Tā ir klasiska un ļoti garšīga recepte – aperitīvs franču gaumē, ko var pasniegt arī kā pamatēdienu. Atšķiras tikai trauciņu izmērs. Pagatavošana ir viegla un neprasa daudz laika, bet rezultāts vienmēr brīnišķīgs.

Sākotnēji bija doma gatavot šo našķi maksimāli līdzīgu vispārpieņemtajam variantam – ar šampinjoniem un vistveidīgā gaļu. Man ledusskapī ir pāris fazānu, bet nodomāju, ka jāpamēģina ar tradicionālāku medījuma gaļu – ar alni. Pagājušajā rudenī Diāna bija ļoti vēlīga un dāvāja man pirmo aļņu bulli, tādēļ tiku pie milzīgi lielās un tik gardās šāvēja devas. 

Aļņa filejai ir pietiekami maiga struktūra, lai izmantotu to žuljēnam. Vienīgais sarežģījums ir pareizs laika aprēķins. Proti, stingri jāpiedomā pie gaļas termoapstrādes laika. Tas nedrīkst būt pārāk ilgs vai pārāk īss. Ir divi varianti, ka noprotams. Plānās standziņās sagrieztu vai sakapātu gaļu var maksimāli ātri apraut sakarsētā sviestā. Samaltu gaļu apcept un nedaudz pasautēt zem vāka. Abos variantos apstrādāta aļņa fileja vienlīdz labi derēs žuljēnam. 

Papildus Krievijas sieram, kas kalpos kā vāciņš franču siltajai uzkodai, nolēmu iekļaut receptē Dorblue (derēs jebkurš Rokforas tipa siers, kas lieliski kūst mērcēs) un mocarellas sieru. Kā saka, siera nekad nevar būt par daudz!

Sastāvdaļas 

  • 200 g aļņa filejas
  • 5 lieli šampinjoni
  • 100 g skābā krējuma 
  • 200 g saldā krējuma 
  • Sieri: mocarella, Krievijas un Dorblue
  • Garšvielas: sāls, malti melnie pipari, muskatrieksts

Pagatavošana

Es nolēmu sagriezt aļņa fileju plāni jo plāni. Sākumā šķēlītēs un tad standziņās. Sakarsēju pannā sviestu, ļāvu tam nedaudz sabrūnēt un tad uzliku visu gaļu. Ātri maisot, atdalīju katru standziņu. Ir svarīgi paspēt apraut gaļu, lai tā zaudē rozīgumu, bet vēl nesāk atdot sulu. Tās ir burtiski 60 sekundes. Plus mīnus. 

Šampinjonus, kas tika apcepti jau iepriekš, pievienoju gaļai, pielēju saldo krējumu, ļāvu sakarsēties. Tad pievienoju garšvielas. Muskatrieksts jāliek ļoti uzmanīgi. Uz minēto daudzumu tikai drusciņu uz naža galiņa, citādi tā garša pārņems visu ēdienu. Pēc tam pievienoju skābo krējumu un, kad mērce uzmeta pirmo burbuli, ātri pārlēju to bļodā, lai drusku atdziest.

Atsevišķās kaudzītēs sarīvēju sierus. Krievijas – vāciņam, mocarellu un Dorblue iemaisīšanai mērcē, lai tā kļūstu biezāka un garšīgāka. Atcerieties, siera nevar būt par daudz!

Žuljēna pagatavošanai noder jebkurš trauks, kuru drīkst karsēt cepeškrāsnī: metāla, keramikas, porcelāna, stikla. Izmērs pēc pavāra ieskatiem un atbilstoši ēdāju skaitam. Es izvēlējos 250 g ietilpīgas modernā porcelāna bļodiņas. Pietika ar trim. 

Tātad – mērce ar gaļu un šampinjoniem nedaudz atdzisa un es piejaucu tai mocarellu un Dorblue. Ātri sapildīju trauciņos, uzkaisīju vēl drusku macarellas un pa virsu Krievijas sieru. 

Tā kā visas sastāvdaļas jau ir gatavas, žuljēnu karsē tikai tik ilgi, kamēr izkūst siera micīte. Un viss, gardais franču ēdiens ir gatavs! Labu apetīti!

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.