Šo kūku var pagatavot ātrāk par adventes laikā iesākto Ziemassvētku kūku, jo augļi nav jāmērcē alkoholā un kūka nav katru nedēļu jāietin alkoholā samērcētā audumā.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1 tējkarote maltu garšvielu (krustnagliņas, muskatrieksts, kanēlis, ingvera pulveris)
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 150 g brūnā cukura
  • 50 g karameļu sīrupa
  • 4 olas
  • 250 g sviesta
  • 250 g miltu
  • 180 ml tumšā ruma (ūdens vai vīnogu sula – bezalkoholiskajai kūkai)
  • 700 g augļu
  • 100 g Indijas riekstu
  • 100 g svaigu dateļu
  • 100 g valriekstu
  • 100 g dzērveņu
  • 100 g cukurotu ķiršu
  • 200 g rozīņu
  • 1 tējkarote rīvētas citronu miziņas
  • 1 tējkarote rīvētas apelsīnu miziņas


Pagatavošana

1. Sagatavo garšvielu maisījumu – dažas krustnagliņas, pusi muskatrieksta, 2,5 cm garu kanēļa standziņu, nažgalu ingvera pulvera ieber blenderī un sasmalcina. Nomēra vienu tējkaroti garšvielu pulvera.


2. Indijas riekstus, valriekstus, ķiršus, dateles sasmalcina. 


3. Cukura sīrupam katliņā ber 50 g cukura, pievieno pustējkaroti ūdens, visu samaisa un karsējot izkausē. Turpina karsēt, līdz cukura sīrups kļūst tumši brūns. Karsēšanas laikā pievieno 2 tējkarotes ūdens, lai sīrups nepiedeg. 


4. Citā katliņā izkausē sviestu un pievieno sasmalcinātus augļus un citrusu miziņas. Pārkaisa tējkaroti ar maltajām garšvielām. Visu rūpīgi samaisa un izkarsē uz lēnas uguns. 


5. Pielej pēc izvēles rumu, brendiju, 
vīnogu sulu vai ūdeni un turpina karsēt, nepārtraukti maisot, 3 minūtes. Pieber cukuru, visu samaisa un karsē vēl 3 minūtes. Masa ir kā biezs ķīselis. Augļus atdzesē 35–40 minūtes. 


6. Atdzisušajai masai pievieno riekstus un iemaisa. 

Atsevišķā bļodā ar putojamo slotiņu saputo olas, pievieno augļu-riekstu masai un rūpīgi samaisa.


7. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, samaisa, tad piesijā masai un sajauc visu kopā.


8. Apaļu cepamo formu izklāj ar cepamo papīru. Lej formā mīklu un viegli piespiež ar karoti.


9. Formu liek līdz 170 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī konvekcijas režīmā un cep 15 minūtes. Pēc 15 minūtēm virsu nosedz ar cepamo papīru, kura vidū ir izgriezts caurums. Cep 75–90 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot koka iesmiņu. Ja iesmiņš pēc izvilkšanas ir sauss un tīrs, tad kūka ir gatava; ja tas ir aplipis ar mīklu, tad cepšanu vēl turpina.


10. Gatavo kūku izņem no cepeškrāsns un pilnībā atdzesē. Izņem no cepamās formas, noņem cepamo papīru. Kūku labāk griezt tikai nākamajā dienā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.