Piedāvājam trīs rudenīgas receptes no trīs māsu - Lienes Pommeres, Laumas Jokstes un Lāsmas Pommeres ēdiena gatavošanas bloga "3Muskatrieksti". Blogs radies pandēmijas laikā, kad māsas sapratušas - gribas dalīties ar to, kas pašām padodas labi, lieliski vai pat izcili, lai mudinātu citus vairāk gatavot mājās.
Parasti rosīšanās pie plīts notiek pie kādas māsas, ēdiena degustēšanā un vērtēšanā piedaloties arī citiem ģimenes locekļiem. Māsu vaļasprieks vieno arī ģimeni. “Tiekamies vismaz reizi mēnesī nedēļas nogalē. Tad visa diena paiet, gatavojot vairākus ēdienus, ko ievietot blogā,” atklāj Liene. “Izbrīvēt laiku nav viegli, jo esam ļoti nodarbinātas savā pamatdarbā.”
Receptes
Sviesta pupiņas ar gailenēm un bekonu
Sastāvdaļas
- 700 g sviesta pupiņu
- 300–400 g gaileņu
- 300 g plānā brokastu bekona
- 20 g sviesta
- 2 saldie sīpoli (var izmantot parastos)
- 1 ķiploka daiviņa
- saišķītis diļļu
- svaigi malti melnie pipari
- sāls
Pagatavošana
Sviesta pupiņas nomazgā, pākstīm nogriež abus galiņus un vāra ūdenī, kam pievienota šķipsniņa sāls, kamēr pupiņas gatavas (~20 minūtes).
Gailenes rūpīgi notīra vai nomazgā zem tekoša ūdens. Lielākās sēnes saplucina ar rokām mazākos gabaliņos. Liek uz sausas pannas, jo no sēnēm izdalīsies daudz ūdens. Ļauj tām sautēties savā sulā.
Kad viss šķidrums iztvaikojis, pannā liek piciņu sviesta un gailenes strauji apcep, lai kļūst nedaudz kraukšķīgas.
Noņem no pannas un atliek malā.
Bekonu sagriež gabaliņos un apcep uz pannas. Noņem no pannas un atliek malā, bet iztecējušos tauciņus atstāj pannā.
Sīpolus nomizo un sagriež ripiņās, tad kopā ar rīvētu ķiploka daiviņu apcep bekona taukos, līdz mīksti. Taupot laiku, visas sastāvdaļas var cept kopā, nevis atsevišķi, uz pannas liekot pēc tam, kad šķidrums no gailenēm iztvaikojis.
Beigās pievieno izvārītas un nokāstas sviesta pupiņas, visu samaisa un uzkarsē. Uzbārsta sāli un piparus pēc garšas.
Gatavo ēdienu bagātīgi pārkaisa ar sakapātām dillēm.
Ēdiena sastāvdaļu proporcijas droši drīkst mainīt un pievienot vairāk tā, kas labāk garšo.
Ceptu baklažānu salāti ar gurķu–jogurta mērci
Sastāvdaļas
- 2 vidēja izmēra baklažāni
- 300 g ķirštomātu
- 1 garais gurķis
- 100 g salātu maisījuma (rukola, salātu baldriņš u.c.)
- 2 ķiploka daiviņas
- 300 g grieķu jogurta
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- pustējkarote baltā balzametiķa
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- pustējkarote kumīna sēklu
- šķipsniņa sāls
- 3–4 ēdamkarotes vīnogu kauliņu vai citas neitrālas eļļas (baklažānu cepšanai)
Pagatavošana
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 oC. Baklažānus sagriež gabaliņos, apslaka ar vīnogu kauliņu eļļu, apkaisa ar sāli un cep cepeškrāsnī 25 minūtes vai kamēr mīksti. Aptuveni 15 minūtes pēc cepšanas baklažānus apmaisa un pārbauda, vai nevajag vēl mazliet eļļas. Ja izskatās apžuvuši, pielej eļļu – baklažāniem jābūt zeltainiem un mīkstiem. Kad izcepti, atdzesē.
Gurķi sarīvē uz vidēji smalkas rīves, mazliet apsāla un sietā notecina lieko sulu, kārtīgi nospiežot. Tas nepieciešams, lai mērce nekļūtu ūdeņaina.
Bļodā sajauc jogurtu ar sarīvēto gurķi, citrona sulu, sāli, grauzdētām un samaltām kumīna sēklām un caur spiedi izspiestām ķiploka daiviņām.