Latvijas mūziķi aizvadītajā gadā radījuši vairāk jaunas mūzikas nekā iepriekš, taču – kurai grupai, dziesmai un albumam piešķirams labākā gods sīvajā konkurencē?

To karstās diskusijās vētījusi ekspertu žūrija, un piektdien, 8. martā, tās lēmumus izziņos krāšņā ikgadējās balvas "Zelta mikrofons" apbalvošanas ceremonijā. Spožās balvas šogad piešķirs 19 muzikālās un audiovizuālās kategorijās. 

Par to, ka pēckovida laikā mūzikas radīšana ir atgriezusies ar jaunu sparu, liecina jau sausie skaitļi vien. Pieteikumu "Zelta Mikrofonam ’24" ir vairāk nekā pērn: šogad kopskaitā 478 (pērn 430), starp tiem 163 albumi, 134 dziesmas, 120 videoklipi, 46 debitanti un 15 koncertieraksti videoformātā – pēdējo skaits audzis visvairāk.

Starp pieteikumiem redzami gan jauni vārdi, gan populārās mūzikas klasiķi, kuri arvien turas uz viļņa. Visvairāk nomināciju, piecas, šogad tomēr saņēmuši tieši jaunie – reperis Fiņķis un Patrisha, kuri par aizvadītā gada grāvēju "Raķešu zinātne" saņēmuši nominācijas kategorijās "Gada dziesma", "Radio hits", "Videoklips", "Straumētākais ieraksts ar Elektrum" un "Elvi gada dziesma"). Četras nominācijas ieguvušas grupas "Astro’n’out" un "Singapūras satīns", bet pa trim nominācijām ir "Sudden Lights", "Instrumentiem", Donam un Intaram Busulim.

Intriga līdz pēdējam brīdim

Lielākā intriga droši vien šogad būs par mūsdienu populārās mūzikas karali pasludinātā hiphopa kategorijā. Te vienā ringā satikušies žanra vietējie grandi – jau labu brīdi apritē no jauna esošais Gustavo ("Tagad tikai sākas"), par latvju repa tēvu uzskatītais Ozols, "1975" un jauno laiku repa latiņas noteicējs ansis jeb viņa kopā ar brāli Kārli Kolmani radītais projekts "Netīrās cilpas" ("Melnezera grāmata"), turpat līdzās vietējiem populārā hiphopa huligāniem "Singapūras satīns" ("Super") un "BandaBanda" ("GangBang"). Visu cieņu veterāniem un huligāniem, tomēr paredzams, ka toni turpinās noteikt ansis.

Visai interesants piecnieks izveidojies arī kategorijā "Popmūzikas albums". 

Iesniegto albumu konkurence ir bijusi ievērojama – 20 albumi (tāds skaits ir vēl tikai roka un metāla kategorijā), un aiz piecnieka svītras šoreiz palikuši pat vairāki labi zināmi vārdi,

tostarp Jānis Stībelis, Zelma (agrāk uzstājās kā "Viņa") un Samanta Tīna. Tikmēr starp spožajiem zvaigžņu vārdiem parādījies arī jauns – dziesmu autore, producente Múr (Madara Murņikova) un viņas albums "Disbalanss". Šajā kategorijā intriga būs līdz pēdējai sekundei, jo pārliecinoša līdera nav, lielākā cīņa Starptautiskajā sieviešu dienā varētu būt grupām ar atmiņā paliekošām dāmu balsīm – nemitīgiem radio hitu producētājiem "Astro’n’out" ar Māru Upmani-Holšteini un jaunās paaudzes inteliģentā popa balsij "Kautkaili" un tās līderei Kristīnei Pāžei.

Vai šlāgera noriets?

Ne viens vien izbrīnā iepleta acis, starp "Gada dziesmas" piecnieka kompozīcijām līdzās pazīstamiem vārdiem ("Ļauj man" – "Kautkaili", "Raķešu zinātne" – Fiņķis, Patrisha, "rīts rīts rīts rīts rīts rīts" – "Laika suns", "Runā Rīga" – "Instrumenti") ieraugot, iespējams, daudziem maz dzirdēto grupas "Alejas" dziesmu "Ūdensvīrs". Jādomā, ka finālā tā paliks tikai konkrētā sasaukuma žūrijas ekstravagance, tomēr iezīmē pozitīvu tendenci, kad vērtēta pirmkārt tomēr tiek mūzika, nevis tās mārketinga spozme.

Ja to var uzskatīt par pārsteigumu, tad kā tāds laikam jāmin arvien plašās masās iemīļotās "tīrās" šlāgermūzikas noriets, 

piecniekā iekļūstot drīzāk estrādes mūzikas ("Pauls un Paula" – Paula Saija) un kantri žanru pārstāvjiem ("Sestā jūdze" – "Latvieši", "Apvedceļš" – "Pētergailis", "Dakota" – "Māja uz riteņiem"), pievienojot jauno censoni Edvardu Strazdiņu ("Lauku dzīves miera osta").

Alternatīvās pērles, ko vērts sadzirdēt

Mūzika, ko diemžēl reti dzirdam raidstacijās, bet atrodam melomānu un citu dīvaiņu (lasīt – labas mūzikas cienītāju) dziesmu listēs, "Zelta mikrofona" balvā lielākoties ietilpināta kategorijā "Indie vai alternatīvās mūzikas albums". Tā ir viena no retajām iespējām šai mūzikai tapt plašāk pamanītai. Lai gan pašreizējā "pārbaudītas popmūzikas" laikmetā šī mūzika nenonāk ne tuvumā radio hita statusam, tajā atrodamas īstenas pērles, ne velti publiskajā telpā šobrīd norit grupas "Juuk" rosināta diskusija ar uzsaukumu sabiedriskajā radio vairāk atskaņot arī nestandarta vietējo mūziku, lai arī "vienkāršais klausītājs" to vismaz sadzirdētu un dažādotu vienpusīgo gaumi. Šā gada "Zelta mikrofona" "alternatīvo" nominantu piecniekā atrodamas patiesas pērles. 

Tie paši tumšā kantri apoloģēti "Juuk" būtu pelnījuši tādu vai citādu balvu jau tikai par Sniedzes Prauliņas dziesmu "Dzejnieks" albumā "Muļķa stabule". 

Līdzās muzikāli un konceptuāli skaistajam "Juuk" albumam uz "Zelta mikrofonu" vistuvākais pretendents ir asprātīgi trāpīgais dziesmu dzejnieks un brīvdomātāju kulta vietas "Aleponija" saimnieks Juris Simanovičs. Alternatīvās mūzikas piecnieks arī citādi ir lielisks – tajā atrodas klasiķi "Zāle" ("Sniegs") un "Baložu pilni pagalmi" ("N​ē​!​ Zin​ā​ms iemesls"), turpat – arī nemainīgi dumpīgais dziesminieks Imants Daksis un viņa "Vientuļās revolūcijas".

Stabilas vērtības folkā un rokā

Tautas un pasaules mūzikas jomā laikam pārsteigumu nebūs – starp vairākām, jāatzīst, visai eklektiskām mūzikas izlasēm ar pārliecinoši monolītu un enerģisku sniegumu šogad izceļas veterāni "Auļi" un viņu albums "Ķekatās".

Pārsteigumus, šķiet, nesagaidīsim arī roka vai metāla albuma kategorijā, kur, par laimi vai nelaimi, tradicionāli vispirms uzvaru pār metālu gūs tā vieglākais brālis roks. Pamatotas cerības tikt pie balvas šogad ir Arta Dvarionas restarta projektam "Lapsene" un viņa pieklājīgi producētajam albumam "Sākums", kas ieturēts labākajās viņa kādreizējās grupas "R.A.P." tradīcijās.

Netrūkst pa zelta ķibelei

  • Meklējot "Zelta mikrofona" ceremonijai labāko vietu un laiku, šogad notikusi neliela svārstīšanās – uz 8. martu pārcelts ceremonijas sākotnējais datums, mainīta arī ceremonijas atrašanās vieta – Ķīpsalas halles vietā – Atta centrs. "Šis ir bijis sarežģīts gads it visiem – pēc apstākļu rūpīgas izvērtēšanas nolēmām mainīt "Zelta mikrofona’ 24" norises vietu uz mazāka apmēra telpām. Dažkārt laikus pasperts solis atpakaļ nozīmē lielu lēcienu uz priekšu nākotnē," skaidro ceremonijas producente Elita Mīlgrāve.

Nepieredzētu pārpratumu šogad balvā ienesa globālā tīmekļa ciparu pasaule un tās sarežģītie mūzikas popularitātes mērījumi, kas vienkāršam mirstīgajam nav uzreiz saprotami. Kļūdas dēļ grupas "Olas" dziesma "Dzīvot kaifs" uzreiz neiekļuva straumētāko dziesmu pieciniekā ("Straumētākais ieraksts ar Elektrum"), pret ko publiski pretenzijas cēla "Olu" dalībnieks Žanis Pavlovskis, un piecinieks pirmoreiz "Zelta mikrofona" vēsturē tika mainīts. Nu tas izskatās šādi: "25" – Gacho, "Raķešu zinātne" – Fiņķis, Patrisha, "Dzīvot kaifs" – apvienība "Olas", "Degviela" – "Singapūras satīns" un "Aijā" – "Sudden Lights".

Par mūža ieguldījumu – balva mūžam jaunajiem "Credo"

  • 8. marta ceremonijā "Zelta mikrofonu ‘24" par mūža ieguldījumu saņems grupa "Credo", ko pirms 50 gadiem, 1974. gadā, Liepājā dibināja basģitārists Valdis Skujiņš.
  • Sadarbība ar Maestro Raimondu Paulu "Credo" padarīja par 80. gadu sākuma populārāko rokgrupu Latvijā. 1980. gadā "Credo" pirmoreiz piedalījās "Mikrofona" aptaujā, labāko ducī ierindojās uzreiz trīs viņu dziesmas: "Ziņģe par bailēm", "Neko nevar skaidri zināt" un "Kad mēs iemīlēsim".
  • Kopš 1999. gada joprojām "Credo" karogu tur solists Guntis Veits, kopā ar viņu muzicē Aivars Vīksna, Gundars Lintiņš, Guntars Endzelis, izdoti vairāki albumi.
  • Šobrīd "Credo" ir grupa, ko arvien varam sastapt uz dažādām Latvijas skatuvēm, un viņu koncerti ikreiz ir drīzāk sadziedāšanās festivāli, jo dziesmas jebkurā diennakts laikā var no galvas nodziedāt liels un mazs klausītājs.

Sarkanais paklājs un zelta mirdzums

  • "Sagaidāmi neparasti scenogrāfiskie risinājumi, daudzfunkcionāla skatuve, labāko mākslinieku priekšnesumi, bet pats svarīgākais – tie atkal būs vērienīgi svētki ar galdiņiem un šampanieti, vakarkleitām un plašu sarkanā paklāja zonu, kur būs iespēja sastapt savus iecienītos māksliniekus," sola Elita Mīlgrāve.
  • Ceremonijas koncertā uzstāsies Aminata, Patrisha un Fiņķis, "Singapūras satīns", "Rūsa", "Sudden Lights" un Gustavo, "Dzeguzīte" un "Dzintariņš" kopā ar Edvardu Strazdiņu, Paulu Saiju, Ivo Grīsniņu-Grīsli, Aija Andrejeva un ansis kopā "Baltic Groove Orchestra", Chris Noah, fonds "Līdzskaņa" – Atis Zviedris, Jānis Stībelis un "ODIS", "Bermudu divstūris", "Credo", Emilija un citi.
  • Tāpat kā pērn, "Zelta mikrofona’24" vadītāji būs tandēms Mārtiņš Spuris un Sanda Dejus.
  • Arī šogad klausītājam būs iespēja sastapt savus elkus klātienē, jo uz pasākumu tāpat kā pērn tiek pārdotas biļetes.
  • Nemainīgi tas vērojams arī televīzijā – šoreiz tiešraidē "TV3" ēterā, kā arī kanālos "TV3 Play", "tv3.lv" un "Go3".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.