It kā oga ar kauliņu vidū, salds kā auglis, universāls kā dārzenis – kas tas ir? Avokado! Uztura speciālisti to iesaka ēst bieži. Un nav problēmu, jo avokado var uzsmērēt – mazliet ar dakšiņu augli saspaidot – kā sviestu uz grauzdētas maizītes, uzpilināt mazliet citrona sulas vai uzkaisīt citronpiparus, un – maltīte gatava.

Kā izvēlēties un uzglabāt

Gatavs avokado ir tikai mazliet mīksts, ar stingru struktūru. Ja, iespiežot miziņā ar pirkstu, paliek iedobīte, auglis jau ir par mīkstu, un sagriežot varēs redzēt brūnu putrveidīgu masu. Tomēr nevajadzētu veikalā katru augli čamdīt un spaidīt.

Avokado gatavību var novērtēt pēc kātiņa. Ja kātiņš turas stingri – auglis nav gatavs. To var pirkt ar domu, ka pēc trim četrām dienām avokado būs ēdams. 

Vēl gan jāpārliecinās, vai miziņa ir vienmērīgi gluda, nebojāta, bez brūniem plankumiem un iespiedumiem.

Ja kātiņš nāk viegli nost un ir redzama zaļa krāsa, avokado ir gatavs lietošanai. Bet, ja kātiņa vieta ir brūngana, auglis jau ir pārgatavojies.

Lai ātrāk nogatavinātu avokado, to ieliek maisiņā kopā ar banāniem un āboliem.

Gatavu, kvalitatīvu avokado ledusskapī var glabāt 5 dienas, bet tad gan auglis sāk kļūt tumšāks un zaudēs aromātu.

Kartupeļu un avokado salāti

Kartupeļu un avokado salāti.
  • 3 kartupeļi
  • 2 avokado
  • 3 mazi tomātiņi
  • salātu mix
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • citrona sula
  • sauja grauzdētu mandeļu (vai kādu citu riekstu)
  • sinepju dīgsti
  • sāls, pipari

Novāra kartupeļus un sagriež pabiezās šķēlēs. Bļodā olīveļļu sakuļ ar citrona sulu, sāli un pipariem. Šajā mērcē liek vēl karstos kartupeļus, lai atdziest.

Tomātus pārgriež uz pusēm. Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus, nomizo un sagriež vienādos gabaliņos. Atdzisušos kartupeļus liek bļodas apakšā, virs tiem avokado, tomātus, pārkaisa salātus, dīgstus un mandeles.

Avokado zupa

Avokado zupa.
  • 750 ml vistas vai dārzeņu buljona
  • 3–4 avokado
  • 1 gurķis
  • 1 sīpols
  • 1 bumbieris
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • citrona sula
  • čili, sāls, melnie pipari
  • rīvēts Parmas siers
  • olīveļļa cepšanai
  • zaļumi dekoram

Sagrieztu sīpolu un ķiploku apcep olīveļļā. Nomizo bumbieri, griež šķēlēs un liek uz pannas pie sīpoliem un ķiplokiem. Pārkaisa garšvielas.

Nomizo 2 avokado, sasmalcina un pievieno buljonam. Uzvāra. Sablendē un atdzesē.

Atlikušo avokado sagriež gabaliņos, apslaka ar citrona sulu. Gurķi sagriež kubiņos. To visu liek uz šķīvja, uzlej buljonu, uzber sieru. Dekorē ar zirņu vai citu zaļumu dīgstiem.

Zupa garšos ne tikai siltā versijā, bet arī kā aukstā zupa. To var papildināt ar sparģeļiem, selerijas kātu.

Gvakamole

Gvakamole.
  • 2 gatavi avokado
  • 1 sarkanais tomāts
  • puse baltā sīpola
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 laima sula
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • saišķis koriandra
  • sāls, pipari, čili

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem mīkstumu. Pievieno smalki sagrieztu sīpola pusīti, sagrieztu tomātu (pirms tam izņemot sēklotni), sakapātas koriandra lapiņas, sasmalcinātu ķiploku, sāli un piparus, čili. Pielej olīveļļu un laima sulu. Visu samīca ar dakšiņu, var arī blendēt.

Gvakamole ir tradicionāls meksikāņu virtuves ēdiens.

Avokado–zemeņu kūka

Avokado-zemeņu kūka.
  • 3 lieli avokado
  • 2 laimi
  • 300 g zemeņu
  • 50 ml kļavu sīrupa
  • 100 g Indijas riekstu
  • 100 ml kokosa piena
  • 50 ml ūdens
  • 30 g želatīna
  • Kūkas pamatnei:
  • 60 g žāvētu aprikožu
  • 60 g žāvētu dateļu
  • 120 grauzdētu mandeļu

Indijas riekstus izmērcē karstā ūdenī 3–4 stundas. Sablendē aprikozes, dateles, apgrauzdētās mandeles. Masu izlīdzina uz kūkas pamatnes, kurā ieklāts cepampapīrs.

Pagatavo krēmu – Indijas riekstiem nolej ūdeni un tos sablendē ar kokosa pienu. Pievieno avokado mīkstumu, zemenes (dažas atstāj dekorēšanai), laima sulu, kļavu sīrupu un sablendē.

Uzbriedina želatīnu. To iemaisa krēmā un lej uz sagatavotās kūkas pamatnes. Liek ledusskapī, lai sastingst. Kūkas virsu dekorē ar zemeņu šķēlītēm, var uzbērt vēl kādas citas ogas.

Ja laimi nav pieejami, tos var aizstāt ar citroniem, bet kļavu sīrupa vietā derēs arī medus.

Ielāgo

Kā izmantot avokado

Pirms gatavošanas avokado nomazgā tekošā ūdenī.

Ja avokado tiks blendēts, augli pārgriež gareniski uz pusēm, izņem kauliņu, ar karoti izgrebj mīkstumu no mizas.

Salātiem avokado var griezt aplīšos – no šaurākā gala virzienā uz resnāko. Noņem miziņu un katru aplīti griež gabaliņos.

Garšīga ir vienkārši avokado šķēle uz rupjmaizes. Plānas avokado šķēlītes var uzlikt siltai picai.

Avokado sagriež mazos kubiņos un pievieno zupai šķīvī. Ideāli sader ar melno pupiņu zupu.

Avokado bagātinās makaronus ar sieru. Kad rīvētais siers uz makaroniem jau mazliet pakusis, uzkaisa smalki sagrieztus avokado gabaliņus.

Ideāla ir avokado savienība ar garnelēm un vistas gaļu.

Avokado ir lieliska sastāvdaļa smūtijiem, jo dzērienu padarīs krēmīgu.

Viesību galdā lieliski izskatīsies pildīti avokado.

Saskarsmē ar gaisu avokado ātri vien sāk melnēt, tāpēc ēdienam to pievieno īsi pirms pasniegšanas. Var sagrieztu avokado apslacīt ar citrona vai laima sulu. 

Tiek apgalvots, ka pagatavotajā smēriņā vai mērcē ieliek izņemto avokado kauliņu – tad masa tik ātri nemainīšot krāsu.

Zināšanai

Uztura speciālisti iesaka avokado ēst bieži.

Avokado ir vērtīgas taukskābes, tas der sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Tas ir labs kālija avots, tajā ir A, E, B6, K vitamīns. Labā ziņa – ir maz ogļhidrātu. Veģetārieši ar avokado veiksmīgi aizstāj gaļu.