Izsenis lēcas izmanto kā gaļas aizstājējas. Atšķirībā no gaļas organisms tās ļoti viegli pārstrādā, turklāt ir uzturvielām bagātas. Veģetāriešu ēdienkartē tās ir trešās rindā pēc pākšaugiem un riekstiem. Lēcas satur daudz šķiedrvielu un ir izcils B9 vitamīna (folijskābes) un minerālvielu (dzelzs, fosfora, cinka, kālija) avots.

Reklāma

Lēcu un sakņu sautējums

Sastāvdaļas

  • 100 g sarkano lēcu
  • 500 g kartupeļu
  • 4 burkāni
  • 2 pastinaki
  • 2 ķiploka daiviņas
  • sīpols
  • 1 l dārzeņu buljona
  • 2 ēdamkarotes karija pastas vai pulvera
  • svaigs koriandrs

Pagatavošana

Vispirms pannā apcep dārzeņus – smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku spiedē izspiestas ķiploka daiviņas. Cep maisot, līdz ķiploki caurspīdīgi (3–4 minūtes). Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, ripiņās sagrieztus burkānus, rupji sagrieztus pastinakus. 

Pieber lēcas un maisot apcep visu 5–7 minūtes. 

Pievieno garšvielas – karija pastu vai pulveri. Pielej buljonu un uzvāra. Samazina liesmu, uzliek katlam vāku un vāra 20 minūtes, kamēr viss sabiezējis.

Pirms pasniegšanas iemaisa sasmalcinātu svaigo koriandru.

Garšos ar bezpiedevu jogurtu vai krējumu.

Lēcas.

Zini!

  • Pelēkās, melnās, zaļās lēcas vārās ilgāk nekā sarkanās. Lēcām sāli pieber vārīšanas beigās, jo sāls padara cietākus to apvalkus. Tās labi garšo saceptas ar sīpoliem, ķiplokiem, bekonu.
  • Sarkanās lēcas izvārās ātri un izšķīst, tāpēc tās der kā zupu iebiezinātājs. Tās zupai pievieno pašās beigās vai arī izvāra atsevišķi un pieliek zupas šķīvī.
  • Aukstā laikā zupai ieteicams pievienot sildošas garšvielas: ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņas, čili, melnos piparus, diļļu sēklas, kumīnu, sinepju sēklas.
Lēcas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.