Visgaršīgākās ogas ir tieši no krūma. Manas mammas dārzā tās vēl turas apakšējos zaros, jo tagad strazdi apstrādā aroniju krūmu un mielojas ar aličām.

Reklāma

Pēc tam, kad salasa groziņā, tās ir vienkārši ogas, bet mantu nedrīkst laist postā. Reiz pie draudzenes baudīju jāņogu kūku, ko viņa lepni nosauca par Sniega mici. Mēģināju cept, bet manā gāzes plītī nevar regulēt temperatūru, un mice saplaka. Taču garša palika nemainīga. 


Kūkas mīklai vajag 5 olas dzeltenumus, 200 g pūdercukura (tas ātrāk izšķīdīs), tējkaroti vaniļas cukura, 3 ēdamkarotes auksta ūdens, 80 g sviesta, 300 g miltu, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 400 ml piena. 

Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru, vaniļu un ūdeni un labi saputo, līdz masa kļūst gaisīga. Mikroviļņu krāsnī izkausē sviestu, kurā iesijā miltus ar cepamo pulveri. Olu dzeltenumu masai pamazām pievieno pienu, miltu un cepamā pulvera maisījumu. Mīklā var iejaukt arī kādu sauju ogu. 

Cepešplāti izklāj ar pergamentu un uzlej, izlīdzina mīklu. Cep +180 °C temperatūrā 25–30 minūtes. 

Kamēr cepas pamatne, tikmēr samaisa kūkas virskārtu. Tai vajadzēs 5 olas baltumus, 200 g cukura un 300 g ogu - var izmantot brūklenes, mellenes, rabarberu gabaliņus. Stingrās putās saputo olu baltumus. Pirms olas ir kārtīgi sakultas, pieber smalko cukuru un kuļ, līdz gatavs. Tīras ogas iejauc sakultajos olas baltumos. 

Izcepto pamatni izņem no plīts, uzlej ogu un olas baltumu maisījumu un cep vēl aptuveni 10 minūtes tādā pašā temperatūrā.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.