Mans bērnības kārums bija “nabaga bruņinieki” – ūdenī iemērkta baltmaizes šķēle, ko uzcepa uz pannas, bet pirms ēšanas uzkaisīja tējkaroti (vai labākajā gadījumā ēdamkaroti) cukura.

Savukārt sacietējusī rupjmaize visgaršīgākā bija, kad to sagrieza stienīšos, apcepa eļļā un ierīvēja ar ķiploku.

Rūta Beirote, Krimuldas pagasta ZS "Zutiņi" saimniece.

Pudiņš ar bērnības garšu

“Uzcepsim pudiņu? Tādu, kā omīte bērnībā, kad uz krāsns bija sakrājies krietns maiss ar baltmaizes kancīšiem,” aicina Rūta Beirote no zemnieku saimniecības Zutiņi. 

Viņa atceras, ka sakaltušo baltmaizi sadrupināja uz pannas, pārlēja ar pienu, lai atmiekšķējas, piešāva cukuru, pāris olu, sakūla ar dakšiņu, un – aidā! – cepeškrāsnī iekšā. Cepa, līdz parādījās brūna virsa. “Ļoti grūti bija mums, bērniem, sagaidīt, kamēr pudiņš atšaujas. Parasti sākām uzbrukt tam ar karotēm vēl karstam. Atdzisušu pudiņu bija paredzēts ēst ar ķīseli, taču līdz tam reti tikām. 

Uzbrukumi ar karoti turpinājās, garām skrienot, līdz pannā vairs palika tikai saldā smarža un piedegums gar malām.”

Baltmaizes pudiņš.

Tagad Zutiņos maizes pudiņu gatavo no pašu ceptas griķu miltu maizes. To lielajā pannā atmiekšķē kopā ar žāvētiem āboliem un dzērvenēm. Liek klāt olas, medu un brūno cukuru. “Vaniļas vietā kanēli kā pēdējo artavu aizejošajiem svētkiem. Būs gardi!”

 Rūta Beirote rosina pamēģināt šo recepti, lai nelaistu maizīti zudumā. Viņa ieteic to ēst siltu ar saldējumu, bet atdzisušu – ar ogu mērci.

Baltmaizes pudiņš

Baltmaizes pudiņš.

Sastāvdaļas

  • 1,5 glāzes sarīvētas, nobriedušas baltmaizes (var izmantot arī sagrieztu gabaliņos)
  • 1,5 glāzes piena
  • 1 glāze cukura
  • 5 olas
  • 3/4 glāzes skābā krējuma
  • 50 g sviesta
  • 500 g ābolu
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes
  • kanēlis vai kardamons

Pagatavošana

Cukuru saputo ar olu dzeltenumiem, pielej pienu, pievieno sarīvēto baltmaizi, krējumu un garšvielas (kanēli vai nolobītu, saberztu kardamona sēkliņu). Maisa, līdz veidojas viendabīga masa. 

Labi ietaukotā, ar rīvmaizi pārkaisītā veidnē kārtām liek sagatavoto masu un šķēlītēs sagrieztus ābolus, kurus pārkaisa ar cukuru. 

Virsējai kārtai jābūt no baltmaizes masas. Cep cepeškrāsnī 160–180 grādos.

Pasniedz siltu ar ogu mērci vai ievārījumu. Pudiņu var pārkaisīt ar rozīnēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.