Rīsiem vai griķiem – kam dodat priekšroku? Abi labi! Man rīsi patīk tāpēc, ka pēc izvārīšanas tiem var piešķirt jebkuru formu un krāsu. Ar to domāju, ka rīsus pēc izvārīšanas tā vienkārši neizber no paciņas uz šķīvja, bet gan vispirms ieliek formiņā (ir nopērkami speciāli servēšanas gredzeni, kuros ieliek rīsus) vai tasītē/glāzītē, kas pirms tam ieziesta ar sviestu, pieblietē un tad pa smuko izgāž tādu tornīti uz šķīvja.

Rīsiem zaļu krāsu piešķir spināti, smalki sagriezti zaļumi, ko pievieno vārīšanas beigās. Rozīgu toni iegūst ar tomātu sulu, biezeni, pastu. Dzeltenīgus rīsus var dabūt, ja vārīšanas procesā pievieno apelsīnu sulu, šķipsniņu safrāna. Un rīsi der gan sāļajā, gan saldajā ēdienā.

Kurus izvēlēties? Viens variants – lētākos, kas veikalā ar atlaidi. Bet var jau pirkt tos, kas ir mazliet gareni, vai druknākus, apaļākus. Dalītas jūtas ir pret tumšajiem rīsiem – bērniem pret tiem ir aizdomas.

Kā gatavot

Ja gribas, lai rīsi ir irdeni, ieteicams izvēlēties gargraudu rīsus. Pirms vārīšanas tos ieber bļodā, pārlej ar aukstu ūdeni, paberzē ar rokām, tad nokāš, ieber caurdurī un skalo zem tekoša ūdens, līdz tas kļūst dzidrs. Tādējādi tiek noskalota liekā ciete un novērsta salipšana vārot.

Vārot rīsu attiecībai pret ūdeni vajadzētu būt 1:2. Lai izvairītos no piecepšanās katla dibenam, labāk mazliet vairāk ūdens nekā mazāk.

Lai pagatavotu pikantu ēdienu, rīsus var vārīt gaļas buljonā, var pievienot sojas mērci vai izmantot ūdens un tomātu sulas maisījumu (1:1). Pikantumu piešķir arī karijs. Gatavojot saldēdienu, tos var vārīt augļu sulā, nevis ūdenī.

Pirms vārīšanas rīsus var apcept, bet tādā gadījumā tos neskalo, jo, graudiņiem pārklājoties ar taukvielām, tie nesalips un būs irdeni.

Receptes

Saldā putra ar ogu mērci

  • 300 g vārītu apaļgraudu rīsu
  • 150 ml saldā krējuma
  • 120 g Filadelfijas siera
  • 100 g zemeņu
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura

Novāra rīsus. Saldo krējumu saputo ar Filadelfijas sieru un vaniļas cukuru. Iemaisa vārītos rīsus.

Zemenes sajauc ar cukuru. Kārto deserta traukos un pārlej ar zemeņu vai kādu citu ogu mērci.

Pārskatām saldētavu! Tur noteikti atradīsies kādas saldētas ogas. Tūlīt jau sāksies jauna sezona, jāatbrīvo vieta.

Zupa ar rīsiem

Zupa ar rīsiem.

 

  • 1 kg jēra gaļas
  • 2 sīpoli
  • 200 g basmati rīsu
  • 200 g tomātu pastas
  • 3 ķiploka daiviņas
  • puse čili pāksts
  • 1 ēdamkarote Tkemali mērces
  • sāls, pipari
  • saišķītis pētersīļu un kinzas

Uzvāra gaļas buljonu. Gaļu izņem, atdzesē un sagriež nelielos gabalos. Sīpolus sīki sagriež. No zaļumu saišķiem dažus zariņus atliek malā, bet lielāko daļu sasmalcina.

Verdošajā buljonā liek sīpolus, rīsus, sagrieztos zaļumus. Vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, tad iemaisa tomātu pastu (vai mērci), pieliek smalki sagrieztu aso piparu, sāli, melnos piparu graudus un garšvielu mērci Tkemali. Piecas minūtes pirms gatavības pieliek ķiploku spiedē saspiestās ķiploka daiviņas. Iemaisa sagrieztos gaļas gabaliņus.

Pasniedzot uzkaisa sagrieztus zaļumus.

Plovs talciniekiem

Plovs talciniekiem.
  • 10 personām
  • 1 kg cūkas cauraudzīša
  • 800 g rīsu
  • 200 g sīpolu
  • 200 g burkānu
  • 50 g tomātu pastas
  • ķiploki
  • sāls, pipari
  • eļļa cepšanai

Cūkgaļu sagriež gabaliņos. Katlā ielej eļļu, uzkarsē un uz straujas uguns gaļu apcep. Sīpolus sagriež gabaliņos. Burkānus sarīvē uz rupjas dārzeņu rīves. Sīpolus un burkānus pieber gaļai, samaisa un apcep, līdz burkāni maina krāsu un sīpoli kļūst zeltaini. Pievieno garšvielas, tomātu pastu un sāli. Pārlej ar ūdeni, lai nosedz gaļu, uzliek vāku un nedaudz pasautē. Pieber rīsus un samaisa. Uzlej tik daudz ūdens, lai nosedz katla saturu un vēl mazliet. Traukam uzliek vāku, samazina liesmu līdz minimumam un vāra, līdz rīsi mīksti. Nemaisa!

Risoto ar sparģeļiem

Risoto ar sparģeļiem.
  • 1 l dārzeņu buljona
  • 500 g sparģeļu
  • 250 g apaļgraudu rīsu
  • 250 g ķirštomātiņu
  • 1 sīpols
  • 80 g sviesta
  • 80 g Parmas siera
  • 2 g safrāna
  • sāls, pipari
  • daži zariņi svaigu pētersīļu

Sparģeļus salauž. Apakšējā trešdaļa būs šim ēdienam par cietu. Sīpolu smalki sagriež. Uzvāra buljonu. Safrānu iemērc mazā ūdens daudzumā.

Katlā izkausē 2 ēdamkaotes sviesta, apcep sīpolus. Pieber rīsus un samaisa, mazliet pasautē. Pievieno 250 ml karsta buljona un maisa. Rīsi uzsūks visu buljonu. Pievieno ūdenī izšķīdināto safrānu (ar visu ūdeni) un pakāpeniski pielej atlikušo buljonu. Maisot sautē 10 minūtes. Rīsi kļūs krēmīgi, jo viss buljons būs tajos iesūcies.

Sparģeļus novāra karstā sālsūdenī 5–7 minūtes.

Noblanšē tomātiņus – ieber verdošā ūdenī, lai vieglāk tiem novilkt miziņu.

Uz smalkas rīves sarīvē sieru un pievieno rīsiem. Iemaisa atlikušo sviestu un pēc garšas pieber sāli, piparus.

Novārītos sparģeļus sagriež gabaliņos (glītāk izskatīsies, ja griezti slīpi) un pievieno risoto katliņā. Ieber nomizotos tomātus. Iemaisa arī sīki sagrieztos pētersīļus. Vēlreiz samaisa, un – risoto gatavs!

Kūpinātas vistas salāti ar rīsiem

Kūpinātas vistas salāti ar rīsiem.
  • 150 g gareno rīsu
  • 1 dzeltenā paprika
  • 1 sarkanā paprika
  • 2 tomāti
  • 2 selerijas kāti
  • 150 g kūpinātas vistas (vai tītara) filejas
  • zaļumi: dilles, pētersīļi, lociņi, piparmētra
  • 150 g bezpiedevu jogurta
  • 2 desertkarotes citrona sulas
  • sāls, pipari

Katliņā uzvāra rīsus, nokāš sietā, uzlejot aukstu ūdeni, atdzesē.

Selerijas kātus sagriež plānas šķēlītēs, papriku un tomātus – gabaliņos, arī kūpināto vistu. Sasmalcina zaļumus (pēc izvēles) un samaisa ar jogurtu, piespiežot klāt citrona sulu. Sāli un piparus pieber pēc garšas (atkarīgs no kūpinātās vistas asuma).

Visas sastāvdaļas liek lielā bļodā, pārlej mērci un samaisa.

Salātu sstāvdaļas var mainīt, izvēlēties kaut ko citu, piemēram, konservētu kukurūzu vai zirnīšus, svaigos gurķus, olīvas.

Dārzeņu risoto ar šampinjoniem

Dārzeņu risoto ar šampinjoniem.
  • 300 g rīsu
  • 150 g šampinjonu
  • 2 burkāni
  • 1 sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 5 ēdamkarotes olīveļļas
  • 750 ml dārzeņu buljona
  • 200 g sausā baltvīna
  • sāls, pipari
  • zaļie lociņi
  • 250 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 2 ēdamkarotes pētersīļu zaļumu

Sīpolus un ķiplokus sasmalcina. Sēnes sagriež šķēlēs, burkānus – ripiņās. Sakarsētā olīveļļā apcep sīpolus. Pievieno burkānus, sēnes un ķiploku, mazliet pasautē. Uzber rīsus un maisot mazliet pasutina. Pielej vīnu un pieliek garšvielas.

Palēnām, visu laiku maisot, lej klāt karstu buljonu. Sautē risoto aptuveni 20 minūtes. Sagriež lociņus un kādas 10 minūtes līdz gatavībai tos iemaisa risoto kopā ar zaļajiem zirnīšiem.

Pasniedzot pārkaisa smalki sagrieztus pētersīļus.