Salds un svaigs saldēdiens siltai vasaras dienai - karameļu krēms, kam klāt svaigu vai vēl saldētavā atlikušo saldēto ogu ķīselis. Var būt no sarkanajām ogām, bet var pagatavot zaļo ķīseli, piemēram, baltās jāņogas, ērkšķogas, vīnogas un kivi.

Karameļu krēms ar ogu ķīseli

  • 250 ml saldā krējuma
  • 100 g cukura
  • 60 g svaigā krēmsiera Rasa
  • 3 ēdamkarotes pūdercukura
  • citrona sula
  • auzu pārslas

Ķīselim:

  • ogas pēc izvēles
  • kartupeļu ciete
  • cukurs

Pagatavošana

Uz pannas uzber cukuru un karsē, līdz izveidojas karamele. Pielej daļu saldā krējuma, sajauc ar karamelizēto cukuru. Pannu noņem no uguns un saldo krējumu ar karamelizēto cukuru maisa, līdz cukurs izšķīdis.

100 g saldā krējuma saputo ar 3 ēdamkarotēm pūdercukura un nedaudz citrona sulas. 

Pievieno saldo krējumu, kas sajaukts ar karamelizēto cukuru, un iecilā krēmsieru.

Gatavo auzu pārslu griljāžu krēma rotājumam: auzu pārslas apcep cukurā, nepārtraukti maisot, lai nepiedeg.

Ķīseli vāra no ogām, kādas garšo vai ir pieejamas. Pievieno cukuru, iebiezina ar kartupeļu cieti.

Ja krēms ļoti salds, tas labāk sader ar dzērveņu vai jāņogu ķīseli, savukārt maigas garšas krēmam piederēsies no avenēm, zemenēm vai mellenēm vārīts ķīselis.

Pieredze

  • Ja vienam litram šķidruma pievieno 3–4 ēdamkarotes kartupeļu cietes, ķīselis būs biezāks, ja 1–2 ēdamkarotes, ķīselis būs šķidrāks.
  • Kartupeļu cieti iemaisa aukstā ūdenī un tad lej klāt uzvārītajai ogu zupai, lēni un rūpīgi izmaisot. Uzvāra.
  • Ilgi maisīt un vārīt ķīseli nevajag, jo tad tā konsistence kļūst staipīga.
  • Lieliska ogu zupa sanāk, ja gatavam ķīselim pievieno svaigas ogas.
  • Biezo ķīseli ēd ar pienu, vaniļas mērci, putukrējumu. Bet plānākam ķīselim piestāvēs buberts, klimpas, auksta mannas vai salda rīsu putra, grauzdētu auzu pārslu, šokolādes krēms, saldā biezpiena masa.

Der zināt

  • Kartupeļu cietes mērvienības:
  • 1 tējkarote – 3 grami
  • 1 ēdamkarote – 11 gramu
  • 1 glāze – 190 gramu

Padoms

Praktiskās latvietes dabā ir neko nemest ārā un, revidējot pieliekamo, kad atrasta pagājušā gada ievārījuma burka, gribas to racionāli izmantot. Viens no variantiem ir uzvārīt ķīseli: pielej ūdeni, piešauj mazliet cukura, uzvāra un iemaisa kartupeļu miltus. Vairāk vai mazāk – būs biezāks vai plānāks.