Cepumi ar jauku novēlējumu iekšpusē vai tā sauktie laimes cepumiņi tradicionāli piedien ķīniešu Jaunā gada svinībām, taču eiropieši ir pārņēmuši šo jauko tradīciju un cep tos Vecgada vakara svinībām.

Reklāma

Process nav ne ilgs, ne sarežģīts, ja vien zina, kā to paveikt. Laimes cepumi top līdzīgi kā tā sauktās cūkaustiņas jeb kallu cepumi.


Vispirms sagatavo novēlējumus, kas salocītā veidā nav garāki par 4 cm, savukārt pati papīra strēmele nav platāka par centimetru.


Sastāvdaļas

  •  3 olu baltumi

  •  150 g cukura

  •  125 g kviešu miltu

  •  100 ml izkausēta sviesta

  •  45 ml ūdens

  •  6 pilieni mandeļu ekstrakta

  •  ⅓ tējkarotes vaniļas ekstrakta

  •  Šķipsniņa sāls



Pagatavošana

Olu baltumus saputo ar cukuru, līdz masa kļuvusi balta, bet nav stingrās putās. Pa ēdamkarotei liek klāt cukuru un puto, līdz tas izkusis. 

Pievieno vaniļas un mandeļu ekstraktu, sāli, izkausētu sviestu un vēl nedaudz sakuļ. Tad pieber izsijātus kviešu miltus un turpina kult. 

Beigās pielej ūdeni un iejauc mīklā. Tai jābūt bieza skābā krējuma konsistencē. 


Pannu izklāj ar cepamo papīru un masu ar karoti liek uz pannas. Pēc tam pikuci ar karotes otru pusi vienmērīgi izlīdzina apmēram 7–8 cm diametra aplī. Uz pannas liek ne vairāk par 3–4 cepumiem, jo pusizcepti tie kopā ar novēlējumu būs ātri jāsaspiež kopā. Darbojoties ar atdzisušiem, cepumi var salūzt. 


Cep +180 °C aptuveni astoņas minūtes, līdz maliņas kļūst brūnas. Izņem no krāsns, cepumu pārloka uz pusēm, ieliek tajā vēlējumu un saspiež kopā maliņas – visvieglāk to paveikt ar glāzes augšējo malu, kā parasti dara, gatavojot pīrāgus. Tad cepumu uzliek uz bļodas vai krūzes malas un saloka pusmēness formā. Lai laimes cepums saglabātu savu izskatu, to līdz pilnīgai atdzišanai ievieto mazajās kēksu formiņās. 


Cepumu var sarullēt trubiņā vai tikai pārlocīt uz pusēm un saspiest kopā maliņas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.