Katrā gadalaikā ir savas iecienītās zupas. Vasara nav iedomājama bez aukstās zupas, bet ziemā sasildīs karsta un sātīga zupa. Rudens ir tik bagāts, ka spēj vien katru dienu vārīt citu dārzeņu zupu, bet pavasarī nekas nav pretī uzēst skābeņu zupu.

Reklāma

Kādas zupas tiek vārītas jūsmājās?

Kāpostu, biešu, zirņu un pupiņu, ķirbju un tomātu, borščs, soļanka, harčo... Mana vasaras zupa, protams, ir aukstā zupa. Taču mode mainās, un tradicionālo biešu zupu nu jau aizstāj tomātu gaspačo. 

Skan smalkāk! Bet kā praktiskai latvietei visu gribas ātrāk un ērtāk, tāpēc par pamatu šai zupai ņemu jau gatavo dārzeņu sulu pakā. 

Dārzeņu gaspačo spāņu gaumē, 4–5 porcijas

Sastāvdaļas

  • 1 l tomātu vai dārzeņu sulas
  • 2 tomāti
  • gurķis
  • sīpols
  • paprika
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes vīnogu etiķa
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 ēdamkarote sasmalcināta bazilika
  • 3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu lapiņu
  • pustējkarote maltu ķimeņu vai kumīna sēklu
  • 1/3 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1 tējkarote sāls

Pagatavošana

Tomātus, papriku un gurķi smalki sagriež. Sīpolu un ķiplokus sakapā. Visas sastāvdaļas samaisa un uz divām stundām ievieto ledusskapī. Pasniedz aukstu un dekorē ar bazilika lapiņām.

Mārtiņš Rītiņš iemācīja zupā ielikt lielu ledusgabalu – tad tā ilgi ir auksta. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.