Bērnībā es selerijas jaucu ar pētersīļiem – zaļš ir zaļš, lapas cakainas. Taču selerija ir kaut kas vairāk. Ja mājās ir liela sakne, pusdienās jāgatavo vairāki ēdieni – iznāks gan zupa, gan salāti, un varēs izcept arī karbonādes.

Seleriju kāti ir lieliska uzkoda un svaigajiem salātiem piešķir maigu un kraukšķīgu akcentu. Ideāli garšo ar biezpienu. Bet lapiņas noder dekorēšanai. Starp citu, sēklas var pievienot tējai, jo selerijai esot nomierinoša iedarbība.

Seleriju salāti

Seleriju salāti.
  • 1 vidēja selerijas sakne
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas1 ēdamkjarote kaperu
  • 1 tējkarote sinepju
  • 1 tējkarote medus vai brūnā cukura
  • 1 citrona sula 

Nomizo seleriju, sarīvē un apslaka ar citrona sulu, lai skaidiņas neapbrūnētu. 

Mazā bļodiņā sajauc olīveļļu, medu vai cukuru, pusi citrona sulas. Rūpīgi samaisa. Pievieno kaperus. 

Mērci uzlej sarīvētajai selerijai, samaisa. Ja seleriju sarīvē smalkāk, šo ēdienu pasniedz kā piedevu gaļas vai zivju pamatēdienam. Ja seleriju sarīvē uz rupjās rīves, ēdienam būs salātu konsistence.

Selerijas biezenis

Seleriju biezenis.
  • 1 vidēja selerijas sakne (ap 750 g)
  • 100 g sviesta
  • 200 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas 
  • sāls, malti baltie pipari 

Selerijas sakni nomazgā, nomizo, sagriež kubiņos un vāra sālsūdenī 20-30 minūtes. Pēc tam notecina sietā, pievieno sviestu un krējumu, sakuļ biezenī. Uzsilda, pēc garšas pievieno sāli, piparus un citrona sulu. Seleriju biezenis ir piedeva cepetim. 

Ar to var pildīt smilšu mīklas groziņus, pievienojot apceptu bekona šķēli un kaperus. 

Veģetārais variants – to ēd ar vārītiem kartupeļiem.

Selerijas sāls

Selerijas sāls.
  • selerijas sakne
  • sāls

Selerijas sakni nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Sajauc ar tādu pašu daudzumu sāls. Rūpīgi saberž, saber noslēgtā traukā un 3 dienas atstāj ledusskapī. Pēc tam izber uz cepampapīra un 2 stundas žāvē cepeškrāsnī 110 ºC temperatūrā, līdz selerija kļūst kraukšķīga. Tad sāli saber hermētiski noslēgtā traukā un uzglabā sausā vietā. Pirms lietošanas saberž piestā. Seleriju sāli lieto olu, cūkas un putnu gaļas ēdienu, arī buljonu garšas bagātināšanai.

Seleriju karbonādes

Seleriju karbonādes.
  • 1 liela selerijas sakne
  • 2 ola
  • 6 ēdamkarotes rīvmaizes
  • 3 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • sāls, malti melnie pipari
  • eļļa cepšanai 

Seleriju nomizo, sagriež šķēlēs. Katlā uzvāra ūdeni, pielej citrona sulu un liek tajā selerijas šķēles. Uz mazas uguns vāra 10 minūtes, tad nosusina uz papīra dvieļa. Miltiem pievieno sāli, piparus. Lēzenā bļodā sakuļ olas. Trešajā šķīvī būs rīvmaize. Selerijas šķēles vispirms apviļā miltos, pēc tam olā, tad rīvmaizē un liek uz pannas sakarsētā eļļā. Cep 2 minūtes no katras puses, noņem no pannas un liek siltumā (cepeškrāsnī). Pasniedz ar krējumu, jogurta mērci vai kādu no stiprajām vīriešu zaptēm, dārzeņu salātiem, lečo. 

Salāti ar maizi

Seleriju salāti ar rupjmaizi.
  • 1 neliela selerijas sakne
  • 2 burkāni
  • 100 g siera
  • 4 rupjmaizes šķēles
  • eļļa cepšanai

Mērcei:

  • 200 g bezpiedevu jogurta
  • 2 ēdamkarotes majonēzes
  • 2 ķiploka daiviņas
  • sāls, pipari, cukurs

Rupjmaizes šķēles sagriež nelielos kubiņos un sakarsētā eļļā apcep brūnus. Burkānus un selerijas sakni notīra, nomizo un sarīvē. Sieru sarīvē mazliet rupjāk. Jogurtam piejauc majonēzi, pievieno saspiestas ķiploka daiviņas, pēc garšas pieber sāli, cukuru un piparus. Mērci samaisa un pārlej sarīvētajiem produktiem. Uzmanīgi iecilā. Iemaisa jau atdzisušos rupjmaizes grauzdiņus.

Selerijas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.