Latviešu ēdienkarte nav iedomājama bez kartupeļiem. Mūsu zemē kartupeli ievedis Kurzemes hercogs Jēkabs, un no tā laika kartupelis joprojām ir katra dārza pamats.
Latvijā tiek pavairotas aptuveni 60 kartupeļu šķirnes, tāpēc ikviens var izvēlēties savai garšas sajūtai un izmantošanas veidam piemērotāko. Daļa paredzēta pārstrādei, taču vairākums ir pārtikas šķirnes. Katrai jaunajai šķirnei jābūt vismaz tikpat labai kā pieņemtā standarta šķirne vai labākai. Uzlabotas īpašības attiecas gan uz vizuālo izskatu, gan kulinārijas īpašībām, gan slimību izturību. Aizvien vairāk tiek veidotas kartupeļu šķirnes, kas piemērotas bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Mazdārziņiem ieteicamas šķirnes, kas ir ar agru vai vidēji agru veģetācijas periodu.
Agrajiem kartupeļiem gan būs salīdzinoši zemāka raža, taču tie mazāk cietīs no slimībām, piemēram, lakstu puves.
Šķirņu izvēlē piemājas dārzam uzklausījām trīs sēklaudzētāju ieteikumus.
Jau no rudens notiek sēklas materiāla pasūtījumu pieņemšana, taču to var darīt arī tagad. Tikai jārēķinās – tuvojoties pavasarim, vēlamā šķirne var nebūt vairs pieejama.
AREI Priekuļu pētniecības centrs
Priekuļos kartupeļu šķirņu selekcija Latvijas zemnieku vajadzībām sākta jau 1931. gadā un turpinās joprojām. Šim pavasarim audzētājiem tiek piedāvātas agrās šķirnes ‘Rigonda’, ‘Monta’, vidēji agrās ‘Prelma’, ‘Lenora’ un vidēji vēlās ‘Mandaga’, ‘Brasla’, ‘Gundega’ un ‘Imanta’. Ilze Skrabule teic, ka iecienītie un audzētāju vidū populārie ‘Agrie Dzeltenie’ jau visi aizrunāti, bet, ja kāds atteiksies, nelielos daudzumos būs pieejami.
‘Rigonda’ ir samērā jauna šķirne. Jaunie bumbuļi veidosies nedaudz vēlāk nekā Vācijas šķirnei ‘Solist’, tomēr jaunajai šķirnei bumbuļi veidojas strauji un samērā lieli. Iegūtajā ražā gandrīz puse ir lielu bumbuļu virs 5 cm diametrā. Derīga bioloģiskajiem audzētājiem.
Smagākām un labi mēslotām augsnēm piemērotāka ir vidēji agrā šķirne ‘Prelma’. Vārīti bumbuļi viegli miltaini, netumšojas un labi garšo krāsnī cepti.
Ilze Skrabule par savu iecienītāko šķirni sauc ‘Lenoru’. Vārīti bumbuļi ir nedaudz miltaini, bet stingri, mīkstumam ir maiga un nedaudz valga struktūra. Lieliski pasniegšanai kā gaļas vai zivju ēdiena piedeva vārītā vai tvaicētā veidā. Pēc vārīšanas netumšojas. Var izmantot arī salātos un fritētu kartupeļu gatavošanai.
Interesanta ir šķirne ‘Imanta’, bumbuļiem ir balts mīkstums. Ļoti miltaini un piemēroti baltas biezputras gatavošanai.
Visas pēdējos gados Priekuļos selekcionētās šķirnes ir izturīgas pret nematodi, izņēmums ir jau sen veidotā un jau par leģendu kļuvusī šķirne ‘Agrie Dzeltenie’.