Karalienes zemenes itin ātri nomainījušas citas ogas. Pirmās vasaras viducī ieripo mellenes. Šogad sīkākas un, protams, arī dārgākas tirgū. Bet, ja mazumiņš salasīts, gribas tās apēst svaigas un tikai pēc tam sevi iepriecināt ar kādu desertu. Ogas vislabāk garšo no krūma (cera), bet mājās no bļodas šķiet par skābu. Tad gribas likt klāt pienu, biezpienu, putukrējumu, jogurtu un vēl kādu gardumiņu. Un tad jau nav tālu līdz kūkām un plātsmaizēm.

Reklāma

Ogu plātsmaize

Sastāvdaļas

  • 1 paciņa saldētas kārtainās mīklas (var būt gan rauga, gan bezrauga mīkla)
  • 400 g skābā krējuma
  • 1 ola
  • 10 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • ogas (atkarībā no sezonas)

Drumstalām

  • 100 g auksta sviesta
  • ½ glāze cukura
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • 100–150 g miltu

Pagatavošana

Vispirms gatavo drumstalas – aukstu sviestu sarīvē, sajauc ar citām sastāvdaļām un ar pirkstu galiem saberž.

Protams, mīklu var gatavot mājās, bet laika (un spēka) ekonomijas dēļ to var nopirkt veikalā. 

Plāksnītes atdala citu no citas, atkausē, izrullē un liek uz ietaukotas cepešpannas vai uz pannā ieklāta cepampapīra. Mīklas salaiduma vietas saspiež kopā. Mīklu sadursta ar dakšiņu. 

Liek uz 3 minūtēm 200 oC cepeškrāsnī, līdz karstums aprauj mīklu baltu. Tad izņem no krāsns un ar mitrām rokām vēlreiz mīklu izspaida, izlīdzina un atkal sadursta ar dakšiņu. 

Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep aptuveni 10 minūtes.

Tikmēr bļodiņā sakuļ olu ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno krējumu.

Otrreiz ceptajai pamatnei uzmanīgi uzlej sakulto masu (lai netecētu pāri malām, lej no vidus un palēnām izlīdzina līdz malām). Virsū liek ogas, uzkaisa drumstalas un cep cepeškrāsnī aptuveni 15–20 minūtes, līdz drumstalas kļūst zeltainas.

Ogas ir ūdeņainas, un no cepeškrāsns izņemta plātsmaize var šķist pašķidra. Pēc stundas masa sastings. Šo plātsmaizi labāk cept dienu iepriekš.

Ogas.

Katru dienu pa krūzītei ogu

Cik vien iespējams, ogas jālieto svaigā veidā, ilgi neglabājot ledusskapī.

Lai ogu laikā neapniktu vienveidība, var gatavot kokteili – upenes, ērkšķogas, avenes, mellenes, jāņogas sajaucot kopā. Kompoti, ievārījumi, džemi lai paliek ziemai. Tajos ir 50–70% cukura, termiski apstrādājot, vitamīnu kļūst mazāk, mikroelementi gan saglabājas, bet to uzsūkšanās organismā nav tāda kā svaigam produktam. Pašlaik ogās ir maksimāli daudz C vitamīna, bēta karotīna, PP vitamīna un mikroelementu. 

Ogas ēdot, organismā uzkrājas mikroelementi. Tie veido savdabīgu rezervi. Vēlos rudens un ziemas mēnešos, kad organismā to trūks, būs no kā aizņemties.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.