Jo maigāk ābolus guldījām kastēs, grozos, jo ilgāk tie saglabā savu smaržu un ir itin pievilcīgi no skata. Ja arī kaut mazākais brūnumiņš vai savītuma pazīmes, nogriežam to un ēdam. Ābols ar savu saldskābeno garšu ideāli papildina pamatēdienus un dievīgi smaržo ābolkūkās.

Reklāma

Ābolu salāti ar jogurta mērci

Ābolu salāti ar jogurta mērci

Sastāvdaļas

  • galviņa romiešu salātu
  • 1 zaļš ābols
  • 1 sarkans ābols
  • 1 paliela selerijas saknes šķēle
  • 50 g valriekstu 

Mērcei: 

  • 90 ml liesa bezpiedevu jogurta 
  • 90 ml majonēzes
  • 1 ēdamkarote franču sinepju 
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa 

Saplucina romiešu salātu lapas, pievieno daiviņās (kubiņos) sagrieztus ābolus. Selerijas sakni sagriež salmiņos vai par āboliem mazākos kubiņos. Uzkaisa sadrupinātus valriekstus. 

Mērcei bļodiņā sakuļ majonēzi, jogurtu un sinepes. Pielej etiķi un vēlreiz sakuļ. 

Salātus apslaka ar mērci. Ābolus rūpīgi nomazgā, bet nemizo.

Ar āboliem pildīta vista

Ar āboliem pildīta vista.

Sastāvdaļas

  • vesela vista
  • 2–3 antonovkas āboli
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • cukurs, sāls, pipari
  • nedaudz eļļas 

Ābolus rūpīgi nomazgā, bet nemizo, sagriež četrās daļās (ja lielāki, tad sešās), izgriež serdes. Āboliem uzslaka citrona sulu un mazliet uzber cukuru. 

Vistu nomazgā no ārpuses un iekšpuses, ar papīra dvieli rūpīgi nosusina. Izplēš liekos taukus. Sajauc sāli ar pipariem un ar šo maisījumu ierīvē vistu. Ābolus blīvi liek vistas vēderā. Ādu sasprauž ar koka irbulīšiem vai aizšuj, kājas sasien.  Notin lielu folijas loksni, saloka dubultā. Uzsmērē nedaudz eļļas un ietin vistu, cieši aizlokot malas un foliju piespiežot. 

Liek vistu ugunsizturīgā cepamtraukā ar folijas locījumu uz augšu un cep cepeškrāsnī 200 grādos 50–60 minūtes. Tad trauku izņem, atloka foliju un ļauj vistai krāsnī apbrūnēt 15 minūtes.

Valdorfa salāti

Valdorfa salāti.

Sastāvdaļas

  • 500 g kraukšķīgu sarkanu ābolu
  • 4 selerijas kāti
  • puscitrona sula
  • 150 ml majonēzes
  • 90 g valriekstu
  • pētersīļu zaļumi, sāls, pipari 

Āboliem izņem serdi, sagriež kubiņos. Pārslaka ar citrona sulu, samaisa. Pievieno šķēlītēs sagrieztus selerijas kātus. Uzlej majonēzi, pieber sāli, piparus un viegli apmaisa. Bļodai uzliek pārtikas plēvi un kādu stundu patur vēsumā. 

Pirms pasniegšanas iemaisa sadrupinātus valriekstus. Salātus dekorē ar pētersīļiem. Salātiem var pievienot gabaliņos sagrieztu vārītu vistas fileju.

Āboli.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.