Kurkumas (Curcuma) sakne un no tās iegūtā garšviela Eiropā ieceļojusi no Indijas, kur tradicionālajā medicīnā izmantota jau pirms vairāk nekā pieciem tūkstošiem gadu.

Lielā cieņā kurkuma ir arī Ķīnas tradicionālajā medicīnā, un tieši no šīm zemēm nāk pieņēmums, ka kurkuma, iespējams, ir visspēcīgākā garšviela cīņā ar dažādām veselības problēmām un tikpat nozīmīga to profilaksei. 

Kurkumas galvenā sastāvdaļa ir kurkumīns, kam piemīt izteikta antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība. Tāpēc to mēdz saukt par dabīgo antibiotiku.

No tautas dziedniecības ieteikumu un recepšu pūra

• Kurkuma ir spēcīgs antioksidants, kas aizsargā no brīvo radikāļu veidošanās un novērš to kaitējumu, – kurkumīns ir 5–10 reizes spēcīgāks antioksidants nekā E un C vitamīns.

• Kurkuma stiprina imunitāti.

• Ķīnā veiktie pētījumi apliecina, ka kurkumā esošās aktīvās vielas pazemina holesterīna līmeni, tai piemīt asinis attīrošas un trombu veidošanās iespēju kavējošas īpašības, tādējādi ievērojami mazinot insulta un infarkta risku.

• Kurkuma aizsargā aknas no bojājumiem un uzlabo to stāvokli.

• Tā krietni mazina žultsakmeņu veidošanās risku, to izmanto arī gastrīta ārstēšanai, ja ir paaugstināts kuņģa skābes līmenis.

• Profilaktiski kurkumu iesaka lietot kā pretvēža līdzekli, jo kā antioksidants un pretiekaisumu līdzeklis šī garšviela samazina šūnu bojājumu risku, tā mazinot šūnu mutāciju un vēža attīstības iespēju.

• Ādas iekaisumu un bojājumu, psoriāzes un sēnīšslimību gadījumā palīdzēs kurkumas komprese – kurkumu sajauc ar remdenu ūdeni līdz pastas konsistencei. Masu 3 reizes dienā uzklāj uz problemātiskās vietas un atstāj uz 20 minūtēm. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu un to nostiprinātu, kompreses katru dienu jāliek vismaz divas nedēļas vai ilgāk.

• Kurkuma stimulē smadzeņu darbību, palīdz cīnīties pret Alcheimera slimību un depresiju.

• Tradicionālajā medicīnā kurkuma izsenis lietota pret diabētu. Cilvēkiem ar cukura diabētu kurkumu iesaka lietot pa 1/4 tējkarotes 3 reizes dienā pirms ēšanas.

• Pie artrīta, locītavu sāpēm dzer kurkumas un piena dzērienu. Divas ēdamkarotes kurkumas aplej ar glāzi piena, uzvāra. Uz lēnas uguns turpina vārīt 10 minūtes. Rezultātā tiek iegūts pabiezs virums. Kad tas atdzisis, ieliek ledusskapī – tā var uzglabāt mēnesi. Lietošana: uzsilda glāzi piena, pievieno tējkaroti viruma, samaisa.

• Kurkuma palīdz astmas, plaušu slimību ārstēšanā.

• Ja iekaisis kakls, glāzē silta ūdens ieber tējkaroti sāls un pustējkaroti kurkumas, samaisa. Skalo kaklu 3–4 reizes dienā.

• Kurkuma veicina vielmaiņas procesus – tātad palīdz cīņā ar lieko svaru.

• Ārstnieciskā nolūkā kurkumu iesaka lietot no 6 mēnešiem līdz gadam, pievienojot zupām, rīsu un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, pienam un tā dzērieniem, kā arī tējkaroti pulvera divas reizes dienā ieņem starp ēdienreizēm, uzdzerot ūdeni.

Lai cik veselīga ir kurkuma, pārspīlēt ar tās lietošanu nedrīkst – dienā ieteicams uzņemt ne vairāk par 3 gramiem kurkumas.

Visefektīvākais veids, kā uzņemt kurkumu, – uzvārot tēju, ko gatavo no kurkumas pulvera. Katliņā ielej 4 glāzes ūdens, uzvāra. Pievieno 1–2 tējkarotes kurkumas, uz lēnas uguns vāra aptuveni 10 minūtes. Dzer padzisušu pa glāzei 3 reizes dienā. Garšas uzlabošanai un uzsūkšanās veicināšanai tējai var pievienot:

  •  medu – tas vēl vairāk pastiprina tējas antibakteriālās īpašības,
  • melnos piparus – tie veicina kurkumas uzsūkšanos un piedod tējai sildošu asumu.

Tikpat efektīvs kā kurkumas tēja ir tās novārījums – tējkaroti kurkumas aplej ar glāzi ūdens, pavāra dažas minūtes. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.