citu pārspējot spožumā, izdomā un drosmē, kā arī mirklim, kas seko pēc vārdiem "un balvu saņem...". Tad, kā ierasti, kameras tver nupat oskaroto laureātu, savukārt par pateicības runas oriģinalitāti katru gadu sacenšas arvien vairāk cilvēku, un tikai retais iet Alfreda Hičkoka pēdās, kurš, 1967. gadā no režisora Roberta Vaiza rokām saņēmis Ērvina Tālberga vārdā nodēvēto īpašo balvu, vien noteica: "Paldies!"

Uz skatuves – Holivudas zvaigžņu elite

Kārtību uz skatuves uzturēs un par jokiem gādās Amerikas TV personība Džimmijs Kimmels, kurš trīs reizes jau vadījis Amerikas televīzijas nozīmīgākās balvas "Emmy" svinīgās ceremonijas, bet šogad jau ceturto reizi sekos tam, kā Amerikas Kinoakadēmijas zeltītie vīriņi nonāk balvas ieguvēju rokās. 

Tās pasniegs virkne Holivudas zvaigžņu, kas ir Amerikas Kinoakadēmijas vistīrākais publicitātes gājiens, lai pie TV ekrāniem pulcinātu pēc iespējas vairāk skatītāju, jo interese par ceremoniju ir krietni mazinājusies. 

Piemēram, 2000. gadā tie bija 46,33 miljoni, bet pērn – 18,7, par astoņiem miljoniem vairāk nekā visu laiku sliktākajā antirekordā – 2021. gadā televizoru bija ieslēguši vien 10,4 miljoni skatītāju.

Šogad balvas pasniegt aicināti Mišela Faifere un Als Pačīno, pērnā gada laureāti Džeimija Lī Kērtisa, Mišela Jeo, Džonatans Ki Kvans, Brendans Freizers, kā arī Nikolass Keidžs, Kriss Hemsvorts, Dveins Džonsons, Dženifera Lourensa, Maikls Kītons, Metjū Makonehijs, Sems Rokvels, Zendaija un citi, bet ar muzikāliem priekšnesumiem izklaidēs Marks Ronsons un Raiens Goslings (nominēts "Oskaram" kā labākais otrā plāna aktieris filmā "Bārbija"), Billija Ailiša un Fineass O’Konels un citi.

Jau saņemto balvu spēks

Pagaidām ir skaidrs par četriem "Oskara" laureātiem – tie ir mūža balvas ieguvēji aktrise Andžela Baseta, komiķis Mels Bruks un montāžas režisore Kerola Litltone, kuri balvas saņēma jau janvārī, kā arī Džīna Heršolta vārdā nodēvētās balvas ieguvēja Mišela Satere, kuras karjera cieši saistīta ar Sandensas kinofestivālu. Pārējie nominanti šobrīd "Oskara" priekšā ir vienādās pozīcijās, kaut arī, apkopojot pasaules vadošo kinokritiķu prognozes, izveidojies favorītu saraksts.

"Openhaimers" ir šī gada nomināciju rekordists – šī drāma "Oskaram" izvirzīta 13 kategorijās –, un tam uz papēžiem min Jorga Lantima melnā komēdija "Nabaga radības" (11 nominācijas) un Mārtina Skorsēzes drāma "Ziedu mēness slepkavas" (10 nominācijas), kas pirmos aplausus saņēma pēc pirmizrādes Kannās. Jau desmito reizi kā labākais režisors nominēts Mārtins Skorsēze; viņa vārds Amerikas Kinoakadēmijas nominantu sarakstos atrodams arī pie scenāristiem un producentiem. 

Skorsēze vēl nav sasniedzis Viljama Vailera rekordu (12 nominācijas un trīs "Oskari" kā labākajam režisoram), taču, kā nojaušams pēc intervijām, klasiķis nemaz nedomā doties pensijā – sagatavošanā ir vairāki projekti.

Pēc Amerikas Kinoakadēmijas nominantu izsludināšanas 23. janvārī ir mazinājies popkultūras fenomena "bārbenhaimers" radītais troksnis, jo, kaut arī nauda runā skaļi un "Openhaimera" un "Bārbijas" kopējie kases ieņēmumi pārsniedz 2,2 miljardus ASV dolāru, un "Mattel" lelles stāsts par pusmiljardu pārspēj Kristofera Nolana režisēto projektu, akadēmijas biedru acīs tā krietni iepaliek profesionālajās kategorijās ("Bārbijai" ir "tikai" astoņas nominācijas), taču abas kandidē uz labākās filmas lauriem. Šajā kategorijā iekļautas desmit filmas, un gandrīz visas nonākušas līdz Latvijas kinoekrāniem, daudzas skatāmas vietējo un ārzemju viedtelevīziju piedāvājumā, bet Bredlija Kūpera "Maestro" – "Netflix". Šajā platformā atrodama arī "Naijāda", kuras abas galveno lomu atveidotājas Anete Beninga un Džodija Fostere nominētas kā aktrises (Beninga – kā labākā aktrise, Fostere – labākā otrā plāna aktrise), Vesa Andersona īsfilmas un "Oskaram" kā labākā ārzemju filma un arī par grimu un frizūrām nominētā izdzīvošanas drāma "Sniega sabiedrība".

Vislielākās izredzes kļūt par gada labāko filmu ir "Openhaimeram" – tās kontā jau ir septiņas Britu kinoakadēmijas balvas, pieci "Zelta globusi", Amerikas Kino institūta balva, Ņujorkas Kinokritiķu asociācijas absolūtās simpātijas, un šo sarakstu varētu turpināt vēl ilgi –, tāpat kā filmas režisoram Kristoferam Nolanam saņemt augstāko profesionālo novērtējumu. 

Par labākās aktrises godu, kā uzskata pasaules kinokritiķi, notiks cīkstēšanās starp Liliju Gledstounu ("Ziedu mēness slepkavas") un Holivudas mīluli Emmu Stounu ("Nabaga radības") – spēcīgi aktierdarbi, kuru varones izdzīvo dažādu pieredzi, 

taču to vērtēšanu var ietekmēt arī pēdējos gados aktuālais politkorektums. Labākā aktiera lauri prognozēs tiek dalīti starp Kilianu Mērfiju ("Openhaimers") un Polu Džiamati, kurš Aleksandra Peina drāmā "Atstātie" – atsevišķos seansos filmu demonstrē jau no 6. marta – nospēlējis skolēnu nīsto skolotāju Polu, ar kuru Ziemassvētku brīvdienas pavada savai mātei tobrīd neērtais Anguss. Labāko otrā plāna aktieru kategorijās favorīti ir Roberts Daunijs jaunākais ("Openhaimers") un Davina Džoja Rendolfa, kura par lomu "Atstātajos" jau saņēmusi "Zelta globusu" un BAFTA.

Karš un politkorektums

Visticamāk, ka labākās ārzemju filmas lauri tiks Lielbritānijas un Polijas kopražojuma filmai "Interešu zona" – Džonatana Gleizera drāmas darbība norisinās Otrā pasaules kara laikā. Tās galvenais varonis ir Aušvicas koncentrācijas nometnes komandants Rūdolfs Hess, kurš kopā ar ģimeni, sievu un pieciem bērniem, dzīvo aiz nometnes sienas, un viņu idilliskā ikdiena paiet, rūpējoties par dārzu, un to neaizēno blakus notiekošās šausmas, kas skatītājam ir neredzamas, taču nemitīgie kliedzieni, šāvieni un kūpošie dūmeņi akcentē absolūtu cilvēcības zudumu. Šo ne tikai Kannās jau godalgoto lenti, kas nominēta arī kā labākā filma, par režiju, skaņu un adaptēto scenāriju, Latvijā izrādīs no 29. marta.

Visticamāk, labākās ārzemju filmas lauri tiks Džonatana Gleizera Lielbritānijas un Polijas kopražojuma filmai "Interešu zona" – par idillisku dzīvi blakus Aušvicas koncentrācijas nometnei.

Savukārt vislielākā iespēja iegūt "Oskaru" kā labākajai pilnmetrāžas dokumentālajai filmai ir Mstislava Černova filmai "20 dienas Mariupolē" (Ukraina) – skarbam kara portretējumam, ko pirmizrādīja Sandensā un kas līdz šim godalgots dažādās balvu pasniegšanas ceremonijās, turklāt M. Černovs saņēmis Pulicera balvu. Saskaņā ar kinokritiķu prognozēm pateicības runas var sacerēt Kannu "Zelta palmas zaru" ieguvušās lentes "Kritiena anatomija" oriģinālscenārija autori Justīne Trīta un Artūrs Harari, kā arī Kords Džefersons, "Amerikāņu fikcijas" režisors un adaptētā scenārija autors.

Kā rāda statistika, "Oskari" iet līdzi laikam, un jau piekto gadu pēc kārtas kategorijā "Labākais režisors" lasāms sievietes vārds 

– Justīnes Trītas "Kritiena anatomija" (kinoteātros). Šī filma ir arī viena no trim nominantēm kategorijā "Labākā filma", ko režisējusi sieviete (pārējās – Grēta Gērviga par "Bārbiju" un Sesīne Songa par drāmu "Pagājušās dzīves", kuras scenārijā iekļauti biogrāfiski elementi). Tāpat nav ignorēti LGBT kopienas pārstāvji, bet Lilija Gledstouna ir pirmā indiāniete, kura kā labākā aktrise izvirzīta "Oskaram".

Ar ko nāks "Oskars" jau 96. reizi

  • 1927. gadā dibinātās organizācijas biedru skaits pērn sasniedza 10 500. l Viens no filmas "Maestro" līdzproducentiem Stīvens Spīlbergs "Oskaram" nominēts jau 13. reizi.
  • Šogad Telma Skūnmeikere ("Ziedu mēness slepkavas") kā labākā montāžas režisore Amerikas Kinoakadēmijas balvai izvirzīta devīto reizi, savukārt Džona Viljamsa skaņu celiņš filmai "Indiana Džonss un Likteņa rats" komponista vārdu starp "Oskara" nominantiem ļāvis iekļaut jau 54. reizi.
  • Latvijā "Oskara" ceremonijas tiešraidi iespējams noskatīties "Filmzone Latvija".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.