Čaklās saimnieces vārīs zupu katru dienu, taču... ne tik čaklās, bet racionālās zupas bāzes variantam, ko izvāra lielu katlu vismaz trim dienām, katru vakaru pievieno citas sastāvdaļas. Un mājiniekiem nenobrīnīties – skat, atkal jauna zupa! Variāciju ir simtiem.
Jaunu garšu meklējumos var variēt ar zaļumiem, citrona sulu, sinepēm, sojas mērci. Krējumu? Nu, tas gan tiem, kuri negrib zaudēt formu.
Vienas zupas septiņi varianti
Bāzes zupa
- puse kāpostgalvas
- 3 nelieli cukīni
- 500 g zaļo pākšu pupiņu
- 500 g burkānu
- 2–3 sīpoli
- 4 selerijas kāti
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 kārba konservēto tomātu savā sulā
- 1,5 l ūdens
- sāls un pipari pēc garšas
1. Zupa ar pastu (makaroniem)
Dārzeņu zupai pievieno pusi kārbiņas balto konservēto pupiņu. Zupu uzsilda. Atsevišķi sālsūdenī novāra pilngraudu makaronus. Tos pievieno uzsildītajai zupai. Kad zupu pasniedz, pārkaisa rīvētu cieto sieru, smalki sagrieztu baziliku.
2. Meksikāņu vistas zupa
Dārzeņu zupai pievieno gabaliņos sagrieztu vistas fileju, konservētu kukurūzu un ķimenes. Liek uz uguns, uzvāra, samaisa un uz lēnas uguns vāra, līdz gaļa gatava. Var pievienot smalki sagrieztus kartupeļus. Pasniedz, bagātīgi pārkaisot sagrieztas dilles. Interesanta garša būs, ja mazliet piespiedīs laima sulu.
3. Zivju zupa grieķu gaumē
Atsevišķi novāra divus nelielus kartupeļus ar visu mizu. Nomizo, sīki sagriež un pieliek zupai. Katlu liek uz uguns.
120 g foreles vai mencas sagriež mazos gabaliņos, pievieno zupai. Vāra, līdz zivtiņa gatava. Pasniedzot pievieno zaļumus un 1 ēdamkaroti fetas siera.
4. Asā zupa ar tītara gaļu
Nelielā ūdens daudzumā, kam pievienots nažagals čili pulvera un šķipsna ķimeņu, novāra 120 g tītara filejas. Kad gaļa gatava, to sagriež mazos gabaliņos. Tos pievieno bāzes dārzeņu zupai, pieliek puskārbiņu konservēto sarkano pupiņu un 2 ēdamkarotes asās tomātu mērces. Uzsilda zupu. Pasniedzot uzkaisa rīvētu Čedaras sieru.
5. Taizemes zupa ar garnelēm
Pagatavo puspaciņu rīsu nūdeļu (uzlej verdošu ūdeni, pēc tam notecina sietā). Nūdelēm uzkaisa paprikas pulveri. Atkausē garneles, notīra un pievieno zupai. Zupu uzsilda uz lēnas uguns. Kad tā karsta, pieliek nūdeles. Pasniedzot zupu, katrā šķīvī ielej 2–3 ēdamkarotes kokosriekstu piena un citrona sulu pēc garšas.
6. Gulašzupa
Katliņā novāra 120 g tītara filejas, pievienojot 1/4 tējkarotes paprikas pulvera, ķimenes un jūras sāli pēc garšas. Kad gaļa gatava, to sagriež plānās sloksnītēs. Liek zupā, silda, nepārtraukti maisot. Iemaisa zupā kārbiņu sagriezto tomātu, konservētas pupas. Uzliek vāku un uzvāra. Pasniedzot pievieno tējkaroti netrekna krējuma.
7. Pupiņu zupa ar rīsiem
Novāra divus cīsiņus, sagriež ripiņās. Sagriež lociņu balto daļu. Zupai pieliek puskārbiņu konservēto sarkano pupiņu, pusglāzi novārītu brūno rīsu, sagrieztus lociņus. Liek uz uguns uzsildīt. Maisot karsē vēl kādas 5 minūtes, uzliek vāku un ļauj vārīties 5 minūtes. Pasniedzot uzkaisa sagrieztus zaļos lociņus, pievieno cīsiņus.