Lai uz mana virtuves galda nokļuvusī staltbrieža karbonāde pārvērstos ekskluzīvā gardumā, palīgā kā burvju nūjiņa tiek ņemta ļoti sena pavārgrāmata, kuru glabāju kā acuraugu un pēc kuras smalka ķēķa gudrībās praktizējusies mana vecvecmāmiņa.

Reklāma

Tā nu, mājās uzrodoties šai meža delikatesei, pašķirstīju, kas brieža sakarā grāmatā vēstīts. Ai, receptes ar viegli un pavisam grūti izrunājamiem nosaukumiem! Un ideja, kā izmantot karbonādi, nav tālu jāmeklē: Cuissot de faon a la creme aigre – brieža cepetis ar skābu krējumu. Krējuma vietā izvēlējos majonēzi, kas ir skābena un ļoti labi aizstāj taukvielu un tādēļ nav nepieciešams arī sviests.Tāpat receptē norādīto, ka karbonāde jācep vesela, pamainīju un izlēmu to sagatavot divos gardos ēdienos. Gan pusdienām vai vakariņām siltā veidā, gan brokastīm – aukstā.

Sastāvdaļas

  • Aptuveni kilograms staltbrieža karbonādes
  • Ķiploka galviņa
  • Sojas mērce un majonēze pēc vajadzības, lai gaļu var brīvi iemērkt
  • Sēkliņu maisījums

Pagatavošana

  • Marinādei sasmalcina ķiplokus, ko sajauc ar sojas mērci un majonēzi.
  • Maisījumā uz dažām stundām iemērc jau saklapēto karbonādi, nepievienojot sāli, jo sojas mērce ir pietiekami sāļa, un nekādas garšvielas, kas, manuprāt, nomāktu kopējo garšu. 
  • Karbonādes strauji apcep uz ļoti karstas pannas, apber ar dažādu sēkliņu maisījumu un kādu pusstundu sautē cepeškrāsnī.

Piedevas

  • Ēdot siltu, piedevas pēc katra gaumes – tostarp itin saderīgi arī griķi. 
  • No svaigajiem salātiem ar Cuissot de faon a la creme aigre sader tomāti un rīvēta selerijas sakne ar burkāniem un ‘Antonovkas’ ābolu. 
  • Ēdot aukstu šo burvīgo karbonādi, sēkliņas rada tik fantastiskas garšas izjūtas, ka nav nepieciešams piekost klāt pat maizi. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.