Turpinot daudzināt rudentiņu kā bagātu vīru, ejam kāpostos. C vitamīna bumbas! Katram rudenī viens kāposts jāapēd svaigs – gluži tāpat kā ar zemeņu kūri, bet pēc tam jau var sautēt, marinēt, skābēt, vārīt. Negaršo? Daudz atkarīgs no garšvielām, ko pievieno kāpostam. Par vistradicionālākajām tiek nosauktas ķimenes, kadiķogas, timiāns. Kāpostu salātiem piestāv burkāni, rutki, rāceņi, sīpoli, āboli. Lieliska kāpostu salātu mērce, kas tos padarīs mīkstākus, ir pavisam vienkārša – baltvīna etiķis un olīveļļa.

Daudzveidīgā kāpostu saime

Baltie galviņkāposti. Universāls kareivis, jo derēs zupām, skābēšanai, marinēšanai, sautējumiem, tīteņu gatavošanai, salātiem, pīrāgu pildīšanai.

Sarkanie (violetie) kāposti. Skaistuļi – no tumši zilas līdz violetai krāsai. Kad pārgriež pusīti, svītrojums ir gluži kā glezna. Vispieprasītākie tie Lieldienu laikā. To garša ir maigāka nekā baltajiem kāpostiem. Pievienoti zupai vai sautējumam, ēdienu arī mazliet iekrāso.

Ziedkāposti. Balti, zaļi, violeti. Tie ir vismaigākie no visas kāpostu radu saimes. Svaigai ēšanai der rozetītes, bet kāti, kas ir stiegraini, noderēs zupai. No ziedkāpostiem sanāk ne tikai garšīga krēmzupa – tie iederas sautējumos, salātos, uzkodās. Ēdot šos kāpostus, neuzpūšas vēders.

Ķīnas kāposti. Lapu rozetes dēļ tos var pieskaitīt pie salātiem. Lapas ir maigas, tāpēc Ķīnas kāpostu visbiežāk izmanto salātu pagatavošanai. Kāpostiņš pieņem to produktu garšu, ar ko kopā tiek gatavots.

Briseles kāposti. Uz viena kāta varot izaugt pat simt galviņu. Tās atgādina rožu pumpurus, tāpēc tos sauc arī par rožu kāpostiem. Lai salnas nebiedē – kāpostiņš ir itin labs, arī pārcietis aukstumu. Labs spēlētājs zupās, sautējumos, dekoratīvi izskatās uzkodās un pat uz picas. Tikai pirms tam tas jānovāra sālsūdenī.

Dažādi kāposti.

Savojas kāposti. Tos sauc arī par virziņkāpostiem, jo lapas ir krokotas, trauslas. Piemērots materiāls tīteņu gatavošanai, jo lapas viegli atdalīt no kacena, un tās ir elastīgas. Viegli apceptas saplucinātas Savojas kāpostu lapas ir viena no silto salātu sastāvdaļām.

Brokoļi. Tie ne tikai ir vieni no veselīgākajiem dārzeņiem, bet arī kaloriju tajos pavisam maz. Tievētāju sapnis! Lieto svaigā, vārītā, tvaicētā un ceptā veidā. Tos izmanto zupu, mērču, pīrāgu, omlešu, dārzeņu un citu ēdienu pagatavošanai. Arī novārītiem brokoļiem jābūt spilgti zaļā krāsā un stingriem.

Kolrābji. Maigi, svaigi, kraukšķīgi – derēs salātos svaigā veidā, taču var arī apstrādāt termiski.

Padoms!

Ja organismam nepatīk kāpostu ēdieni, tie grūti pārstrādājas, ieteicams maltītei pievienot šķipsniņu ķimeņu, fenheļa vai kumīna.

Kolrābju sacepums

Kolrābju sacepums.

Sastāvdaļas

  • 1 kg kolrābju
  • 3 kartupeļi
  • 2 sīpoli
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 300 g cepeša vai vārīta šķiņķa
  • sāls, pipari
  • eļļa cepšanai
  • rozmarīns
  • 2 olas
  • 200 ml piena
  • 80 g rīvēta siera

Pagatavošana

Kolrābjus un kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos. Uz pannas eļļā apcep, uzkaisa piparus un sāli. Otrā pannā apcep sagrieztus sīpolus un rozmarīna skujiņas, iemaisa gabaliņos sagrieztu gaļu un sasmalcinātus ķiplokus.

Ietaukotā ugunsizturīgā traukā liek pusi no kolrābjiem un kartupeļiem, tad liek gaļu ar sīpoliem, virs tiem kārtu ar kartupeļiem/kolrābjiem.

Olas sakuļ ar pienu, pieber sāli, piparus, pārlej kārtojumam. Pārber rīvēto sieru un liek cepties cepeškrāsnī 200 grādos 35 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna.

Krāsainie kāpostu salāti

Krāsainie kāpostu salāti.

Sastāvdaļas

  • 150 g baltā kāposta
  • 150 g sarkanā kāposta
  • liels burkāns
  • svaigi pētersīļi, lociņi
  • 2 ēdamkarotes mandeļu
  • 1 ēdamkarote sezama sēkliņu
  • 1 ēdamkarote kļavu (vai cidoniju) sīrupa
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • sāls un malti melnie pipari

Pagatavošana

Uz rupjas rīves sarīvē burkānu, sagriež smalkās strēmelītēs abus kāpostus, sasmalcina pētersīļus un lociņus.

Uz sausas pannas apgrauzdē sezama sēkliņas un sadrupinātas mandeles.

Tasītē samaisa kļavu sīrupu ar eļļu un etiķi, sāli un maltajiem pipariem. Mērci pārlej salātiem, samaisa, pārber grauzdētās sēklas un mandeles.

Ziedkāpostu un biešu biezzupa

Ziedkāpostu un biešu zupa.

Sastāvdaļas

  • 500 g ziedkāpostu
  • 300 g vārītu biešu
  • 1 liels šalotes sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1,2 l dārzeņu buljona
  • lauru lapa, melno piparu graudi
  • timiāns
  • rīvēts muskatrieksts
  • 200 ml saldā krējuma

Krēmam:

  • 2 ēdamkarotes krēmsiera
  • 60 ml saldā krējuma
  • 1 tējkarote kaperu

Pagatavošana

Sakarsētā eļļā apcep smalki sakapātu sīpolu, ķiplokus un uz mazas uguns pasautē 5 minūtes. Pievieno ziedkāpostu rozetes un sagrieztus kātus, pārlej buljonu, pieliek lauru lapu, dažus timiāna zariņus un piparus. Vāra, līdz ziedkāposti gatavi. Pievieno sagrieztas vārītās (tvaicētās) bietes un pavāra 5 minūtes.

Katlu noceļ no uguns, izņem lauru lapu, sablendē, iemaisa saldo krējumu, pierīvē muskatriekstu, pieber melnos piparus, sāli. Liek uz uguns. Lai uzvirst.

Pasniedz ar karoti krējuma vai vēl interesantāk – kaperu krēmu. 

Bļodā strauji samaisa krēmsieru, pielej saldo krējumu un saputo. Iemaisa sagrieztus kaperus.

 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.