Viens no klasiskiem sātīgajiem pusdienu ēdieniem, dažādojams ne tikai ar burkāniem, bet arī ar jebkuriem citiem dārzeņiem. Klāt - skābēti gurķīši vai kirštomātiņi.

Kartupeļu– maltās gaļas sacepums

  • 1 kg kartupeļu
  • 500 g maltās gaļa pēc izvēles
  • 4 lieli burkāni
  • 1 liels sīpols
  • 200 g siera
  • 2 olas
  • 200 ml saldā krējuma
  • sāls, pipari
  • muskatrieksts
  • eļļa cepšanai

Kartupeļus nomizo un izvāra. Kamēr kartupeļi vārās, nomizo sīpolu un sasmalcina gabaliņos, kādi patīk. Burkānus nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, burkānus un malto gaļu. Pievieno garšvielas pēc izvēles.

Jau atdzisušus kartupeļus sagriež šķēlēs. Tās kārto labi ietaukotā cepampannā. 

Uz kartupeļu kārtas liek sacepto gaļu ar burkāniem un sīpoliem. Atkārto vairākas reizes.

Bļodiņā olu sajauc ar saldo krējumu un garšvielām, masu pārlej kārtojumam. Cep cepeškrāsnī 30 minūtes, pārkaisa ar sarīvētu sieru un turpina cept, līdz tas izkusis un apbrūnējis. Sacepumu izņem no cepeškrāsns un pāris minūšu atpūtina.

Pasniedz ar skābētiem gurķiem vai mazajiem ķirštomātiņiem.

Padomi - lai jebkurš sacepums labāk izdotos:

  • Lai sacepumu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.
  • Dziļas veidnes piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.
  • Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks būs cepšanas laiks.
  • Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.
  • Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.
  • Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem. Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.
  • Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili. Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.
  • Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.