Ķīselim ir bērnības garša, jo tas, ko māmuļa vārīja, bija brīnišķigs. Mūsmājās brīvdienu ēdiens bija biezais žāvētu augļu ķīselis ar pienu. Piebriedušas rozīnes! Zinu, ka daudzi noskurinās nepatikā, tomēr tas ir un būs viens no nostalģijas apvītajiem desertiem.

Žāvētu augļu ķīselis

  • 100–200 g žāvētu augļu
  • 500 ml ūdens
  • 30 g kartupeļu cietes

Augļus noskalo, pārlej ar ūdeni un atstāj dažas stundas, lai tie uzbriest. Liek verdošā ūdenī un vāra, līdz augļi mīksti. Kartupeļu cieti izšķīdina nelielā auksta ūdens daudzumā. Maisot pielej žāvētajiem augļiem.

Ja ir diēta, ēd tāpat vai ar pienu, bet, ja gribas vairāk salduma un treknuma – ar putukrējumu.

Pieredze ķīseļu gatavošanā

  • Ja vienam litram šķidruma pievieno 3–4 ēdamkarotes kartupeļu cietes, ķīselis būs biezāks, ja 1–2 ēdamkarotes, ķīselis būs šķidrāks.
  • Kartupeļu cieti iemaisa aukstā ūdenī un tad lej klāt uzvārītajai ogu zupai, lēni un rūpīgi izmaisot. Uzvāra.
  • Ilgi maisīt un vārīt ķīseli nevajag, jo tad tā konsistence kļūst staipīga.
  • Lieliska ogu zupa sanāk, ja gatavam ķīselim pievieno svaigas ogas.
  • Biezo ķīseli ēd ar pienu, vaniļas mērci, putukrējumu. Bet plānākam ķīselim piestāvēs buberts, klimpas, auksta mannas vai salda rīsu putra, grauzdētu auzu pārslu, šokolādes krēms, saldā biezpiena masa.
Ķīselis.

Der zināt

  • Kartupeļu cietes mērvienības:
  • 1 tējkarote – 3 grami
  • 1 ēdamkarote – 11 gramu
  • 1 glāze – 190 gramu

Padoms

Praktiskās latvietes dabā ir neko nemest ārā un, revidējot pieliekamo, kad atrasta pagājušā gada ievārījuma burka, gribas to racionāli izmantot. Viens no variantiem ir uzvārīt ķīseli: pielej ūdeni, piešauj mazliet cukura, uzvāra un iemaisa kartupeļu miltus. Vairāk vai mazāk – būs biezāks vai plānāks.