Čatnijs ir salskābs biezenis, kuru gatavo no augļiem un dārzeņiem, bagātīgi pievienojot garšvielas. Tas jāvāra uz lēnas uguns, bieži apmaisot, lai nepiedeg. Lai garša atraisītos, čatnijs vismaz mēnesi jānobriedina, burciņu novietojot sausā vēsā vietā. Šajā receptē, ja čatniju negribas tik asu, sinepju pulveri var nepievienot.
Sastāvdaļas
- 1,5 kg tomātu
- 8 ķiploka daiviņas
- 8 cm ingvera saknes
- 400 g cukura
- 250 ml 9% etiķa'
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 2 tējkarotes malta ingvera
- 2 tējkarotes sāls'
- 3 tējkarotes paprikas pulvera
- 2 tējkarotes Kajennas piparu
- 1 tējkarote sinepju pulvera
- 1/4 tējkarotes maltu krustnagliņu
- 3 kg zaļo tomātu
- 300 g ķiploku
- 100 g mārrutka sakņu (ja patīk asāki, var likt 300 g)
- 3 čili
- 3 ēdamkarotes sāls
- 3 ēdamkarotes cukura
- saišķis diļļu un kinzas
Pagatavošana
Tomātiem novelk miziņu (to vieglāk izdarīt, ja uz minūti noblanšē), sagriež četrās daļās. Tiem pievieno ingvera sakni (nomizo un sagriež plānās strēmelēs) un samaisa.
Ķiplokspiedē izspiež daiviņas un ķiploku masu katliņā sajauc ar 150 ml etiķa.
Sāk karsēt. Tad pievieno cukuru un pārējo etiķi, vāra aptuveni 7 minūtes, līdz šķidrums kļūst sīrupains.
Pievieno tomātu un ingvera maisījumu un pārējās sastāvdaļas. Uz vidējas uguns, laiku pa laikam apmaisot, vāra 35 minūtes. Karstu pilda burkās.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.