Sarkanā biete ir spēcīga sakne. Tās bordo krāsa sasaucas ar mūsu karoga krāsu, tāpēc svētku galdā biešu ēdieni ļoti iederēsies.
Biešu ēdieni piestāv gan vasarai, gan ziemai. Vasarā tā ir favorīte aukstajām zupām, bet ziemā spēcinošs borščs glābj pēc nosalšanas slēpojot. Ar robotu nazi sagrieztās bietes nostalģiski atgādina bērnību un viesības, kad uz galda neiztrūkstoši bija marinēti ķirbji un bietes, viltotie zaķi un rolmopši. Protams, marinētās var nopirkt veikalā, bet der atsaukt atmiņā klasisko marinēšanas recepti.
- Visgaršīgākās ir nelielas bietes pat ar visām lapām. Vislabākais pagatavošanas veids – vārīt nemizotas vai ietīt folijā un cept krāsnī, tādējādi saglabājot gan uzturvielas, gan brīnišķīgo sarkano krāsu. Kad atdzisušas, viegli atdalās miza.
- Garšīgas ir folijā ar olīveļļu un rozmarīna zariņu ceptas bietes.
- Biete cepeškrāsnī cep aptuveni 30 minūtes. Bet, lai izvārītu veselu bieti, nepieciešams ilgāks laiks, aptuveni 40–50 minūtes.
- Gatavību pārbauda, iedurot saknē nazi. Ja tā no naža nokrīt – tātad gatava.
- Ja, vārot zupu, pievieno ar etiķi marinētas bietes, kartupeļi pārtrauc vārīties un paliek cieti.
- Svaigas bietes vislabāk garšo, ja ir sagrieztas plānās, gandrīz caurspīdīgās šķēlītēs.
- Biešu sula noder kā krāsviela – ar to var iekrāsot pastu, cepumus, kēksus un lasi.
- Savārot kopā ar dažādām ogām (aronijām, dzērvenēm, brūklenēm) un cukuru, var iegūt ievārījumu pie gaļas ēdieniem.
- Bietes izcili garšo kopā ar medījumiem, jēra gaļu, mazsālītām un kūpinātām zivīm, kazas un mīkstajiem sieriem.
- Šīs saknes sader ar āboliem, ķimenēm, valriekstiem, apelsīniem un rupjmaizi.
Marinētas bietes
• 1 kg vārītu biešu
• 1 tējkarote ķimeņu
Marinādei
• 1 l ūdens
• 6 krustnagliņas
• 6 smaržīgie pipari
• 1 lauru lapa
• 1 kanēļa standziņa
• ½ glāzes cukura
• 1 tējkarote sāls
• 8 ēdamkarotes ābolu etiķa vai 9% galda etiķa
Izvāra bietes, ar robotu nazi (ja grib savdabīgāku noformējumu) sagriež kubiciņos vai rupji sarīvē. Pieber ķimenes un pilda burkās. Marinādi vāra 5–10 minūtes, tad noņem no uguns, izkāš un pielej etiķi. Marinādi uzlej bietēm. Sagatavotās burkas pasterizē (puslitra burciņu – 10 minūtes), pēc tam aizvāko un ar vāciņu uz leju patur aptuveni stundu.
Bietēs sārtināts lasis
Bietes sarīvē, pievieno ķiplokus, ķimenes, sāli un cukuru. Sagatavoto lasi apziež ar šo maisījumu, ietin plēvē un ļauj, lai pāris stundu sārtojas.
Bietītes ābolu sulā
• 1 kg mazu bietīšu
• 100 ml ābolu etiķa
• 0,5 l ābolu sulas
• 100 g medus
• 3–4 krustnagliņas
• 1 kanēļa standziņa
• 1 ēdamkarote sāls (ar kaudzīti)
Interesantā recepte, paredzēta biešu krājumu glabāšanai ziemā. Bietītes izvāra, atdzesē, nomizo un saliek burkās. No pārējām sastāvdaļām vāra marinādi un verdošu uzlej bietēm. Puslitra burkas pasterizē 15 minūtes, pēc tam aizvāko, atdzesē, apgāztas uz vāciņa un silti sasegtas.
Var marinēt arī lielas vārītās bietes, taču tās jāsagriež biezās šķēlēs.
Ukraiņu borščs
• 1 kg liellopu gaļas
• ½ kg cūkgaļas
• 2 vidējas sarkanās bietes
• 2 sīpoli
• Ķiploki
• 1 tomāts vai tējkarote tomātu pastas
• Burkāni
• Kartupeļi
• Svaigi kāposti
• Melnie, sarkanie pipari, lauru lapas, sāls
• Sviests
• Speķa ādiņa
• Etiķis pēc garšas
Aukstā ūdenī liek gaļu, vienu veselu bieti, vienu sīpolu un vāra vienu stundu. Tikmēr uz rupjas rīves sarīvē otru bieti, burkānu un sasmalcina sīpolus. Sagatavotos dārzeņus apcep sviestā. Cepšanas beigās pievieno tomātu pastu. Pieber sāli un piparus.
No buljona izņem gaļu, bet katlā liek sagrieztus kartupeļus un svaigos kāpostus. Pēc 5 minūtēm pievieno apceptos dārzeņus, sarkanos piparus un lauru lapas, kā arī gabaliņos sagrieztu gaļu.
Piecas minūtes pirms vārīšanas beigām iemet zupā speķa ādiņu, kas ierīvēta ar smalki sagrieztiem ķiplokiem.
Etiķi pēc garšas zupai katrs pievieno pats, bet var iztikt arī bez tā.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.