Nesen sākām audzēt trušus. Kādus ēdienus var pagatavot no šīs gaļas? Ar kurām garšvielām tā sader, un kā trusis pareizi jāsadala?Jautā Marta Valmierā.

Daudziem truša gaļa ēdienkartē parādās reti, kaut gan tā ir veselīga un diētiska. Tā ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots – satur organismam tik nepieciešamo magniju, kalciju, dzelzi un cinku. Pēc garšas nedaudz līdzinās vistas gaļai, un organisms to viegli pārstrādā. 

Ja ēdienkartē akcents likts uz diētiskiem produktiem, truša gaļa būs īsti laikā. 

Turklāt ēdienu pagatavošana no tās ir daudz vienkāršāka, nekā varētu šķist. Nav jāpatērē daudz laika, kā arī trusim patīk pēc iespējas vienkāršāka pagatavošanas tehnika.

Kā sadalīt trusi

Vispirms nogriež priekškājas. Pēc tam pārgriež krūškurvi, lai būtu ērtāk atdalīt fileju. Izņem nieres un aknas. Pakaļkājas iegriež līdz kaulam, tad palauž, lai kauls izslīd no locītavas, un atdala gaļu no kaula.

Lai pilnībā atvērtu krūškurvi, ielauž ribas. Nogriež pakaļgalu vietā, kur beidzas muguras kauli. Tad pagriež trusi ar ribām uz leju un ar asu nazi atdala filejas.

Kaulus izmanto buljona vārīšanai, no filejām gatavo ruletes un sacepumus, no stilbiem sautējumus un sacepumus, no nierēm un aknām – pastēti. 

Truša gaļu var gan sautēt, gan cept kotletes, vārīt frikadeļu zupu, klapēt karbonādi.

Kivi marinādē

Pamatīga pieredze trušu audzēšanā ir Inesei Krastiņai no Salacgrīvas novada Liepupes pagasta, kuras saimniecībā ir 11 šķirņu garauši. Viņa arī aktīvi darbojas Latvijas Šķirnes trušu audzētāju asociācijā.

Kad vaicāju, kā Ineses ģimenē ierasts gatavot truša gaļu, vispirms viņa min dēla iecienītu ēdienu. “Viņam garšo cepts trusis, kas iepriekš noturēts kivi marinādē. Gaļu sadala gabaliņos, kivi nomizo un ar rokām saspaida putriņā (uz 1 trusi vajadzēs 3–4 gatavus kivi), pieber sāli un piparus. Kivi putriņu iemasē gaļas gabalos, atstāj uz pāris stundām, lai iemarinējas. Šādā marinādē noturēt trusis būs mīksts, jo kivi sairdina gaļas šķiedras.”

Kad gaļa iemarinējusies, to no abām pusēm apcep uz pannas. Pēc tam gabaliņus kārto cepešpannā, kas izklāta ar foliju, bet zem tās palej nedaudz ūdens. Inese teic – tad gaļa nepiedeg un nekļūst sausa. Cepešpannu liek cepeškrāsnī, lai gaļa cepas. Inesei mājās ir malkas plīts, tāpēc nevar noregulēt temperatūru, kādā cepties gaļai, viss notiek uz aci. “Ja vēlas, truša gabaliņus var cept kopā ar dārzeņiem, bet dēls dod priekšroku gaļai vienai pašai.”

Lai tiktu pie gaļas, trusis ir jānokauj. Tāda ir lietu kārtība. “Labas kvalitātes gaļa ir tad, ja trusi kauj, kad tas izaudzis no četriem mēnešiem līdz gadam un sasniedzis vismaz pusotra kilograma svaru,” skaidro Inese Krastiņa.

Cepetis ar āboliem

Trušu audzētāja labprāt dalās ar vēl viena ēdiena recepti. Gaļas gabaliņiem uzbārsta sāli, piparus, rozmarīnu un timiānu. Atstāj uz brīdi, lai iemarinējas. Tikmēr nomizo vairākus ābolus, izņem serdi, sagriež palielos gabalos. Uz pannas apcep burkānus ar sīpoliem, kā arī iemarinēto gaļu. Cepešpannā ieklāj foliju, vispirms kārto ābolus, uz tiem liek truša gabaliņus, burkānus un kartupeļus. Zem folijas palej nedaudz ūdens, pannu liek cepeškrāsnī, lai gaļa un saknes sautējas. “Ja gribas interesantāku garšas buķeti, var pieliet ābolu sulu,” iesaka Inese Krastiņa.

Truša gaļas kotletes

Kad gaļa atdalīta no kauliem, no tiem var vārīt buljonu. Kaulus liek katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno veselus sīpolus, lauru lapas, sāli, piparu graudus, timiānu un rozmarīnu un vāra. Noputo. 

Kad buljons gatavs, nokāš un uzglabā saldētavā, lai ir, ko paņemt, kad sakārojas vārīt zupu.

Inese savai ģimenei cep arī truša gaļas kotletes. Tiesa, tad vajadzēs vairākus trušus – vismaz trīs. “Gaļu samaļu, pievienoju olu, pāris ēdamkarošu skābā krējuma, pusglāzi piena – tad kotletes būs sulīgas, pieberu maltus melnos piparus, sāli un bagātīgi pielieku sīpolus un ķiplokus, bet miltu vietā pieberu baltmaizes rīvmaizi. Masu samīcu un atstāju uz brīdi, lai rīvmaize uzbriest. Tad cepu kotletes.”

Padoms

  • Kvalitatīva truša gaļa ir maigi rozā krāsā, tai raksturīgs neitrāls aromāts.
  • No gaļas ieteicams atdalīt taukus, jo tiem ir specifiska garša.
  • Truša gaļa labi sader ar sīpoliem, ķiplokiem, pētersīļiem, rozmarīnu, timiānu, papriku, čili, sinepēm, burkāniem, selerijas sakni.
  • Gaļu var sutināt buljonā vai saldajā krējumā, patīkamu garšas niansi piešķirs baltvīns.

Cepts trusis ar burkāniem un seleriju

Cepts trusis ar burkāniem un seleriju.
  • 1 trusis
  • 3 burkāni
  • 1 selerijas sakne
  • 1 sīpols
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 100 g sviesta
  • 250 ml baltvīna
  • 1 rozmarīna zariņš
  • sāls, pipari

Burkānus un selerijas sakni nomizo, sagriež palielos gabalos. Trusi sadala un liek cepamajā maisā. Pievieno burkānus, seleriju, sīpolu, ķiploka daiviņas un rozmarīnu, pieber sāli un piparus. Pielej baltvīnu un pieliek sviestu. Cepamo maisu aizsien un sakrata, lai sajauktos ēdiena sastāvdaļas. Cep cepeškrāsnī 160 ºC vismaz divas stundas, līdz gaļa atlec no kaula.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.