Dzērvenes un brūklenes ir īstas dabas dāvanas.Šīs rudens ogas iespējami daudz jāapēd svaigā veidā, kā arī jāveido krājumi ziemai. Un, protams, arī jāpagatavo gan deserti, gan pamatēdiens, gan salāti un mērces.

Reklāma

Dzērveņu kečups

Dzērveņu kečups.
  • 500 g dzērveņu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 100 g brūnā cukura
  • 100 ml ābolu etiķa
  • 100 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • ½ tējkarotes apelsīna miziņu
  • 1 tējkarote malta ingvera
  • ½ tējkarotes maltu melno piparu
  • ½ tējkarotes malta kardamona
  • ½ kanēļa standziņas
  • ½ tējkarotes sāls

Visas sastāvdaļas ber katlā un vāra, līdz lielākā daļa dzērveņu izšķīdušas. Tad izņem kanēļa standziņu un masu lej blenderī. Kuļ, līdz tā viendabīga. Pēc tam lej atpakaļ katlā un uz lēnas uguns pavāra, līdz kečups sabiezē. Ja vēlas uzglabāt ilgāku laiku, ielej burkās un pasterizē 10 minūtes (puslitra burciņas) 85 oC.

Dzērveņu kečups ir ideāla mērce pie gaļas ēdieniem, īpaši pie grilētiem un cepeškrāsnī ceptiem.

Brūkleņu čatnijs

Brūkleņu čatnijs.
  • 400 g brūkleņu
  • 80 g rozīņu
  • 1 bumbieris
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 80 g brūnā cukura
  • 100 ml vīna etiķa
  • ½ tējkarotes maltu sinepju graudu
  • ½ tējkarotes maltu melno piparu
  • ½ tējkarotes sāls

Bumbierim izņem serdi un ar visu mizu sagriež mazos gabaliņos. Ķiploka daiviņas sakapā. Pievieno pārējās čatnija sastāvdaļas un pannā ar augstām malām uz lēnas uguns sutina, līdz masa sabiezē un brūklenes kļuvušas mīkstas.

Ja masa ir ļoti bieza, var pievienot mazliet ūdens, bet vīna etiķa vietā var izmantot ābolu etiķi.

Brūkleņu čatnijs labi sader ar liellopa gaļas ēdieniem, medījumiem un grilējumiem.

Der zināt!

  • Dzērvenes ir vienas no visvērtīgākajām ogām, tās satur C, B1, B2, PP vitamīnu, daudz bioloģiski aktīvo vielu, antioksidantus, tām piemīt antibakteriālas īpašības.
  • Lai dzērvenes saglabātu ziemai, rīkojas šādi. Ogas pārlasa, saber tīrās burkās un uzlej novārītu un atdzesētu ūdeni, aizvāko. Aukstā ūdenī dzērvenes labi stāv, nekļūst mīkstas. Uzglabā vēsā vietā 2–4 oC. Ja nav pagraba, var likt ledusskapī.
  • Brūklenes ziemas krājumiem sagatavo tieši tāpat. Šīs ogas var arī iemarinēt. Piemēram, 0,9 l ūdens pieber ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls un uzvāra. Ja gribas stiprāku garšu, marinādei pievieno kanēļa standziņu un dažas krustnagliņas. Atdzesētu marinādi uzlej burkā iepildītajām ogām. Aizvāko un glabā vēsumā.
Dzērvenes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.