Piedāvājam trīs rudenīgas receptes no trīs māsu - Lienes Pommeres, Laumas Jokstes un Lāsmas Pommeres ēdiena gatavošanas bloga "3Muskatrieksti". Blogs radies pandēmijas laikā, kad māsas sapratušas - gribas dalīties ar to, kas pašām padodas labi, lieliski vai pat izcili, lai mudinātu citus vairāk gatavot mājās.

Parasti rosīšanās pie plīts notiek pie kādas māsas, ēdiena degustēšanā un vērtēšanā piedaloties arī citiem ģimenes locekļiem. Māsu vaļasprieks vieno arī ģimeni. “Tiekamies vismaz reizi mēnesī nedēļas nogalē. Tad visa diena paiet, gatavojot vairākus ēdienus, ko ievietot blogā,” atklāj Liene. “Izbrīvēt laiku nav viegli, jo esam ļoti nodarbinātas savā pamatdarbā.”

Receptes

Māsu bloga zīmols.

Sviesta pupiņas ar gailenēm un bekonu

Sviesta pupiņas ar gailenēm un bekonu.

Sastāvdaļas

  • 700 g sviesta pupiņu
  • 300–400 g gaileņu
  • 300 g plānā brokastu bekona
  • 20 g sviesta
  • 2 saldie sīpoli (var izmantot parastos)
  • 1 ķiploka daiviņa
  • saišķītis diļļu
  • svaigi malti melnie pipari
  • sāls

Pagatavošana

Sviesta pupiņas nomazgā, pākstīm nogriež abus galiņus un vāra ūdenī, kam pievienota šķipsniņa sāls, kamēr pupiņas gatavas (~20 minūtes).

Gailenes rūpīgi notīra vai nomazgā zem tekoša ūdens. Lielākās sēnes saplucina ar rokām mazākos gabaliņos. Liek uz sausas pannas, jo no sēnēm izdalīsies daudz ūdens. Ļauj tām sautēties savā sulā. 

Kad viss šķidrums iztvaikojis, pannā liek piciņu sviesta un gailenes strauji apcep, lai kļūst nedaudz kraukšķīgas. 

Noņem no pannas un atliek malā.

Bekonu sagriež gabaliņos un apcep uz pannas. Noņem no pannas un atliek malā, bet iztecējušos tauciņus atstāj pannā.

Sīpolus nomizo un sagriež ripiņās, tad kopā ar rīvētu ķiploka daiviņu apcep bekona taukos, līdz mīksti. Taupot laiku, visas sastāvdaļas var cept kopā, nevis atsevišķi, uz pannas liekot pēc tam, kad šķidrums no gailenēm iztvaikojis.

Beigās pievieno izvārītas un nokāstas sviesta pupiņas, visu samaisa un uzkarsē. Uzbārsta sāli un piparus pēc garšas.

Gatavo ēdienu bagātīgi pārkaisa ar sakapātām dillēm.

Ēdiena sastāvdaļu proporcijas droši drīkst mainīt un pievienot vairāk tā, kas labāk garšo.

Ceptu baklažānu salāti ar gurķu–jogurta mērci

Ceptu baklažānu salāti ar gurķu–jogurta mērci.

Sastāvdaļas

  • 2 vidēja izmēra baklažāni
  • 300 g ķirštomātu
  • 1 garais gurķis
  • 100 g salātu maisījuma (rukola, salātu baldriņš u.c.)
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 300 g grieķu jogurta
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • pustējkarote baltā balzametiķa
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • pustējkarote kumīna sēklu
  • šķipsniņa sāls
  • 3–4 ēdamkarotes vīnogu kauliņu vai citas neitrālas eļļas (baklažānu cepšanai)

Pagatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 oC. Baklažānus sagriež gabaliņos, apslaka ar vīnogu kauliņu eļļu, apkaisa ar sāli un cep cepeškrāsnī 25 minūtes vai kamēr mīksti. Aptuveni 15 minūtes pēc cepšanas baklažānus apmaisa un pārbauda, vai nevajag vēl mazliet eļļas. Ja izskatās apžuvuši, pielej eļļu – baklažāniem jābūt zeltainiem un mīkstiem. Kad izcepti, atdzesē.

Gurķi sarīvē uz vidēji smalkas rīves, mazliet apsāla un sietā notecina lieko sulu, kārtīgi nospiežot. Tas nepieciešams, lai mērce nekļūtu ūdeņaina.

Bļodā sajauc jogurtu ar sarīvēto gurķi, citrona sulu, sāli, grauzdētām un samaltām kumīna sēklām un caur spiedi izspiestām ķiploka daiviņām.

Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm. Bļodā sajauc olīveļļu ar balto balzametiķi, pieber ķirštomātiņus, sāli un ļauj dažas minūtes iemarinēties. Tad pievieno salātu maisījumu un ļoti maigi apmaisa.

Uz servējamā šķīvja vienmērīgi klāj jogurta mērci, pa virsu kārto baklažānus, tomātu un salātu maisījumu. Nobeigumā, ja vēlas, baklažānu salātus var pārkaisīt ar sāli, pārslacīt ar olīveļļu un citrona sulu.

Šie salāti lieliski sader ar grilētu gaļu, tos var baudīt arī ar pitas maizi.

Ziedkāpostu rīsi ar dārzeņiem un vistu

Ziedkāpostu rīsi ar dārzeņiem un vistu.

Sastāvdaļas

  • 1 neliels ziedkāposts
  • 1 neliels burkāns
  • 1 mazs puravs
  • pusglāze saldētu zaļo zirnīšu
  • pusglāze saldētu zaļo pākšu pupiņu
  • 1 neliela vistas fileja
  • mazs saišķītis lociņu
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 tējkarote sojas mērces
  • pustējkarote svaigi maltu melno piparu
  • 2 ēdamkarotes eļļas cepšanai (vai 1 ēdamkarote sviesta)
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana

Lai pagatavotu ziedkāpostu rīsus, vispirms ziedkāpostu sarīvē ar dārzeņu rokas rīvi (var arī izmantot virtuves kombainu ar dārzeņu rīves uzgali vai asmeni). Konsistencei jābūt nedaudz rupjākai nekā baltajiem rīsiem.

Vistas fileju sagriež strēmelītēs, uzbārsta nedaudz sāls un apcep aptuveni 2 minūtes (nedrīkst pārcept, jo tad gaļa kļūst sausa!). Noņem no pannas.

Burkānu nomizo un sagriež mazos kubiņos. Puravu rūpīgi nomazgā un sagriež ripiņās.

Dziļā pannā uzkarsē eļļu, viegli apcep burkānus, līdz tie zeltaini un pusmīksti. Ja pēc 4–5 minūtēm burkāni joprojām ir cieti, pannā ielej dažas karotes ūdens, uzliek vāku un dažas minūtes pasautē.

Kad burkāni pusmīksti, pievieno puravus un pākšu pupiņas, uzbārsta sāli un piparus. Maisot apcep aptuveni 5 minūtes, līdz burkāni un pupiņas ir stingras, bet ne cietas.

Dārzeņiem pievieno sasmalcināto ziedkāpostu. Ik pa laikam apmaisot, visu sautē aptuveni 10 minūtes, līdz ziedkāpostu rīsi ir pusmīksti un saglabājuši formu. Rīsu gatavošanas pēdējās minūtēs pieber zaļos zirnīšus un visu kopā karsē 2 minūtes. Visbeidzot iemaisa vistas fileju, sojas mērci un karsē pusminūti – tikai tik ilgi, līdz gaļa uzkarst.

Pasniedzot dāsni uzbārsta lociņus.

Ziedkāpostu rīsi ir lieliska alternatīva ar ogļhidrātiem bagātajiem graudaugiem. Tie ir veselīgi un garšīgi, satur ievērojami mazāk kaloriju nekā klasiskie rīsi vai citi graudaugi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.