Rozmarīns ir viens no piemērotākajiem garšaugiem, ko var izmantot, lai pagatavotu aromātiskas eļļas un etiķus.

Sastāvdaļas

  • 500 ml olīveļļas

  • 2–3 rozmarīna zariņi

  • 1 svaiga sarkanā čili pāksts

  • 3 ķiploka daiviņas

  • 5 smaržīgo piparu graudi


Noskalotus un nosusinātus rozmarīna zariņus ievieto pudelē, pievieno ripiņās sagrieztu čili un notīrītas ķiploka daiviņas, pieber piparus un pielej eļļu. 

Pudeli aizkorķē un noliek tumšā vietā, lai ievelkas vismaz divas nedēļas. 

Pēc tam eļļu izkāš un pārlej citā traukā.


Izmanto gaļas ieziešanai pirms un pēc cepšanas vai grilēšanas, papildina salātu mērces, dārzeņu zupas un sautējumus.


Ar rozmarīnu un čili bagātināta eļļa
.

Padomi


  • Rozmarīns vislabāk sader ar timiānu, ķiplokiem, citronu un ingveru.

  • Rozmarīns jālieto 
piesardzīgi, jo ēdiena 
vārīšanas laikā tā garša un aromāts pastiprinās.

  • Ja rozmarīnu pievieno par daudz, ēdiens garšos pēc skujām.

  • Ja lieto no kātiņiem nobraucītas rozmarīna lapiņas, tās rupji sakapā un pievieno ēdienam vārīšanas beigās.

  • Kaltētu rozmarīnu nav ieteicams uzglabāt ilgāk par trim četriem mēnešiem, jo tad labās īpašības zūd.

  • Svaigus rozmarīna zariņus var ietīt virtuves papīra dvielī, kas samitrināts aukstā ūdenī, tad ietīt folijā un uzglabāt ledusskapī vairākas dienas vai pat nedēļu.

  • Lai izkaltētu svaigus rozmarīna zariņus, tos sasien saišķītī un pakarina sausā, siltā, labi vēdināmā telpā.

  • Kaltētas lapiņas garšo labāk, ja pirms lietošanas tās saspaida.

Rozmarīns ne vien vizuāli atgādina egles zariņu, bet arī tā aromāts un garša sasaucas ar skujām un sveķiem raksturīgo aromātu un garšu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.