Kad nomedīta mežacūka un pabeigta tās apstrāde, galvenais darbs ir nodot audu paraugus analīzēm, lai pēc tam gaļu varētu pagatavot. Protams, ja izrādās, ka ruksim viss kārtībā un nav trihinelozes.

Reklāma

Šī recepte būs piemērota arī tiem medniekiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ cūkas muskuļaudu paraugus analīzēm nenodod. Tā būs riktīga lēnā recepte. Tātad infekciju droša un vienlaikus ne pārāk sarežģīta.

Sadalot mežacūku pēc medībām, ir vairāki varianti, kā noņemt karbonādes un ribiņas. Šoreiz izmantoju ierasto pieeju – atsevišķi tika noņemta karbonāde un vesela ribu plātne gan no labās, gan kreisās puses.

Tālāk var ribiņas sacirst ar cirvīti un sautēt klasiskajā variantā, bet var arī noņemt visu gaļu no kauliem vai, pareizāk sakot, izņemt kaulus no gaļas.

To dara šādi: ar asu nazi no iekšpuses iegriež gar katras ribas malu, pārgriežot plāno plēvi, kas klāj muskuļus un ribu virsmu. Pēc tam atbrīvo ribiņas galu. Tad, vienā rokā turot gaļu, ar asām, sērijveida kustībām izrauj ribiņu ārā. Rezultātā iegūst tādu kā veļas dēli.

Lielai, labi barotai mežacūkai šī daļa var būt diezgan prāvs gaļas gabals – pat divi līdz trīs kilogrami. Kad kauli ir izņemti, gaļu var sagriezt gabaliņos, apcept un pēc tam sautēt līdzīgi kā klasiskās mežacūkas ribiņas. Ja trihinellu analīze ir bijusi negatīva, var mēģināt arī pagatavot to kā steiku – ātri apcepot lielā sviesta daudzumā ar garšvielām. Šis vēl man ir plānos – ar eksperimenta rezultātiem padalīšos vēlāk.

Šoreiz izmantoju tikai nelielu daļu no ribu plātnes gaļas un pagatavoju to cepammaisā.

Sastāvdaļas

  • 2–3 vidēji lieli burkāni
  • 2 vidējas sīpolu galvas
  • Vesela ķiploka galva (notīrīta un sadalīta daiviņās)
  • Dažādas garšvielas un zaļumi

Pagatavošana

Gaļu ierīvē ar garšvielām. Es izmantoju sāli, maltus melnos piparus un Vidusjūras garšvielu maisījumu – to piedāvā vairāki ražotāji, tostarp Santa Maria.

Ribiņas bez ribiņām maisā ar dārzeņiem.

Gaļu atstāju ledusskapī uz nakti, lai tā savelkas ar garšām un aromātiem. Nākamajā dienā nomizoju dārzeņus, sajaucu tos ar garšvielām un sāli un ieliku cepammaisā. Pa virsu uzliku gaļas gabalu, aizsēju maisu un uztaisīju tajā vienu mazu caurumiņu – lai tas cepoties neuzsprāgtu. (Tā man dažas reizes jau ir gadījies!)

Ribiņas bez ribiņām maisā ar dārzeņiem.

Gaļu cep četras stundas 180 grādu temperatūrā. Pēc tam var pasniegt ar dažādām mērcēm un garnējumu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu