Ābolu siera recepti mūsu kaimiņi lietuvieši iekļāvuši tradicionālo ēdienu sarakstā. Saldeni skābo kārumu pasniedz kā deserta uzkodu pie tējas vai kafijas. Sieru var gatavot, pievienojot klāt arī medu.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 5 kg ābolu
  • 1,5 kg cukura
  • ½ tējkarotes kanēļa pulvera

Pagatavošana

Ābolus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs, pārkaisa ar cukuru, rūpīgi samaisa un atstāj uz 48 stundām, līdz tie atsulojas.

Sulu nolej katlā, uzvāra un karsē uz lēnas uguns, līdz tā reducējas uz pusi, ir tumša un sabiezē. Pievieno ¾ ābolu šķēlīšu un karsē apmēram 1 stundu, nepārtraukti maisot, līdz vairs nav sulas.

Pievieno atlikušās ābolu šķēlītes, kanēļa pulveri un turpina karsēt, līdz pēdējie pievienotie āboli ir mīksti, bet vēl joprojām gaiši, tas dod ābolu siera konsistencei marmorīgu efektu.

Masu liek siera maisiņā vai dubultā marlē, paveido ovālā formā un noslogo starp diviem koka dēlīšiem. Notur 2 dienas. 

Tad ābolu sieru iztin no marles vai izņem no siera maisiņa, atstāj vēsā un sausā vietā nobriest. Ietin pergamentā un folijā un uzglabā vēsā, sausā vietā. Var uzglabāt ietītu arī tad, kad nogrieztas dažas šķēles apēšanai.

Variācija - ābolu siers ar medu

Medus ābolu sieru dara graudainu, bet tam ir medus aromāts un garša. Nepievieno vairāk medus, kā norādīts receptē, jo tas sieru var padarīt šķidru un liekais medus spiedīsies cauri uzglabāšanai paredzētajam papīram. 

Garšai var pievienot dažas krustnagliņas, kanēļa pulveri vai ingveru. Pulvera veida garšvielas iemaisa masā, ja tās ir gabaliņos, tad labāk pievienot, karsējot ābolu masu: garšvielas iesiet auduma gabaliņā un pēc siera gatavošanas izņemt ārā.

Sastāvdaļas

  • 1 kg ābolu masas
  • 100 ml ūdens
  • 450 g cukura
  • 225 g medus

Pagatavošana

Sieru sākumā gatavo kā marmelādi no ābolu biezeņa, kam pielej ūdeni, lai nepiedeg, tad masu uzvāra un karsē uz lēnas uguns 10 minūtes. Pievieno cukuru un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz siers ir gatavs – tajā var iedurt koka karoti un tā paliek stāvot.

Siera gatavošanas beigās pievieno medu un maisot sajauc ar ābolu masu.

Masu liek siera maisiņā vai dubultā marlē, paveido ovālā formā un noslogo starp diviem koka dēlīšiem. Notur 2 dienas. Iztin no marles vai izņem no siera maisiņa un atstāj vēsā, sausā vietā nobriest. Tad sieru ietin pergamentā un folijā un uzglabā vēsā, sausā vietā. No siera var nogriezt nepieciešamās šķēles un turpināt uzglabāt ietītu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.