Janvāris tāds ekonomisks mēnesis. Ko darīt, ja maizes nopircies par daudz, bet žēl to laist zudumā? Ja gribas maizi atsvaidzināt, var mēģināt to samitrināt ar pienu vai ar izsmidzinātāju uzrasināt ūdeni un uz īsu brīdi ielikt karstā cepeškrāsnī, jo var gadīties, ka maize kļūst mīksta un smaržīga. Taču no sakaltušas maizes var pagatavot arī kādu garšīgu ēdienu.

Pagatavo grauzdiņus

Maizi (gan rupjmaizi, gan baltmaizi) sagriež nelielos kubiņos, plānā kārtā uzber uz plāts un liek mēreni karstā cepeškrāsnī – ja liks karstā, maize no virspuses apžūs un apdegs, bet iekšpusē paliks mīksta.

Grauzdiņi jāžāvē 20–30 minūtes. Pēc tam cepeškrāsni izslēdz, bet plāti neizņem. Grauzdiņi pastāvēs siltumā un sausumā vēl pusstundu un kļūs pavisam viegli un kraukšķīgi. Tos pasniedz ar buljonu, biezzupu, pievieno salātiem.

Grauzdiņi.

Ideja

Rudzu maizes rīvmaizi (ar vai bez cukura) pārkaisa jogurtam, rūgušpienam vai citiem līdzīgiem skābpiena produktiem. Var pievienot svaigus vai žāvētus augļus. Ēd brokastīs vai kā uzkodu starp ēdienreizēm.

Ātrā ābolkūka

Ātrā ābolkūka.

Sastāvdaļas

  • 3–4 āboli
  • 6–8 baltmaizes šķēles
  • 200 ml piena
  • 10 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 8–10 ēdamkarotes cukura
  • kanēlis

Pagatavošana

Pusi baltmaizes šķēļu izmērcē pienā un izkārto ietaukotā cepamtraukā. 

Pa virsu liek šķēlēs sagrieztu ābolu kārtu, ko pārlej ar skābo krējumu, kas sajaukts ar cukuru un kanēli.

Tad atkal liek pienā mērcētas baltmaizes kārtu un augšā ābolu un krējuma kārtu.

Cep cepeškrāsnī 20–30 minūtes aptuveni 170 grādos. Pasniedz karstu.

Vēl ātrāks variants – uz apceptas baltmaizes šķēles kārto plānās šķēlītēs sagrieztus ābolus, uzlej krējumu, kas samaisīts ar cukuru, un cep, pannai uzliekot vāku.

Maizes zupa

Maizes zupa.

Sastāvdaļas

  • 200 g klona rupjmaizes
  • 2 l ūdens
  • 1 glāze cukura
  • 200 g žāvētu augļu vai 300 g svaigu ābolu (vai rabarberu)
  • 100 ml sarkana desertvīna
  • garšvielas (kanēlis, anīss, vaniļa)

Nobriedušu maizi sagriež šķēlēs un uz plāts cepeškrāsnī apbrūnina. Sagatavoto maizi liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni, uzvāra un atstāj uz 30 minūtēm, lai maize uzbriest. Izmirkušo maizi izberž caur sietu, lej atpakaļ katlā, pievieno nomazgātus žāvētos augļus vai šķēlēs sagrieztus svaigos ābolus (gabaliņos sagrieztus rabarberus), cukuru, garšvielas un lēni vāra, līdz augļi mīksti.

Ja zupai par maz skābuma, pievieno citrona vai dzērveņu sulu. Jau atdzesētai zupai pielej vīnu. Tāds deserts gan vairāk domāts pieaugušajiem, bet zupa garšos arī bez aromātiskā vīna.

Pasniedz ar saputotu saldo krējumu, kam garšai pielikts cukurs un vaniļa.

Rupjmaizes kārtojums ar ogām

Kārtojums.

Sastāvdaļas

  • 200 g rupjmaizes
  • 140 g cukura
  • vanilīns, kanēlis
  • puse citrona
  • 1 tējkarote brendija
  • 120 ml saldā krējuma
  • 100 g ogu (dzērveņu, brūkleņu vai smiltsērkšķu)
  • 20 g mandeļu
  • zemenes

Pagatavošana

Rupjmaizi apgrauzdē un samaļ, samitrina ar cukura sīrupu (pagatavo, cukuru izkausējot ūdenī), brendiju, citrona sulu. Pievieno vanilīnu un kanēli. Sagatavoto masu liek deserta traukā (lielā glāzē) kārtām ar saputotu saldo krējumu un saberztām ogām. 

Te noderēs saldētavā ieliktie ogu krājumi. Var izmantot arī skābu ogu ievārījumu. Dekorē ar zemenēm (derēs arī citas ogas) un cukurā grauzdētām mandelēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.