SIA "Aloja Agro
"
Uzņēmums piedāvā četras bioloģiski sertificētas kartupeļu šķirnes: ‘Vineta’, ‘Corinna’, ‘Albertine’ un ‘Bellarosa’. Jau 24 gadus tas ir Vācijas kompānijas Europlant pārstāvis Latvijā, tāpēc piedāvā arī plašu šķirņu klāstu no Vācijas, ar kurām sīkāk var iepazīties uzņēmuma mājaslapā.
Lāsma Jefimova mazdārziņiem iesaka ļoti agro ‘Corinna’, kas ir arī viņas iecienīta šķirne. Bumbuļi ir ovāli ar skaisti dzeltenu, gludu miziņu un gaiši dzeltenu mīkstumu. Agrākas ražas iegūšanai ieteicama diedzēšana. Vēl ļoti agra ir šķirne ‘Sanibel’, bet tā prasa vienmērīgu mitruma un barības vielu nodrošinājumu.
Agra ir ‘Albertine’, bet tai vērojama nosliece uz kraupi. ‘Anuschka’ bumbuļiem ir izteikti dzeltens mīkstums, vārot netumšojas. Labi pacieš sausumu.
Miltainu kartupeļu piekritējiem piemērota būs vidēji agrā šķirne ‘Karelia’ – bumbuļi ar gaiši dzeltenu mīkstumu. Nav īpaši prasīga audzēšanas vietas ziņā.
Mazprasīga augšanas apstākļu ziņā ir tautā labi zināmā šķirne ‘Vineta’ un ‘Bellarosa’.
Mazākais apjoms, ko var iegādāties, ir 25 kg iepakojums.
Kartupeļu diedzēšana
“Lai iegūtu agrāku ražu, pirms stādīšanas kartupeļus iesaka diedzēt, nevis no pagraba uzreiz likt vagās. Kādu laiku gaismā paturēti, kartupeļi būs labi stādīšanai, jo gaismas ietekmē bumbuļos rodas glikoalkaloīdi, kas ir indīgi cilvēkam, taču labvēlīgi pašiem bumbuļiem.
“Glikoalkaloīdi aizsargās kartupeli pret dažādu slimību izraisītājiem augsnē. Turklāt no diedzētiem bumbuļiem sagaidāma agrāka raža,” pamāca Ilze Skrabule. Sēklai paredzētos kartupeļus var diedzēt 3–6 nedēļas vai pat divus mēnešus pirms stādīšanas, tas atkarīgs no telpas temperatūras, kur tos diedzē. Siltā telpā sadīgs agrāk. Gaismas asni ir drukni, stingri, nav trausli, to krāsa var būt no zaļas līdz violetiem toņiem. Šie asni atšķiras no garajiem, baltajiem un trauslajiem tumsas asniem. Pirms stādīšanas ieteicams baltos tumsas asnus nolauzt, jo tie atņem spēku mātesbumbuļiem, kā arī ļoti viegli inficējas ar augsnē esošajiem patogēniem.
Tikai sertificēts sēklas materiāls
Iegādājoties pārbaudītu kartupeļu sēklas materiālu, audzētājs var būt drošs, ka neievazās savā zemē karantīnas kaitēkļus un slimības. No slimībām tā ir gaišā un tumšā gredzenpuve, bet no kaitēkļiem – nematode. Patlaban jau lielākā daļa šķirņu ir nematodes izturīgas (šķirņu aprakstos to norāda ar burtu N). Pērkot un stādot nezināmas izcelsmes kartupeļus, iespējams šo kaitīgo organismu izplatības risks.
Šā iemesla dēļ kartupeļus nav vēlams audzēt vienā vietā vairākus gadus pēc kārtas.
Sertificēts sēklas materiāls ir 25 kg iepakojumā, taču pieejams arī mazāks – 10 kg iepakojums.
Uzziņa
Kartupeļu gatavošanas tipi
- A – stingri salātu tipa kartupeļi, kas vārot neizjūk (‘Laura’, ‘Anuschka’)
- B – nedaudz miltaini, maigas konsistences, lieto cepšanai un vārīšanai (‘Marabel’, ‘Red Sonya’, ‘Bellarosa’, ‘Solist’, ‘Wega’, ‘BalticRose’, ‘Rigonda’)
- C – miltaini, daļēji izjūk, var lietot biezputrai, biezeņzupām, vārīšanai, cepšanai (‘Agrie Dzeltenie’, ‘Brasla’, ‘Imanta’)
- D – ļoti miltaini, rupjgraudaini, izjūk vārot, lieto biezputrai, biezeņzupām
Cik bieži jāatjauno sēklas materiāls
?
Lielajiem audzētājiem, lai uzlabotu vispārējo kartupeļu fitosanitāro stāvokli, katru gadu apstādāmajā platībā jāatjauno 10% sertificētu sēklas kartupeļu.
Mazdārziņiem ieteicams ik pēc diviem trim gadiem pirkt jaunu sertificētu kartupeļu sēklu. Audzējot ilgāk, mainās bumbuļu garša un forma, samazinās raža, tas nozīmē, ka šķirne izvirst.
Padoms
Izmēram ir nozīme
- Lāsma Jefimova iesaka, atlasot sēklu no pašu audzētiem kartupeļiem vai to pērkot, ņemt 3,5–5,5 cm lielus bumbuļus, īpaši, ja mazdārziņiem netiek izmantoti nekādi mēslošanas līdzekļi, jo sākumā barības vielas tiek tērētas no paša bumbuļa. Iestādot mazākus, var pazemināt gaidāmo ražu.
- Var stādīt arī lielus kartupeļus, bet tas nav lietderīgi. Ja citas izejas tomēr nav, nekādā gadījumā tos nevajadzētu griezt, jo pastāv risks pārnēsāt slimības.
- Ilze Skrabule atgādina – stādot ciešāk, iegūto bumbuļu būs vairāk, bet mazāki. Stādot retāk, bumbuļu būs mazāk, toties lielāki.
Terminu skaidrojums
- Kategorijas – sēklas kartupeļu kvalitātes grupas, ko nosaka pēc sēklu pavairošanas procedūrām un kvalitātes rādītājiem.
- Pirmsbāzes sēklas (PBTC PB1 PB2 PB3 PB4) – paredzētas bāzes kategorijas sēklas ražošanai, tiek piedāvātas tirdzniecībā sēklaudzētājiem.
- Bāzes sēklas (S SE E) – iegūtas no pirmsbāzes kategorijas sēklas, paredzētas sertificētas kategorijas sēklas ražošanai, tiek piedāvātas tirdzniecībai sēklaudzētājiem.
- Sertificētās sēklas (A B) – iegūtas no bāzes kategorijas sēklas, pēdējā pavairošanas paaudze sertificētās sēklas ražošanai, tiek piedāvāta tirdzniecībā galaprodukcijas ražotājiem.
- A un B klases augu pase – gaiši zila etiķete. Kopā ar sertifikātu tas apliecina sēklu izcelsmi saskaņā ar obligātajām kvalitātes
prasībām, to izsniedz Valsts augkopības dienests sūtījuma sertifikācijas laikā.
- Sertifikācija – augu sugas un šķirnes identifikācija, audzēšanas prasību pārbaude veģetācijas laikā, sēklas kartupeļu kvalitātes pārbaude, fitosanitāro prasību izpilde, uzglabāšanas prasības un sagatavoto sēklu iepakojumu marķēšana.
Konsultē ZS Piekalnes īpašniece Ināra Pakalna, AREI vadošā pētniece, selekcionāre ilze Skrabule un SIA Aloja Agro
agronome Lāsma Jefimova.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.