Pupas, zirņi, lēcas un citi pākšaugi jau gadsimtiem ilgi ir bijuši daudzu tautu uztura pamatā. Tie ir ne tikai sātīgi un barojoši, bet arī veselīgi, jo ir šķiedrvielām, olbaltumvielām un minerālvielām bagāti.

Reklāma

Sastāvdaļas 6 porcijām

  • 250 g cūku pupu
  • 250 g zaļo pākšu pupiņu
  • 150 g plāno cukurzirņu pākšu
  • 400 g konservētu sarkano pupiņu
  • 15 melno olīvu bez kauliņiem
  • 250 g fetas vai mocarellas
  • 5 bazilika lapiņas

Mērcei:

  • 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • 90 ml olīveļļas
  • 25 g svaiga bazilika
  • 1 ķiploka daiviņa
  • malti melnie pipari
  • sāls

Pagatavošana

Cūku pupas ber katlā ar verdošu, nesālītu ūdeni un vāra 3–4 minūtes. Nokāš, atdzesē un izloba. Ja izmanto saldētas pupas, tad vāra atbilstoši norādei uz iesaiņojuma.

Zaļās pākšu pupiņas ber verdošā sālsūdenī un vāra 4–6 minūtes. Nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Cukurzirņus vāra sālsūdenī 2 minūtes, tad nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Blenderī sakuļ mērces sastāvdaļas.

Salātu bļodā samaisa pupiņas, olīvas un gabaliņos sagrieztu sieru. Pievieno mērci un viegli iecilā. Pārkaisa ar sasmalcinātām bazilika lapiņām.

Salātiem var pievienot arī vārītu biešu šķēles.

Der zināt!

  • Lielāko daļu pākšaugu drīkst ēst tikai kārtīgi izvārītus. Vārot tos, sāls jāpieber beigās, kad zirņi, pupas vai lēcas jau mīksti.
  • Sausos zaļos zirnīšus, pupas un turku zirņus pirms gatavošanas mērcē aukstā ūdenī 6–12 stundas. Tas paātrina pākšaugu gatavošanos, samazina arī gāzu veidošanos, apēdot pupiņu un zirņu ēdienus, jo pākšaugi ir vieglāk sagremojami.
  • Pākšaugi labi sader ar ķiplokiem, sīpoliem, ķimenēm, papriku, koriandru un pētersīļiem. Zaļumus (kinzu, pētersīļus, dilles) pievieno gatavošanas beigās, lai saglabātu aromātu.
Pākšaugi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem