Bites vēl lidinās dravā, kad viesojamies Iecavas pagastā pie biškopja Otto Lodiņa "Rāmritos". Biškopim tagad tas ir darbs un galvenais ienākumu avots.

11 gados viņš spējis no diviem stropiem izveidot pelnītspējīgu saimniecību, atrodot savas īpašās biznesa nišas.

“Latvijā pircēji var iegādāties labu, kvalitatīvu medu. Taču biteniekiem vietējā tirgū iztirgot medu nav viegli. Bagātā medus gadā prece ir visiem, bet pircēju skaits nemainās,” skaidro biškopis Otto Lodiņš. Topošajiem biteniekiem, sākot biznesu, jau laikus būtu jāizdomā sava niša, kaut kas tāds, kas nav visiem.

Idejas rodas pamazām

Viena no veiksmīgām darbības nišām ir medus suflē gatavošana. Tas ir medus, kas putots kopā ar dažādām gardām piedevām: žāvētām ogām, augu pulveriem.

Otrs ienesīgs veids, kā dažādot medus sortimentu, ir monoflorais medus. To uzskata par ekskluzīvu, jo nektāru bites savākušas pārsvarā no viena veida ziediem.

Labs noiets ir arī saldētiem ziedputekšņiem un bišu maizei. Parasti šos bišu ražojumus pārdod kaltētus. Taču paaugstinātā temperatūrā iet bojā daļa vērtīgo sastāvvielu, kā arī bišu maize kļūst cieta, grūti sakošļājama. Saldētos ziedputekšņus uz brokastu putrām mīl pat bērni.

Lai preces varētu labi reklamēt un efektīvi realizēt, ir vajadzīgs internetveikals. Ar braukāšanu pa tirdziņiem vai preču nodošanu veikaliem vien nepietiek.

Bišu maizes ieguvei no šūnām labi kalpo Lietuvā ražots agregāts. To ieteicams iegādāties komplektā ar visu sijājamo aprīkojumu. Lai tiktu pie bišu maizes, pēc medus izsviešanas lipīgās kāres dod iztīrīt bitēm un lapsenēm. Sausos šūnu gabalus ar bišu maizi liek saldētavā. Sasalis vasks kļūst trausls. Kad to izņem no saldētavas, vasku ērti atsijāt uz stropos lietojamā māšu sieta.

Ved bites ganos

Daļa saražotā medus ir meža ziedu, kas vākts vietā, kur tuvumā nav lielo lauksaimniecību lauku.

Taču lielāks pieprasījums ir pēc monoflorā medus. Lai tiktu pie liepziedu medus, bitenieki ved bites ganībās uz Rīgu. Turklāt parkos ir gan puķes, gan dažādi ziedoši koki, piemēram, kastaņas, kas medum piešķir neparastus garšas toņus.

Pilsētas medus ir tīrāks pat par laukos vākto, liecina šā produkta analīzes. Turklāt bites putekļus vai ko citu kaitīgu stropā nenes.

Pļavā un mežā, kur ir liela augu dažādība, monofloro medu ir grūti ievākt. Taču, sekojot dabā notiekošajam, iespējams notvert aveņu medus nešanas brīdi. Par aveņu ziedēšanas sākšanos liecina fakts, kad bites sāk vairumā nest pelēkus ziedputekšņus. Tad ir laiks uzlikt medus telpu.

Medus suflē

Medus suflē ir veselīgs našķis, ko ēst tāpat pa karotītei vai pie pankūkām.

Rāmritu veiksmes produkts, kas saņēmis arī daudzas godalgas, ir medus suflē. Līdzīgus produktus gatavo arī citi biškopji, taču Otto Lodiņa medum ir īpaši tīkama konsistence un neparastas piedevas: vīgrieze, Damaskas roze, dažādas sublimētas ogas.

Sevišķi populārs un iedarbīgs vīrusu laikā ir medus ar propolisa un kurkumas piedevu.

Tapšanas knifi un nianses ir firmas noslēpums, taču suflē līdzīgu putoto medu var pagatavot arī mājas apstākļos.

Vienkāršots variants – mīkstam (atsildītam) medum pievieno augu pulverus vai aromātiskus, miltos saberztus augus. Medu spēcīgi maisa ar koka karoti vai putojamo lāpstiņu. Virtuves mikseris šim procesam nederēs. Putoto medu ar piedevām ieteicams pagatavot nelielos daudzumos, jo, ilgstoši glabājot, tas var sarūgt.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.