Light rain 7.1 °C
S. 17.11
Hugo, Uga, Uģis
SEKO MUMS
Reklāma
"Praktiskais Latvietis" galvenā redaktore Sandra Ruska (vide – kokaudzētava Baltezers).
"Praktiskais Latvietis" galvenā redaktore Sandra Ruska (vide – kokaudzētava Baltezers).
Foto: Matīss Markovskis / Latvijas Mediji

Tāpat kā vasarā, arī rudenī var atrast daudz dažādu iespēju, kā izbaudīt šo krāsaino gadalaiku. Vieni dodas pārgājienos, priecādamies par koku košo lapu rotu, citi čakli darbojas dārzā, to sagatavodami ziemai un darinādami dažādus dekorus telpu rotāšanai, bet vēl citi palutina sevi ar gardiem, rudenim raksturīgiem ēdieniem.

Reklāma

Tieši tāpat arī mēs, žurnāla veidotāji, rudeni izbaudām ļoti atšķirīgi, lai pirms ilgās ziemas rastu prieku un sasmeltos sauli.

Sandra Ruska, galvenā redaktore

Rudens ar savu šarmu

"Praktiskais Latvietis" galvenā redaktore Sandra Ruska (vide – kokaudzētava Baltezers).

Lai gan man kā dārzniecei jau agri pavasarī domas raisās tikai ap sēšanas darbiem vien, mīļāks man tomēr ir rudens. Lai arī krāsaino lapu laiks nav ilgs, to cenšos izbaudīt pēc iespējas pilnīgāk. Manā dārzā ir daudz dažādu sugu koki, to skaitā korķkoki, kas pamanās nodzeltēt paši pirmie, valriekstkoki ar savām milzu lapām, sarkanozoli... Un kur vēl rudenim raksturīgās gājputnu klaigas un mārtiņrožu rūgtenais aromāts...

Rudens man ir atskaites punkts, kad var atskatīties uz vasarā paveikto un izvērtēt, ko nākamajā gadā vajadzētu darīt citādi. Ik rudeni ar gandarījumu un bažām, kas to visu apēdīs, pārlūkoju pagrabu. Lai cik ļoti vasarā censtos sevi ierobežot krājumu gatavošanā, tas joprojām man gaužām slikti padodas.

Man rudens sākas, kad vasaras podu puķes tiek nomainītas pret rudens/ziemas puķēm. 

Augu kompozīcija.

Lai kāda būtu augu kompozīcija, pēdējos gados priekšroku dodu purpurviršiem. Iesākumā izvēlējos arī citus viršus, bet noziedējuši tie ātri zaudē savu pievilcību. Lai stādījums nebūtu tik vienmuļš, klāt piestādu kādu graudzāļu ceriņu vai heihēras, kuru lapas īpaši nebēdā par zemajām ziemas temperatūrām.

Lai paildzinātu vasaras sajūtu, pirms salnām sagriežu hortenziju ziedkopas, no kurām tiek darināts sienas vainags. Bet grīdas vāzē gozēties gods tiek divus metrus garajām molīnijām. Tā ir iespēja kaut nedaudz ilgāk papriecāties par augu skaistumu...

Sūrā un saldā balanss

Madara Briede, žurnāliste

Rudens nav mans mīļākais gadalaiks, tomēr jāatzīst – tas nenoliedzami vajadzīgs balansam un cikliskumam. Ik rudeni manī ielaužas saldsērīgā sajūta par aizgājušo vasaru un iesoļošanu tumsā.

Madara Briede.

Tomēr rudenim piestāv sūrums, jo tas arī smaržo un garšo tā rūgteni, sūri, spirgti. Mārtiņrozes, pīlādži, brūklenes, dzērvenes, cidonijas – smaržas un garšas, kuru šajā laikā kārojas un kuras arī uzmundrina. Rudens mēnešos parasti top rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm vai brūklenēm, kas ne vien pēc garšas, bet arī krāsas labi sader ar rudeni, tas piestāv Latvijai un tās dzimšanas dienai dziļi rudenī.

Rupjmaizes kārtojums.

Rupjmaizes kārtojums

  • 200–250 g rupjmaizes
  • 40 g cukura maizes apcepšanai
  • 60 g sviesta
  • 300 ml saldā krējuma
  • 50 g cukura putukrējumam
  • ap 200 g sablenderētu brūkleņu vai dzērveņu ar cukuru (var izmantot ievārījumu)
  • pa šķipsnai vaniļas cukurs, kanēlis, sāls

Rupjmaizi sarīvē vai sīki sadrupina, sajauc ar cukuru un apcep uz pannas sviestā. Liek uz šķīvja atdzist.

Saldo krējumu ar cukuru, šķipsnu sāls un vaniļas cukura saputo putukrējumā.

Deserta trauciņos, stikla glāzēs vai burciņās liek kārtām putukrējumu, rupjmaizi, ogu masu. Ja tīk, starp kārtām var uzkaisīt kanēli. Ja ir pacietība, ļauj savilkties garšām, uz pāris stundām ieliekot ledusskapī. Bet tiem, kas nevar nociesties, – kārtojums ir ļoti baudāms arī tūlīt pēc pagatavošanas, kamēr rupjmaizes kārta vēl kraukšķīga un irdena.

Reklāma
Reklāma

Izrotāt rudeni

Elīna Kondrāte, galevenās redaktores vietniece

Rudens nu reiz ir tas gadalaiks, par kuru droši varu teikt – dievinu. Tajā ir tik daudz skaista: noslēpumainie miglas vāli, burvīgās dālijas un krizantēmu bumbas, viršu klājumi mežos, rudens lapas ar to krāsām un smaržām, debesis, kādas ir tikai rudenī. 

Elīna Kondrāte.

Turklāt rudens mēdz būt tik dažāds. Atceraties – pērn tas pārsteidza ar sniegu, kad kokos vēl turējās lapas, bet šogad rudens sākums bija ekselents – teju līdz septembra vidum varēja baudīt ūdens priekus.

Lai saglabātu dzīvesprieku, enerģiju un izbaudītu rudens garšu, kad ārā kļūst vēss un tumšs, par pārbaudītām esmu atzinusi divas receptes: pēc iespējas vairāk doties ārā dienas gaišajā laikā un rudenīgas vēsmas ienest arī mājā.

Rudens ir lielisks laiks, lai dotos pastaigās un pārgājienos. Jā, ir grūtāk saņemties, kad vairs nav tik silts. Taču kāds pēc tam ir gandarījums! Ja negribas nekur iet, saulainās dienas ir kā radītas lapu grābšanai vai lai izdarītu kādu darbu piemājas saimniecībā, kas ticis atlikts visu vasaru. Silta tēja, kakao ar putukrējuma cepurīti vai kafija ar kreptīgākām garšvielām pēc rosīšanās ārā būs tieši laikā.

Savukārt mājās rudens pelēcīti jau vairākus gadus esmu ieradusi atsvaidzināt ar krāsainiem sezonāliem dekoriem: rudenīgiem trauku dvielīšiem, krūzītēm, gaismiņu virtenēm. Tas nebūt nav dārgi, turklāt pietiks vien ar dažiem dekoriem, un pēc sezonas tos var noglabāt, lai nākamgad lietotu atkal. 

Augu kompozīcija.

Tomēr visskaistākās ir rudenīgas augu kastes – tās var novietot gan dārzā, gan istabā uz palodzes. Ar augu daudzumu nevajag pārspīlēt. Pilnīgi pietiks ar diviem līdz četriem augiem. Kastē vai podā ar augsni var iestādīt, piemēram, virsi, ciklamenu un dekoratīvo kāpostu. Vēl ielikt kādu dekoru: ķirbīti, sēnīti. Kompozīcija gatava. Taču svarīgi neaizmirst – arī šie augi jālaista, īpaši, ja novietoti istabā.

Rasainie vēsie rīti un konservēšanas laiks

Ingrīda Neusa-Luca, žurnāliste

Manu rudens sajūtu veido vairāku lietu kopums, bez kā šis gadalaiks nebūtu iedomājams. Tie noteikti ir vēsie miglas tītie rīti, kad saulīte ilgāk kavējas aiz mākoņiem un nesteidzas apžāvēt rasaino zāli. 

Reklāma
Reklāma
Ingrīda Neusa-Luca.

Kad pirmie saules stari beidzot nokļuvuši līdz zemei, rasas lāses zirnekļu tīmekļos krūmu zaros atmirdz kā spoži, sīki dimantiņi. Dažkārt dienvidū vēl ir gluži silts, bet, izejot dārzā, gaisā jau var sajust īpašo rudens smaržu – kaut kas no nobirušām koku lapām, uzartās valgās zemes, dālijām un ābolu klājiena zem vecajām ābelēm. Brīdī, kad virs galvas sasaucoties pārlaižas dzērvju kāsis, vienmēr gribas apturēt laiku, lai vēl nedaudz pakavētos aizejošajā vasarā.

Taču manai rudens sajūtai piemīt arī praktiskā puse. Tā ir ikgadēja neapturama vēlme izaudzēto ogu, augļu un dārzeņu ražu ietilpināt lielākās vai mazākās burciņās. Jau no vasaras vidus top gardi ievārījumi, sīrupi un kompoti, bet rudenī marinēti gurķīši, tomātu sula, lečo un citi dažādi konservējumi. Tikai tad, kad pagraba plauktos sāk trūkt vietas, var mierīgu sirdi gaidīt ziemu. Viena no receptēm mūsu ģimenē ir īpaši iecienīta – tie ir kabaču un biešu salāti.

Kabaču un biešu salāti ziemai.

Kabaču un biešu salāti ziemai

  • 1,5 kg vārītu biešu
  • 1,5 kg kabaču
  • 1 kg sīpolu
  • 1 glāze cukura
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 1 glāze etiķa
  • pusglāze eļļas

Dārzeņus sagriež nelielos gabaliņos, pievieno pārējās sastāvdaļas un ļauj ievilkties divas stundas. Pēc tam vāra 30–40 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pilda burkās un aizvāko. Labu apetīti!

Tilts starp vasaru un ziemu

Māra Lapsa, žurnāliste

Rudens ir pārmijnieks, kas piebremzē vasaras trauksmaino skrējienu un pieradina pie domas, ka ziema būs gara un diezgan vienmuļa. 

Māra Lapsa.

Rudens ir smaržu un krāsu bagāts. Rudenī varam izvērtēt, cik bagāta ir raža ne vien dārzā, bet arī kādas dabas veltes varam gūt mežā. Rudenī kļūstam apcerīgāki un mierīgāki, nav vairs tās trauksmes kā vasarā, kad gribas daudz pagūt, redzēt, piedzīvot un apbrīnot. Rudenī gluži kā dzīves pieredzējis vīrs saprotam, ka gadam taču ir divpadsmit mēnešu, tāpēc nav jāskrien pa galvu, pa kaklu.

Kaut rudens ir tāds kā gada bilances apkopošanas un arī manas dzimšanas dienas mēnesis, šis gadalaiks nav man tuvākais. Manējais ir pavasaris, kad daba mostas, smaržo tikko uzarts lauks, acis priecē bērzu lapu maigais zaļums, sniegpulkstenīšu un vizbulīšu ziedu krāšņums, putnu skaļās balsis. Tad mēs mostamies kopā ar dabu – gaidu un cerību pilni.

Rudens drūmums paliek aiz loga

Jānis Siliņš, žurnālists

Vakaros, kad agrāk satumst un telpa jāizgaismo, mainās arī rutīna. Nedēļas nogales pavadu mājās, uzaicinot ciemos draugus vakariņās un uz galda spēļu vakariem, aromātisku sveču gaisotnē tumšais gada periods šķietami paskrien daudz ātrāk.

Jānis Siliņš.

Rudenī, atgriežoties mājās no ikdienas darbiem, prātu pārņem vēlme iedzert karstu tēju un uzēst siltu zupu. Sākoties drēgnajam laikam, vismaz reizi nedēļā vāru kādu zupu. Ja diena bijusi noslogota, mēdzu gatavot slinkāk – sastāvdaļas sametot katliņā.

Viena no rudens garšām – ķirbju krēmzupa – top diezgan bieži. Manās mājās ķirbis paredzēts tikai ēšanai – nebojāju labu mantu ar neizskatīgi gravētu smaidu un ieliktu sveci. Lai nelaistu ķirbi zudībā, katls sanāk diezgan pilns, tāpēc pārpalikušo ielieku saldētavā – pavisam slinkām dienām.

Slinkā ķirbju krēmzupa.

Slinkā ķirbju krēmzupa

  • 500 g sviesta ķirbja
  • 5 vidēja lieluma kartupeļi
  • 2 lieli burkāni
  • 1 vidēji liels sarkanais sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • saldētu dārzeņu maisījums
  • 1 vistas un 1 liellopa buljona kubiņš
  • pustējkarote asās paprikas pastas
  • 1 kārbiņa kausētā siera
  • garšvielas: sāls, pipari, Persilāde, ķiplokpipari, asā paprika

Ķirbi nomizo, attīra no sēklotnes un sagriež. Notīrītus burkānus un kartupeļus sagriež vienādos gabaliņos. Sagriež sīpolu. Pievieno dārzeņu maisījumu un sasmalcinātu ķiploku. Buljona kubiņus un pārējās sastāvdaļas liek katlā, vāra, līdz dārzeņi mīksti. Atdzesētu zupu sablendē. Pievieno kausēto sieru un paprikas pastu, vēlreiz sablendē. Pasniedz ar apceptām sezama un saulespuķu sēklām un balzametiķi.

Abonē šeit

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
DĀRZS DABA
Reklāma