Izsenis lēcas izmanto kā gaļas aizstājējas. Atšķirībā no gaļas organisms tās ļoti viegli pārstrādā, turklāt ir uzturvielām bagātas. Veģetāriešu ēdienkartē tās ir trešās rindā pēc pākšaugiem un riekstiem, satur daudz šķiedrvielu un ir izcils B9 vitamīna (folijskābes) un minerālvielu (dzelzs, fosfora, cinka, kālija) avots.

Asā ķirbju un lēcu zupa

Sastāvdaļas

  • 150 g sarkano lēcu
  • 400 g ķirbja biezeņa
  • liels burkāns
  • purava kāts
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 l dārzeņu buljona
  • olīveļļa cepšanai
  • Vidusjūras garšvielu maisījums
  • malts kumīns
  • čili pulveris
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Izvāra vai sacep gabaliņos sagrieztu ķirbi, sablendē. Purava kātu sagriež ripiņās, ķiploka daiviņas izspiež ķiploku spiedē, burkānu sarīvē. Katlā sakarsētā olīveļļā liek cepties puravu, tad pievieno ķiplokus, burkānus. 

Maisot visu viegli apcep. Nepiededzina!

Pieber lēcas, pielej buljonu un pieliek ķirbja biezeni. Pēc garšas pievieno garšvielas, kuras katram tīk. Katlam uzliek vāku un lēni vāra zupu 20–30 minūtes. Ja gribas mazliet šķidrāku, var pieliet karstu ūdeni.

Kad zupa gatava, katlu noceļ no plīts un sablendē. Var pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru.

Biezzupu pasniedz, uzkaisot grauzdiņus, sēkliņas vai zaļumus.

Lēcas.

Zini!

  • Pelēkās, melnās, zaļās lēcas vārās ilgāk nekā sarkanās. Lēcām sāli pieber vārīšanas beigās, jo sāls padara cietākus to apvalkus. Tās labi garšo saceptas ar sīpoliem, ķiplokiem, bekonu.
  • Sarkanās lēcas izvārās ātri un izšķīst, tāpēc tās der kā zupu iebiezinātājs. Tās zupai pievieno pašās beigās vai arī izvāra atsevišķi un pieliek zupas šķīvī.
  • Aukstā laikā zupai ieteicams pievienot sildošas garšvielas: ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņas, čili, melnos piparus, diļļu sēklas, kumīnu, sinepju sēklas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.