Tomāts ir viena no galvenajām sastāvdaļām dažādos stiprajos ievārījumos un salātos, kas tiek gatavoti ziemas krājumiem. Iedvesmai - klasiskā tomātu lečo recepte. Ja gribas asumiņu, pievieno smalki sagrieztu čili, pirms tam izņemot sēklotni.
Sastāvdaļas
- 4-5 kg tomātu
- 4-5 kg paprikas
- 1 glāze nerafnētas eļļas
- 1,5 ēdamkarotes etiķa
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote sāls
Pagatavošana
Nomazgā tomātus, izgriež kātiņu vietas un sablendē (vai samaļ gaļasmašīnā). Masu liek katlā un uz lēnas uguns vāra.
Papriku nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un plēksnītes, sagriež pusgredzenos. Tomātu masai pieber sāli, cukuru, pielej eļļu un etiķi, samaisa un pagaršo. Var papildināt ar garšvielām, kas patīk.
Pievieno papriku un vāra 10-15 minūtes, lai paprika neizjuktu, bet saglabātu struktūru.
Lečo vēl karstu pilda burkās, uzliek vākus un karsē katlā ar ūdeni (1 l burkas 20 minūtes).
Cieši aizvāko, apgriež otrādi, sasedz un ļauj lēni atdzist.