Pagatavot tā, lai pāri nepaliktu nekas! Turpinām tēmu par to, kā izmantot meža dzīvnieku no tā deguna līdz astei.
Stirna noteikti nav pateicīgākais dzīvnieks no gaļas ieguves viedokļa. Nereti dzirdēts, ka no stirnas izmantojamas vien karbonādes, mazā sirsniņa un akniņa. Zaķīši stirnai jau pavisam mazi, savukārt no pakaļkājām tikai maltā gaļa vai vasaras sezonā šašliks, bet, lai pagatavotu osso bucco no priekškājām, kuram tad ir tik daudz brīvā laika, lai ar to čakarētos! Nekā nebija, vasara beigusies, tāpēc šodien ķeramies pie stirnas pakaļkājām, kuras smuki atkaulojam un atplēvojam, iegūstam skaistus gaļas gabalus, no kuriem pagatavosim sulīgu Stir-Fry variāciju.
Sastāvdaļas
Stirnas karbonādes pagatavošanai:
- Gaļa no stirnas pakaļkājas
- 1 sīpols
- 1 sarkanā paprika
- 1 dzeltenā paprika
- 1 burkāns
- Rīsi (lai maltīte sātīgāka)
- Sojas mērce
- 2 palielas ķiploka daiviņas
- 1/2 tējkarotes sasmalcināta ingvera
- 1 ēdamkarote medus
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana
Stir-Fry ir ēdiena gatavošanas paņēmiens, kas populārs Āzijā. Tā pamatdoma ir sākotnēji vienādās strēmelītēs sagriezt visus ingredientus, pēc tam apcept tos uz lielas uguns vokpannā, nepārtraukti maisot.
Ņemot vērā, ka ingredienti tiek gatavoti uz lielas uguns, to cepšanas laikā nebūs brīva brīža, lai paralēli kaut ko vēl grieztu. Tāpēc visas sastāvdaļas smalkās strēmelītēs jāsagriež jau iepriekš.
Ēdiens jāpagatavo vokpannā. Pannas īpatnība ir tāda, ka tās dibenā saglabājas augsta temperatūra, tātad vienlaikus nevar gatavot lielu daudzumu produktu, jo gluži vienkārši tas pannai liks ātrāk atdzist un netiks panākts vēlamais cepšanas rezultāts.
Cepšanai labāk izmantot rafinētu augu eļļu. Tā kā ēdiens tiek gatavots augstā cepšanas temperatūrā, tad olīveļļa tam noteikti nederēs, jo visi tās noderīgie komponenti augstajā temperatūrā tūlīt izzudīs. Vispiemērotākā būs parastā saulespuķu rafinētā eļļa.
Augsta temperatūra sekmē ātru pagatavošanu, tāpēc maisīšanai ir liela nozīme, lai ēdiens nepiedegtu. Svarīgi koncentrēt uzmanību!
Sākumā pannā apcep gaļu, to pagatavo līdz 3/4 gatavībai, tad to noņem no pannas. Tad pannā apcep dārzeņus līdz tādam pašam gatavības līmenim un pannā pievieno iepriekš apcepto gaļu.
Visbeidzot vokpannā pievieno iepriekš pagatavoto mērci – sojas mērce, medus, sasmalcināts ingvers un ķiploks (var pievienot arī sezama sēkliņas), izteiksmīgākai garšai var pievienot kādu pilienu zivju vai austeru mērces. Savukārt, ja mērci gribas tumīgāku, tajā var iejaukt ūdenī izšķīdinātu tējkaroti kartupeļu cietes. Mērce ēdienam piešķirs burvīgu aromātu.
Pasniedz ar iepriekš izvārītiem rīsiem un zaļajiem salātiem pēc izvēles.
Labu apetīti!