Meža zemenītes ir īpašs gardums. Reti kam izdodas tās salasīt litriem, tādēļ jāizmanto rūpīgi līdz pēdējai ogai. Tās ir aromātiskas un gardas, tiks izmantotas desertu gatavošanai. Piemērots veids neliela daudzuma pārstrādei ir arī kaltēšana.

Reklāma

Kaltētas meža zemenes

Kaltētas zemenes var pievienot melnajai vai zaļajai tējai, pašgatavotam muslim.


Zemenes liek uz smalka sieta plānā kārtā. Kaltē 40–45 grādu temperatūrā, kaltēšanas beigās temperatūru paaugstina līdz 60 grādu temperatūrai. Kaltētās zemenes uzglabā kartona vai plastmasas kastītēs, vai sterilās burkās, kuras aizvākotas ar steriliem vākiem.

Kaltētas meža zemenes.

Savā sulā saldētas meža zemenes

Meža zemenes savā sulā būs labs papildinājums desertiem – biezpiena vai rīsu krēmam, panna cotta.


Sastāvdaļas


1 kg meža zemeņu


250–300 g cukura
1. Zemenes notīra, liek emaljētā bļodā un pārkaisa ar cukuru. Zemenes tur ledusskapī, līdz tās atsulojas. 
2. Atsulojušās zemenes samaisa, liek saldēšanai paredzētos maisiņos vai saldējamās kastītēs, ko noslēdz ar vāciņiem. Zemenes sasaldē un uzglabā saldētavā. Lietošanai zemenes liek ledusskapī, lai atkausētu.

Ķeizara ievāijums

Sastāvdaļas


  • 750 g meža zemeņu

  • 750 g melleņu

  • 700 g cukura

  • 50 g brendija


Katlā kārtām ber ogas un cukuru, noliek vēsā vietā un ļauj ogām sacukuroties. 
 Nākamajā dienā katlu liek uz lēnas uguns, kad uzvārās, turpina karsēt 15–20 minūtes. Vārīšanās beigās pievieno un iemaisa brendiju.
 Ievārījumu karstu pilda sterilās burkās, aizvāko ar steriliem vākiem. Uzglabā vēsā un sausā vietā.

Meža zemeņu pastila

Pastilas gatavošana ir piņķerīgs darbiņš, kas prasa uzmanību. Gala rezultāts gan var patiesi pārsteigt. Ja vēlies, pastilu var sadalīt gabaliņos nevis ar nazi, bet izspiest ar formiņām dažādas figūriņas. 


Sastāvdaļas


  • 500 g ceptu ābolu biezeņa

  • 500 g meža zemeņu biezeņa

  • 3 olu baltumi

  • 700 g cukura


Ābolu un zemeņu biezenim pievieno cukuru un puto, līdz masa palielinās apjomā un kļūst gaiša.
 Pievieno olu baltumus un turpina putot vēl 5 minūtes. Cepešpannā ieklāj cepamo papīru, tad masu 3–4 cm biezumā izklāj uz papīra. Pastilu liek karsēties cepeškrāsnī 60–70 grādu temperatūrā, pēc tam temperatūru samazina līdz 40–50 grādiem. 

Kopējais kaltēšanas ilgums ir 4–5 stundas. 
 Masu sagriež gabalos un turpina žāvēt vēl 1–2 stundas, tad apgriež uz otru pusi un izkaltē pilnībā. 


Pastilu saliek kartona vai plastmasas kastītēs, starp pastilas kārtām klāj cepamo papīru vai pergamentu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.